Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.01.2018 - 12:47  //  aktualizácia: 23.01.2018 - 12:56  //  zobrazené: 4150

Malý veľký futbalista Nathan

Mladý Šaľan, Nathan Udvaroš dostal do vienka športovú krv. Mamina hrala kedysi hádzanú, tatino bol šaliansky futbalista. Minulý týždeň sa stal Nathan futbalovým talentom roka vo svojej vekovej kategórii.

Futbal hrá 10-ročný Šaľan od svojich piatich rokov. Začínal v šalianskom futbalovom klube, v septembri tohto roka začal svoju kariéru budovať v krajskom meste Nitra. Ocenenie však získal za svoj výkon, keď hral za školský tím ZŠ J. Murgaša v Šali v rámci McDonald´s Cupu. Hoci sa tím umiestnil na šiestom mieste, Nathan bol na Majstrovstvách Slovenska 19. ročníka McDonald´s Cupu 2016/2017 v Poprade vyhlásený za najlepšieho hráča finálových dní. Ocenenie získal v kategórii U10, čiže v skupine hráčov do 10 rokov. Trofej si prevzal minulý týždeň počas slávnostného galavečera Grassroots futbalu Slovenského futbalového zväzu, ktorý sa konal v Senci.

Nathan trénuje trikrát do týždňa v Nitre. Na tréningy cestuje už sám, autobusom. Predtým ho sprevádzala mamina. Malý futbalista si na cestu do Nitry už zvykol, od septembra sem bude chodiť aj do školy. „Budem chodiť do športovej triedy v Nitre a tak budem môcť trénovať s chalanmi aj doobeda. Budem trénovať päťkrát do týždňa, dvakrát predpoludním, trikrát popoludní,“ hovorí odhodlane športovec. Nathan má plnú podporu svojej rodiny, ktorá má  športovú minulosť. „My sme hrdí, šťastní, dojatí – všetko zároveň. To ocenenie je aj také zadosťučinenie za to všetko, čo od malička obetoval futbalu. Môj muž je bývalý futbalista, ja som bola hádzanárka. V Nathanovi sme objavili talent, tak sme ho v tom podporili. Nevynecháme ani jeden jeho zápas,“ priznáva s úsmevom mamina Eleonóra Udvarošová.

Mladý futbalista nezabúda, popri množstve tréningov a zápasov, ani na školské povinnosti. „Nathan je pracovitý, cieľavedomý, vie, čo chce. Má to do života dobre rozbehnuté. Je talent, ktorý sa rodí raz za niekoľko rokov. V rodine má obrovskú podporu, aj vďaka tomu bez problémov zvláda aj školu,“ hovorí riaditeľ ZŠ s MŠ J. Murgaša Rudolf Kuklovský.

Šikovnému futbalistovi prišla k úspechu zagratulovať aj vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquézová. „Veľmi sa tešíme, že v Šali vyrastá takýto talent. Snažíme sa šport podporovať aj na školách. Šalianskemu futbalovému klubu vychádzame v ústrety, nedávno tu vzniklo regionálne centrum hádzanej. Tento školský rok máme prekvapivo veľký záujem aj o pohybové hry – o hádzanú, futbal. Aj počet krúžkov nám veľmi narástol,“ povedala vedúca školstva Erika Velazquézová.

Školský futbalový turnaj McDonald's Cup má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Začiatkom nového školského roka 2017/2018 vstúpil turnaj do jubilejného 20. ročníka. Mechanizmus turnaja je jednoduchý - jednotlivé futbalové družstvá sa postupne kvalifikujú od školských, regionálnych, okresných a krajských kôl, až do celoslovenského finále.

 

(ek)

 

  • Nathanovi gratuluje vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquézová
  • Nathanovi gratuluje vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquézová
  • zľava: vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquézová, Nathan Udvaroš, manina Eleonóra Udvarošová, riaditeľ ZŠ s MŠ J. Murgaša v Šali Rudolf Kuklovský
  • Nathan si prevzal cenu minulý týždeň v Senci, zdroj foto: McDonald´s Cup