Domov   >  Kultúra
publikované: 31.05.2017 - 10:37  //  aktualizácia: 31.05.2017 - 11:02  //  zobrazené: 1015

Divadlo ŠOK s Ťapákovcami v Činoherním klube Praha - Ako Ťapák Prahu dobyl

Predstavenie realizované z finančnej podpory mesta Šaľa.

Stalo sa už tradíciou, že jarné dni v pražskom divadle Činoherní klub patria prehliadke hosťujúcich divadelných súborov Činoherní klub uvádí. Čo už ale nie je takou samozrejmosťou, keď sa takejto prehliadky zúčastní aj súbor zo Slovenska.  No a tento rok sa to ako jedinému súboru podarilo Divadlu ŠOK zo Šale. Pre úplnú informáciu je dôležité zdôrazniť, že Činoherní klub je jedným z najznámejších divadiel v Prahe a prešli ním také herecké osobnosti ako Pavel Landovský, Petr Čepek, Josef Abrhám, Jiří Kodet alebo Libuše Šafránková.  A ako sa o tomto divadle vyjadril jeden z dlhoročných členov súboru Leoš Suchařípa, tak Činoherní klub bol od jeho počiatku divadlom hercov, ktorí inšpirovali režisérov. A ak sa podrobne pozrieme na jeho súčasnú dramaturgiu, tak môžeme určite potvrdiť, že táto definícia je viac než výstižná.

Možno práve preto dostalo túto príležitosť  už druhý krát za posledných pár rokov práve šalianske divadlo. Inscenácia Ťapákovci, spracovaná na motívy poviedky Boženy Slančíkovej Timravy, je totiž typickým hereckým predstavením s veľmi vyrovnaným obsadením jednotlivých postáv. Hra nastoľuje myšlienky o nemenných princípoch ľudského chovania, o pohodlnosti a neochote človeka čokoľvek vo svojom  živote meniť, o strachu pohnúť sa niekam ďalej, ktoré dopadajú na diváka s takou intenzívnou naliehavosťou, že nemôže odchádzať z divadla v žiadnom prípade ľahostajný. A určite s takýmto pocitom neodchádzal ani divák, ktorý navštívil v poslednú májovú nedeľu pražské predstavenie Ťapákovcov. Pred takmer vypredaným hľadiskom, ktorého najväčšiu časť tvorili hlavne naši krajania žijúci v Českej republike, zožalo predstavenie obrovský potlesk a veľmi pozitívnu spätnú väzbu neskôr v zákulisí. Čo bolo veľmi cenné, pridávali sa k tomu aj českí diváci vrátane zamestnancov a technického štábu divadla.

V Činoherní kavárně sa diskutovalo o predstavení, ale nie len o ňom do skorých ranných hodín, až kým tieto pre slovenské divadlo sviatočné chvíle, vľúdne neprerušila slnkom zaliata Praha, v tomto ročnom období neodmysliteľne plná zahraničných turistov. Mesto opäť začalo žiť svojim každodenným životom. Jedno je ale isté. Pre Divadlo ŠOK zo Šale zostanú dvere Činoherního klubu naďalej otvorené.... Tak do skorého videnia, pani stovežatá!

Chceme poďakovať za priazeň všetkým našim fanúšikom a mestu Šaľa za finančnú podporu na naše predstavenie, ďalej za mediálnu podporu Českému rozhlasu, denníku MF DNES, Klubu slovenskej kultúry, časopisu Listy, Slovenskému inštitútu, Obci Slovákov v ČR, Slovenskému domu v Prahe, časopisu Dotyky, klubu Slovenka a internetovému portálu somvprahe.sk, ktorí nám umožnili, aby sme mohli v zahraničí ukázať našu kultúru a reprezentovať mesto Šaľa a Slovensko.  

                                                                                   Vladimír Dubeň