Domov   >  Kultúra
publikované: 17.10.2023 - 15:14  //  aktualizácia: 17.10.2023 - 17:31  //  zobrazené: 845

Mesiac úcty k starším

„75-ročná dôchodkyňa premýšľa, či nordic walking palice, alebo dvojdielne plavky na wellness. Toto treba robiť, takto si treba užívať, máte na to plné právo, veď ste robili celý život dosť,“ aj tieto slová odzneli od primátora Šale Jozefa Belického na celomestskej oslave Mesiaca úcty k starším.

„Naši seniori môžu hrdo chodiť po tomto meste a ukázať, že toto bol ich život. Tu robilo 600 žien v Trikote, niekoľko tisíc ľudí v Dusle, niekoľko tisíc ľudí aj v družstve, aby sme mali čo aj na stôl. Oni nie že si majú vyžadovať úctu od okolia, má to prichádzať opačne – od okolia smerom k nim a hlavne prirodzene,“ dodáva primátor. Medzitým sa už seniori nevedeli dočkať, kedy môžu svoju vitalitu preukázať aj na tanečnom parkete. Po prvých melódiách od Pavelčákovcov sa tanečný parket raz-dva zaplnil a všade navôkol sálala energia, dobrá nálada. K tomuto dňu dostali oslávenci aj malý darček – džem na zdravie a kvietok pre radosť. Tajomstvo mladého vzhľadu nám prezradila pani Mária. „Od malička som sa venovala gymnastike a ako študentka a dospelá som hrala za Duslo volejbal, trochu aj basketbal a venovala som sa aj atletike. Ešte aj teraz sa snažím hýbať sa, robím v predzáhradke a okolo domu,“ dodáva pani Mária, ktorá je na dôchodku už takmer 20 rokov. Popoludnie si prišla užiť aj Valika Gállová, ktorá roky pracovala v detských jasličkách a známa je aj svojimi kostýmami, ktorých má na zapožičanie stovky. Väčšinu z nich ušila vlastnými rukami. „Stále sa treba smiať a nezabúdať, že život je dnes. Nie včera, nie zajtra, ale dnes,“ prezrádza svoje životné krédo 75-ročná pani Valika, samozrejme s úsmevom.

Aby nikto nezostal sám, v Šali funguje niekoľko združení či denných centier. Okrem troch mestských centier sa stretávajú aj ľudia z Únie nevidiacich a slabozrakých, svoju komunitu majú aj telesne postihnutí a tiež zastúpenie majú aj členovia šalianskej organizácie Jednoty dôchodcov na Slovensku. „Každý si tu môže nájsť spolok seberovných, aby mal kam prísť, aby ho mal kto vypočuť. Zdieľajú tu svoje radosti a starosti so seberovnými, to je veľmi dôležité,“ hovorí primátor.

(ek)