Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.03.2019 - 08:40  //  aktualizácia: 29.03.2019 - 08:43  //  zobrazené: 1471

115 Šaľanov zomrelo pre našu slobodu

31. marec 1945 je v histórii nášho mesta oveľa významnejší deň, ako bežné dni. Pripomíname si oslobodenie nášho mesta. Aj v tomto roku, počas 74. výročia sme si uctili pamiatku tých hrdinov, ktorí položili svoj život za našu slobodu.

„Som veľmi rád, že nás je tu toľko. Čo ma ešte viac teší, že je tu aj veľa detí. Aká hrdosť nás napĺňa, keď počúvame slovenskú hymnu v podaní týchto našich umelcov,“ povedal v úvode svojho príhovoru primátor Šale pri pamätníku obetiam druhej svetovej vojny na Hlavnej ulici. Okrem vystupujúcich detí, ktoré sa odeli do typických slovenských farieb a zaspievali hymnu, v prvých radoch publika stáli aj deti zo základných škôl. Spolu s nimi položili veniec primátor a viceprimátorka mesta, prednostka Okresného úradu v Šali a aj Zväz protifašistických bojovníkov. Spomienkový akt sa konal vo štvrtok 28. marca.

„Pred 74-mi rokmi druhý ukrajinský front dorazil až sem, do Šale, aby oslobodil aj tento kút sveta. Verím, 31. marca prežívali Šaľania zmiešané pocity. Radosť z toho, že sa skončilo temné obdobie a že zajtra už bude sloboda. A smútok z toho, čo všetko sa stalo za posledné roky. Pietna spomienka má byť oslavou a vyjadrením vďaky tým, ktorí padli pri oslobodzovaní. Aj tým 115-tim Šaľanom, veď to boli naši predkovia. Vyjadrime teda vďaku. Nech je táto spomienka na nich trvalou, ktorá nikdy nevybledne,“ povedal primátor Šale Jozef Belický.

 

(ek)