Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 11.10.2017 - 12:23  //  aktualizácia: 11.10.2017 - 12:31  //  zobrazené: 1469

Mačky na sídliskách

OZ O psíčkovi a mačičke sa snaží držať počet voľne žijúcich mačiek pod kontrolou už tretí rok. Cieľom kastračného programu je aj dohľad nad ich zdravotným stavom. Mesto sa rozhodlo podporiť činnosť združenia dotáciou. 
Určite sa už každý obyvateľ bývajúci na sídliskách stretol s túlavými mačkami. Kým problém s túlavými psami sa v spolupráci s mestskou políciou a OZ Zatúlané psíky Šaľa darí postupne eliminovať, problematika túlavých mačiek je stále vypuklejšia. Mesto verí, že riešením tejto otázky bude spolupráca s Občianskym združením O psíčkovi a mačičke. 
Názory a prístup k túlavým mačkám je rôzny. Sú takí, ktorí ich kŕmia a starajú sa o ne, sú aj takí, ktorí by ich najradšej zo sídlisk odstránili. Jedny aj druhé názory sú opodstatnené. 
Je pravda, že časť voľne žijúcich mačiek trpí chorobami, ktoré môžu ohroziť aj človeka. Na druhej strane majú mačky na sídliskách svoju nezastupiteľnú úlohu, pretože vďaka prirodzenému loveckému inštinktu redukujú populáciu hlodavcov. Voči prípravkom na deratizáciu sa hlodavce časom stávajú odolné. Avšak príroda je múdra a tam, kde existuje lovec - mačka a lovený - hlodavec, sa prirodzene udržuje rovnováha. 
Jednou z metód, ktoré riešia zdravotný stav voľne žijúcich mačiek a zároveň zabezpečujú aj ich prirodzenú predátorskú funkciu v boji s hlodavcami, je KASTRAČNÝ PROGRAM.
V rámci neho sa mačky najskôr odchytávajú do odchytovej klietky. Následne je im zabezpečená veterinárna prehliadka, pri ktorej sa zistí prípadné ochorenie a zabezpečí sa ich liečba. Následne sa mačky sterilizujú (kocúry kastrujú) a je im zabezpečená nutná domáca starostlivosť. Sterilizácia (kastrácia) zabezpečí, že sa nebudú nekontrolovateľne množiť. 
Po zotavení sa zdravé mačky označia (tetovaním na uchu) a vrátia sa do pôvodného životného priestoru, kde naďalej plnia dôležitú úlohu pri redukcii populácie hlodavcov. 
Touto činnosťou sa v našom meste už tretí rok zaoberá OZ O psíčkovi a mačičke. Na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva schválili poslanci na podporu činnosti tohto združenia dotáciu vo výške 2 000 eur. 

 

(Ing. Edita Haládiková, ek)

Foto: mk

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Ilustračné foto, MK