Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 15.12.2017 - 15:11  //  aktualizácia: 19.12.2017 - 13:43  //  zobrazené: 1999

Zakúpiť si ich môžete v pokladni mesta

Ani v jednej z domácností by nemala chýbať niektorá z publikácii o meste. Či už v Šali žijete od narodenia alebo ste sa prisťahovali v neskoršom veku, určite máte k mestu vybudovaný vlastný vzťah. Poznáte históriu mesta, mestských častí? Viete niečo o lokálnych pamiatkach? Poznáte osobnosti , ktoré sa narodili v Šali alebo Veči? Mesto teraz dáva občanom možnosť zakúpiť si niektorú z publikácií. Ak máte záujem, navštívte pokladňu, ktorá je v súčasnosti presťahovaná do priestorov ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským. K dispozícii sú zatiaľ nasledovné tituly:

Kniha Šaľa 2017, cena: 17,50 EUR

Kniha zachytáva obrázky nielen zo súčasnej Šale ale mapuje aj jej históriu. Autor textu Július Morávek, pre mesto Šaľa vydala FOCESA Šaľa, do publikácie prispelo 23 autorov fotografií.

Kniha Veča  900.výročie, cena:15,- EUR

Večania sú jedna „veľká rodina“ s bohatou históriou. Cítiť to aj z publikácie, ktorá bola vydaná pri príležitosti 900.výročia od prvej písomnej zmienky o Veči. Mapuje Veču a Večanov od minulosti dodnes. Jej autormi sú Gabiela Alföldiová, Erika Velazquézová, Marek Molnár, Peter Jaroš a Július Morávek. Vydalo Mesto Šaľa v roku 2014, grafická úprava FOCESA Šaľa.

Mapa Šaľa 2017 je nepredajná, poskytnú vám ju na vyžiadanie

Mapa má slúžiť pre potreby rozvoja cestovného ruchu, orientácie v meste a propagácie miestnych pamiatok. Vyrobená je v mierke 1:8500, vytlačená vo formáte A2. Zložiteľná je na veľkosť 10x21 cm. V textovej časti sú uvedené zaujímavosti a reálie mesta. Preložené sú do maďarského i anglického jazyka. Mapy sú nepredajné, slúžiť budú turistom a návštevníkom mesta na orientáciu. Texty: Eliška Vargová, Petra Szalayová, preklady Martina Čižmáriková, Erika Kollerová. Vydalo mesto Šaľa v roku 2017, s finančným prispením NSK.

Brožúra Súsošie Najsvätejšej Trojice, cena: 3,- EUR

Vydané pri príležitosti 25.výročia opätovného vysvätenia Súsošia Najsvätejšej Trojice v roku 1992. Publikácia mapuje veľmi pútavý a zaujímavý príbeh súsošia od vzniku až dodnes. Sochu dali postaviť Šaľania pre Šaľanov z vďaky. Keď už si každý myslel, že po likvidačnej dopravnej nehode nikdy neuzrie svetlo sveta, vstalo z „popola“. Opäť ju postavili Šaľania pre Šaľanov. Autor Miroslav Demín. Vydalo Mesto Šaľa v roku 2017, grafická úprava FOCESA Šaľa. PDF verziu si zadarmo môžete stiahnuť tu: http://sala.sk/data/component_file/100/3919/f2144.pdf

Pohľadnice Šaľa 2017, cena: 0,25 EUR

K dispozícii sú aj pohľadnice, celkom päť verzií. Náhľady nájdete v galérii pod článkom. Vydané boli v roku 2017 s finančným prispením NSK, neskôr dalo mestourobiť dotlač. Grafická úprava FOCESA Šaľa. Fotografie: Kolektív autorov.

Ponuka bude v januári doplnená o hrnčeky, perá a magnetky.

-dem-

 

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/