Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 08.11.2017 - 16:01  //  aktualizácia: 09.11.2017 - 10:57  //  zobrazené: 2147

Budúcim stredoškolákom sa predstavilo 21 škôl

Chov koní a jazdectvo, chemik, elektrotechnik, polygraf, farmaceutický laborant, automechanik či čašník – to sú len niektoré študijné odbory, o ktorých sa mohli ôsmaci a deviataci dozvedieť viac. Na Burze stredných škôl sa predstavilo 21 stredných škôl zo širokého okolia. Ich „ponuku“ si prišlo pozrieť viac ako 300 žiakov zo šalianskeho okresu.

Kam ďalej po základnej škole? Na túto otázku má pomôcť njsť odpoveď burza stredných škôl. Na burze sa snažili dostať ešte viac do povedomia aj šalianske stredné školy. Aj výchovná poradkyňa Gymnázia J. Fándlyho v Šali Edita Vilkusová hovorí, že odliv žiakov z okresu je značný, chýba lokalpatriotizmus. „Študenti nám odchádzajú najmä do Nitry. Chceme odliv študentov minimalizovať. Už spolupracujeme so základnými školami, napríklad prídu na exkurzie na hodinu fyziky do našej špeciálnej učebne. Vsádzame aj na lokalpatriotizmus – vysvetľujeme deťom, že tu majú, okrem kvalitného vzdelávania, aj komunitu, priateľov a tiež, že nemusia cestovať,“ hovorí. Štúdium na šalianskej strednej odbornej škole si pochvaľuje Cyntia Kissová. Je štvrtáčka, študuje odbor chov koní a jazdectvo. Je pyšná na to, že škola ako jediná má vlastný chov, o ktorý sa v rámci praxe starajú. „Máme okolo 40 koní. Chodíme aj na vychádzky do Šale, ale aj do Topoľčianok na „Hubertku“. Ak niekto má rád kone, mal by študovať na tejto škole. Študenti majú možnosť dostať sa aj do zahraničia na výmenné pobyty do Česka, Írska, Maďarska a v súčasnosti sa vybavuje Anglicko. Všetko nám hradí škola, aj vreckové dostávame,“ chváli školu Cyntia. Výhodou štúdia na Spojenej školy Nivy v Šali je, že študenti môžu získať odmenu za prácu počas praxe a dokonca môže s nimi spoločnosť, v ktorej praxujú, uzatvoriť pracovnú zmluvu už počas štúdia.

Na burzu prišli školy aj z iných miest, predstavila sa škola aj z Bratislavy, Piešťan, Dunajskej Stredy či Trnavy. „Burzu stredných škôl organizujeme už tretí rok, záujem škôl z roka na rok rastie. Vďaka tomu sa rozširuje paleta ponuky pre našich ôsmakov a deviatakov,“ hovorí vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquezová.

S odbormi a priestormi šalianskych stredných škôl sa môžu záujemcovia zoznámiť aj v rámci Dní otvorených dverí:

Gymnázium J. Fándlyho v Šali 15. december 2017

Stredná odborná škola v Šali – 22. november 2017

Spojená škola Nivy v Šali 28. a 29. november 2017

 

(ek)

 

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  •  
  • vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquezová
  • vedúca Spoločného školského úradu v Šali Erika Velazquezová
  • Cyntia Kissová študuje odbor agropodnikanie - chov koní a jazdectvo na šalianskej strednej odbornej škole