Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 30.03.2024 - 22:45  //  aktualizácia: 30.03.2024 - 22:55  //  zobrazené: 341

Nezabúdame

"31. marec 1945 bol prelomovým dátumom pre obyvateľov, ktorí tu, v našom meste žili. Po šiestich rokoch vojny zničené mesto, zničené rodiny. Muži, ktorí ešte boli na fronte a z ktorých časť sa nakoniec už nevrátila a časť z nich so zdravotným poškodením. Okolo nás nič - rok predtým ani nezasiali polia okolo Šale. 31. marca nastal deň, kedy si Šaľania vydýchli. Zostalo tu mnoho, čo bolo treba napraviť, ale bolo mnoho, čo už napraviť nešlo," začal svoj príhovor primátor Jozef Belický pri pamätníku na Hlavnej ulici. Pripomenuli sme si 79. výročie oslobodenia nášho mesta a na znak úcty k obetiam a ich rodinám sme položili k pamätníku veniec. 

Pripomenúť si dôležitý míľnik v našej histórii prišli aj viacerí mestskí poslanci, zástupcovia Zväzu protifašistických bojovníkov a aj široká verejnosť. Spomienkové podujatie sa začalo štátnou hymnou v podaní dvoch mladých umelcov zo Šale pod vedením Rity Záležákovej: Simony Zelenkovej a Šimona Bosáka. Nádherne znela v ich podaní aj pieseň Slovensko moje, otčina moja. 

"Deň oslobodenia nášho mesta by mal byť navždy zapísaný v histórii nášho mesta zlatými písmenami. A obetiam, ktoré počas druhej svetovej vojny Šaľania prinesli, patrí česť, česť ich pamiatke," povedal na záver svojho príhovoru primátor. Pripomenul, že od boja s nadvládou fašizmu a nacizmu uplynulo 79 rokov, ochrana slobody, demokracie a mieru je však mimoriadne aktuálna aj dnes.