Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 22.08.2018 - 15:13  //  aktualizácia: 22.08.2018 - 15:36  //  zobrazené: 1668

Halleyho kométu na fasádu školy nechcú

Počas utorkového mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva diskutovali poslanci aj o osude Halleyho kométy. Kópiu mozaiky, ktorá bola na budove Mestského úradu v Šali, chcel autor inštalovať na vynovenú fasádu ZŠ Hollého. Vedenie školy a verejnosť vyjadrila na sociálnej sieti nesúhlas. S umiestnením nesúhlasia ani poslanci. Chcú nájsť iné miesto.

Pred rekonštrukciou budovy mestského úradu v Šali zdobila fasádu zasadacej miestnosti, zo strany pešej zóny, mozaika. Znázorňuje Halleyho kométu. Umelec chcel vytvoriť jej kópiu a inštalovať ju na vynovenú fasádu ZŠ Hollého vo Veči. Vedenie školy s umiestnením nesúhlasí, kritický postoj k výberu miesta má aj veľká časť verejnosti na sociálnej sieti. Do diskusie a ankety na sociálnej sieti sa zapojili približne tri stovky ľudí. Poslanci sa k umiestneniu mozaiky postavili podobne, jedným dychom však dodali, že si ju vedia predstaviť inde. Viacerí z poslancov sa prikláňali k názoru, že dielo, ktoré raz vzniklo, treba zachovať, ale nie na fasáde školy.

S autorom mesto stále rokuje, na doterajšie návrhy riešenia mesta reagoval odmietavo. Z viacerých budov, ktoré sú v majetku mesta, vyhovuje autorovi práve fasáda ZŠ Hollého. Vytvorenie a inštalácia diela by vyšla mesto približne 13-tisíc eur. Vedenie mesta navrhlo Viliamovi Širokému aj vytvoriť dielo v inej podobe – napríklad v podobe veľkorozmerného plátna, ktoré by zdobilo interiér niektorej z mestských budov, napríklad mestského úradu. Autor však nesúhlasil.

Podľa návrhu poslancov teda zostáva fasáda ZŠ Hollého nedotknutá a pre dielo sa bude hľadať iné miesto. Mesto má vysporiadané majetkové a autorské práva k dielu a nie je povinné zabezpečiť jeho kópiu či repliku. Napriek tomu sa bude hľadať pre zachovanie kópie diela iné miesto. Nie je vylúčené, že sa pre dielo vytvorí úplne nová plocha. Primátor sa s názorom poslancov stotožnil. „Ak dielo zachováme, neurobíme nič zlé. Ak ho nezachováme, prídeme o niečo, čo tvorí súčasť histórie mesta,“ povedal na záver diskusie primátor Jozef Belický. O ďalšom osude Halleyho kométy vás budeme informovať.

 

(ek)