Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 27.04.2017 - 12:38  //  aktualizácia: 27.04.2017 - 14:19  //  zobrazené: 3690

Výmena kontajnerov za polopodzemné

Šaľa má nové plány v odpadovom hospodárstve. Vlani bola vypracovaná štúdia, v ktorej sú navrhnuté nové polopodzemné kontajnery, ktoré nahradia tie, ktoré poznáme zo sídlisk. Namiesto súčasných stotridsať stanovíšť projekt navrhuje iba osemdesiatjeden. Niektoré budú osadené na mieste toho súčasného, ďalšie na nových miestach.

 

Ukážka vývozu polopodzemného kontajnera

V súčasnosti sa pripravujú podklady pre realizáciu prvej etapy umiestnenia nových, modernejších a objemnejších kontajnerov. Tou je sídlisko vo Veči, kde sú už určené konkrétne lokality. Uložených tam bude celkom devätnásť nových stanovíšť namiesto doterajších tridsatich. Plánované lokality polopodzemných kontajnerov sa podľa Ing. Edity Haládikovej, z Referátu životného prostredia MsÚ v Šali, ešte môžu meniť. Závisí to od inžinierskych sietí. "Údaje o nich, podľa ktorej bola spracovaná štúdia, sú staré približne desať rokov. Preto sa teraz aktuálne preverujú" – dodáva Ing.Haládiková.

 



polopodzemné kontajnery (ilustračná foto), zdroj enextrade.sk

Následne budú vypracované projekty a po schvaľovacích procesoch bude možné pristúpiť k realizácii stojísk polopodzemných kontajnerov. Prvé stojisko by podľa Ing.Haládikovej bolo možné inštalovať približne v druhej polovici roku 2017.

Projektová dokumentácia, prieskum inžinierskych sietí a stavebné práce zaplatí mesto zo svojho rozpočtu. Celý projekt bude realizovaný v štyroch fázach.

Vynášanie smetí by mohlo byť v budúcnosti kultúrnejšie a ekologickejšie.Zdroj:enextrade.sk

V štúdii sú riešené aj vzorové projekty. Počet kontajnerov a ich rozmiestnenie bude závisieť aj od priestorových možností lokalít. Stojiská nebudú unifikované, kontajnery budú môcť byť umiestnené v rade, do tvaru "U" alebo inak. Počet kontajnerov môže byť na stanovištiach rôzny. "Bude to závisieť od počtu obyvateľov z donáškovej vzdialenosti" - dodáva Ing. Haládiková.

Miroslav Demín

zdroj foto a video: enextrade.sk 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

 

VYHRAJ VSTUPENKY: 

http://sala.sk/clanok/vyhraj-listky-na-miss-slovensko

 

 

  • prierez kontajnerom, kde vonkajšiu časť tvorí plastový plášť, ktorý sa osádza do hĺbky 1,5 m. Nad zemou zostáva obložená časť kontajnera (cca 1,2 m). Vo vnútri plastového plášťa je zberné vrece, ktoré sa pri vývoze vyberá (viď ob
  • Osadenie na sídlisku
  • Kapacitne jeden polo podzemný kontajner s objemom 5 m3 nahradí 6 ks 1100 l kontajnerov .
  • Prierez kontajneru