Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 03.10.2017 - 22:25  //  aktualizácia: 03.10.2017 - 22:34  //  zobrazené: 1204

Mesto nezavedie poplatok za rozvoj

Od začiatku roka 2017 majú obce možnosť zaviesť poplatok za rozvoj. Šaľa sa ale rozhodla zatiaľ neuplatniť nárok na zavedenie takéhoto poplatku. Jedným z dôvodov je zabrániť možnému zvýšeniu cien bývania.

Miestny poplatok za rozvoj sa vzťahuje na stavbu, na ktorú je vydané stavebné povolenie, ohláška, alebo rozhodnutie o povolení zmeny stavby pred jej dokončením alebo ktorá je dodatočne povolená. Samosprávy si môžu určiť výšku poplatku za rozvoj od 3 eur do 35 eur za m2. Sadzba môže byť rozdielna napríklad na stavby na bývanie, iná na stavby na pôdohospodársku produkciu.

Poplatok by teda zaplatili aj všetci tí, ktorí by stavali novú nehnuteľnosť na bývanie. Práve v snahe podporiť rozvoj bývania, poslanci nesúhlasili so zavedením nového poplatku. Nevylúčili, že sa k téme vrátia v budúcnosti, v súčasnosti však zavedenie nových poplatkov nepovažujú za správne. „Je tu napríklad súkromná investícia, ktorá sa týka bývania najmä pre mladých. Tento rozvoj, ktorý v meste je, zaťažiť ďalšími poplatkami, nepovažujem za rozumné,“ odôvodňuje svoje rozhodnutie nepodporiť nový poplatok poslanec Tibor Baran. Jeho názor zdieľajú aj ostatní poslanci, aj primátor Šale Jozef Belický. Primátor ďalej dodáva, že nový poplatok by sa týkal aj ľudí, ktorí zrejme v blízkej budúcnosti začnú stavať svoje rodinné domy v novej lokalite za Strednou odbornou školou v Šali (za bývalým SOUP). Vyrásť by tu malo 91 domov. „Asi ťažko podporíme rozvoj bývania v meste zavedením nových poplatkov. Tento poplatok, okrem toho, že zaťažuje investorov, reprezentuje aj „daň z luxusu“, lebo ak staviate väčšiu nehnuteľnosť, tak z toho zaplatíte vyšší poplatok,“ vysvetľuje primátor. V meste prebieha aj výstavba 150-tich nájomných bytov a ďalších približne 60 bytov, ktoré stavajú súkromní investori. Zástupcovia mesta sa obávajú aj toho, že v konečnom dôsledku by zavedením poplatku vzrástla cena bytov, ktoré stavajú investori. „Predpokladám, že ekonomicky rozmýšľajúci podnikateľ by si poplatok zahrnul do ceny budúceho bývania,“ hovorí poslanec Baran. Primátor upozorňuje v tejto súvislosti aj na to, že poplatok by mohol súkromných investorov odradiť od výstavby, svoje zámery by tak realizovali v inom meste, kde takýto poplatok nie je.

Nitra či Galanta sa rozhodli rovnako poplatok za rozvoj zatiaľ nezaviesť. Zástupcovia samospráv majú podobné argumenty – zavedením poplatku by sa mesto znevýhodnilo oproti okolitým mestám a obciam, ktoré poplatok nezavedú, zvýšili by sa ceny nehnuteľností a ďalším rizikom by bolo odradenie investorov od ich zámeru stavať byty, resp. stavby na podnikanie, vďaka ktorým by mohli vzniknúť napríklad aj nové pracovné miesta.

 

 (ek)

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • ilustračná fotografia, pozemky a komunikácia pre 91 rodinných domov, lokalita za SOŠ v Šali (bývalé SOUP)