Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.10.2016 - 11:15  //  aktualizácia: 25.10.2016 - 17:42  //  zobrazené: 1931

Mesto Šaľa ocenené na celoštátnej úrovni

Dlhoročnou snahou mesta Šaľa je aktivizovať seniorov po všetkých stránkach, zapájať ich do rôznych kultúrno-spoločenských a športových aktivít, aby vo svojej "jeseni života" neostávali osamotení a spoločne trávili voľných čas so svojimi priateľmi, príbuznými. Mesto podporuje aktívny život pre všetky generácie a má významný záujem o zachovanie medzigeneračnej komunikácie spojenej s odovzdávaním si skúseností.

V súvislosti so zapojením mesta do celoštátnej prestížnej súťaže „Senior Friendly 2016“ sa 21. októbra zúčastnila prednostka Mestského úradu Jana Nitrayová slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaže v Bratislave. Ešte predtým Margaréta Zozuľáková z referátu sociálnych vecí načerpala nové vzácne poznatky k zaisteniu lepšieho životného komfortu našich šalianskych seniorov na doobedňajšej konferencii.

Mesto Šaľa bolo za svoje aktivity patrične odmenené – Získali sme významné ocenenie „Za podporu solidarity a súdržnosti medzi generáciami v meste, za dostupnosť rôznorodých aktivít, ktoré mesto organizuje pre svojich seniorov spolu s finančnou podporou ich kultúrno – spoločenských a športových podujatí“.

Ako sa vyjadrila prednostka mestského úradu, ocenenie je pre mesto nesmierne výnimočné a povzbudí nás v organizovaní ďalších aktivít a v spríjemňovaní „jesene života“ našich občanov.

Pre našich seniorov sme doteraz napríklad vybudovali "fit park pre seniorov" v areáli detského ihriska, aby boli na blízku svojim vnúčatám a mohli s nimi spoločne športovať a tráviť voľný čas. Seniori súťažili v chôdzi s trekingovými palicami, varili guláš alebo lečo, vo svojej kategórii sa mohli zapojiť do Behu nočnou Šaľou, Začiatkom tohto roka mesto Šaľa prostredníctvom svojej rozpočtovej organizácie odovzdalo do prevádzky aj nové zariadenie pre seniorov a zariadenie opatrovateľskej služby.

Príspevková organizácia mesta Šaľa zastrešuje tri denné centrá pre seniorov a jedno denné centrum pre zdravotne postihnutých občanov, v ktorých si seniori a zdravotne postihnutí občania za finančnej podpory mesta organizujú rôzne činnosti a kultúrne aktivity. Mesto sa na týchto aktivitách podieľa nielen finančne, ale často aj organizačne. Seniori sa kultúrne vyžívajú v pravidelných mestských akciách ako je deň matiek, deň žien, mesiac úcty k starším, pravidelná mesačná oslava jubilantov, ale aj iné nepravidelné aktivity pre všetky generácie.

Jedným z najdôležitejších cieľov mesta v sociálnej oblasti je dávať príležitosti spoločného zdieľania zážitkov a voľného času pre všetky generácie. Ocenenie je pre mesto Šaľa len ďalšia výzva k dosahovaniu ešte lepších výsledkov a zaisteniu integrácie staršej generácie. Je preto kľúčové naďalej presadzovať filozofiu aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami.

 

(alx)