Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 21.12.2012 - 09:40  //  aktualizácia: 21.12.2012 - 09:43  //  zobrazené: 1703

09/2012 zasadnutie komisie kultúry,mládeže a športu

číslo: 09/2012  |  dátum konania: 17.12.2012

Prílohy:
pozvánka
prezenčná listina
uznesenie
prezencia účasti členov komisie za rok 2012
hodnotenie činnosti Komisie kultúry, mládeže a športu pri MsZ Šaľa za rok 2012
Komisia kultúry, mládeže a športu pri MsZ Šaľa

Z á p i s n i c a
zo zasadnutia komisie kultúry, mládeže a športu pri MsZ

Dátum a miesto: 17. decembra 2012 /pondelok/ o 16,00 h v Dome kultúry v Šali
Prítomní: Mgr. Július Morávek, Mgr. Alena Demková, Ladislav Košičár, Ing. Ivan Kováč, Ing. Erika Velázquezová, MUDr. Svetozár Hikkel,  Ján Valent, Jozefína Karlubíková,  Mgr. Ľudmila Iványiová
Neprítomní:  Peter Popluhár - ospravedlnený   

Program:
1. Otvorenie
2. Kontrola prijatých uznesení
3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac január 2013
4. Vianočný benefičný koncert
5. Vítanie Nového roka 2013
6. Vyhodnotenie činnosti komisie za rok 2012
7. Príprava rámcového plánu na rok 2013
8. Informácia z rokovania MsZ
9. Rôzne
10. Návrh na uznesenie
11. Ukončenie

Prizvaní:  zástupca MsKS

Priebeh zasadnutia:

1. Otvorenie
V úvode zasadnutia privítal predseda komisie Mgr. Július Morávek všetkých  prítomných a predniesol návrh  zaradiť do programu rokovania komisie do bodu č.9  Rôzne – požiadavku Samuela Augustína na možnosť vybudovania skateparku v Šali, ktorú predložil mailom ako otázku „Pýtam sa mestského úradu“.

2. Kontrola prijatých uznesení
Mgr. Július Morávek podal informáciu o splnení uložených úloh z prijatého uznesenia komisie kultúry, mládeže a športu do stanoveného termínu 22.11.2012.

3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac január 2013
Členom komisie kultúry, mládeže a športu bol zaslaný mesačník „Kam v Šali“ na mesiac január 2013 prostredníctvom mailu, preto Mgr. Iványiová prezentovala program len veľmi stručne a potom požiadala prítomných o  pripomienky. Pripomienky k programu neboli vznesené.

4. Vianočný benefičný koncert
Vianočný benefičný je pripravený na 26.12.2012 o 15,00 h v rímskokatolíckom kostole svätej Margity Antiochijskej. Moderovať ho bude Ing. Slavomíra Tóthová. Výťažok bude venovaný na projekt Biela holubica, informovala Mgr. Ľudmila Iványiová.

5. Vítanie Nového roka 2013
Bude sa konať ako obvykle na Námestí Svätej Trojice pred budovou MsÚ, informovala Mgr. Ľudmila Iványiová. V súčasnej dobe  prebieha výber dodávateľa ohňostroja. Na námestí bude od 22,00 h hrať reprodukovaná hudba.

6. Vyhodnotenie činnosti komisie za rok 2012
Mgr. Július  Morávek predniesol hodnotiacu správu komisie za rok 2012 a požiadal prítomných členov o jej pripomienkovanie. Správa bola schválená bez pripomienok.

7. Príprava rámcového plánu na rok 2013
Mgr. Július Morávek oboznámil prítomných so základnou štruktúrou pripraveného plánu činnosti komisie  na  budúci rok  a vyzval členov komisie o doplnenie námetov.

8. Informácia z rokovania MsZ
Predseda komisie informoval, že na rokovaní MsZ dňa 13.12.2012 bolo prijaté uznesenie o rozdelení komisie kultúry, mládeže a športu v budúcom roku. Budú vytvorené dve komisie. Mgr. Morávek dal možnosť vyjadriť sa prítomným, v ktorej komisii chcú pracovať. Vyjadrili sa nasledovne: v kultúrnej komisii - Mgr. Alena Demková,  Ing. Erika Velázquezová,  MUDr. Svetozár Hikkel, v  komisii mládeže a športu -  Ladislav Košičár, Ing. Ivan Kováč, Ján Valent. Komisie by sa mali doplniť a menovať na februárovom MsZ.
Ďalej informoval o uznesení o neprijatí návrhu rozpočtu mesta na budúci rok, s tým že je ho potrebné prerokovať v komisiách a vo výboroch mestských častí a odstrániť nedostatky a až následne návrh zaradiť na rokovanie MsZ.

9. Rôzne
Mgr. Július Morávek predniesol požiadavku pána Samuela Augustína, v ktorej menovaný uvádza, že je skupina mladých ľudí v Šali, ktorí jazdia na skateboardoch a chceli by, aby sa v meste vybudoval  skatepark. Pán Augustín uvádza možnosť získať finančné prostriedky z európskych fondov. Členovia komisie sa dohodli, že bude potrebné  zistiť možnosti financovania, napr. VÚC,  prípadne formou projektov, grantov, fondov a iných zdrojov. Vyslať človeka  do Galanty, aby obhliadol areál a zistil možnosť vybudovania podobného zariadenia v Šali.
Pri prejednávaní o vhodnom priestore na vybudovanie takéhoto zariadenia padol návrh, že najvhodnejším priestorom by najpravdepodobnejšie bol areál bývalého kúpaliska. Komisia navrhuje zvážiť možnosť založenia OZ, určiť zodpovednosť a prevádzkovanie zariadenia.
Ing. Erika Velázquezová upozornila v súvislosti s blížiacim sa 900. výročím prvej písomnej zmienky o Veči  akútne vymeniť závesy v Spoločenskom dome Veča a doplniť zrkadlá na toalety.
Ing. Ivan Kováč, Ján Valent a Ladislav Košičár vyjadrili akútnu potrebu systémovo  riešiť detský a mládežnícky šport v meste, využívanie športovísk v meste širokou verejnosťou, deti a mládež do 19 rokov oslobodiť od platenia poplatkov za používanie telocviční, podchytenie rekreačného športu, vytvorenie grantového systému, urobiť evidenciu športových klubov.
Mgr. Morávek pochválil podujatia, ktoré pripravilo Materské centrum  Mamy - Mamám 
a Čajovňa na konci vesmíru.
Mgr. Ľudmila Iványiová informovala o práve prebiehajúcej digitalizácii kina a o tom, že  od januára 2013 už bude spustené digitálne premietanie filmov.

10.  Návrh na uznesenie
Uznesenie bolo prítomnými členmi schválené a tvorí  samostatnú prílohu tejto zápisnice.

11.  Ukončenie
Mgr. Július Morávek na záver poďakoval prítomným za účasť na rokovaní a poprial všetkým prítomným príjemné prežitie vianočných sviatkov a veľa zdravia v novom roku 2013.

zapísala: Jozefína Karlubíková     Mgr. Július Morávek
tajomníčka komisie     predseda komisie

Na vedomie:
1. primátor mesta
2. zástupca primátora
3. prednostka MsÚ
4. vedúca – oddelenie organizačné a správne
5. predseda a členovia komisie
6. tajomníčka komisie
7. vedúca MsKS

U z n e s e n i e
zo zasadnutia komisie kultúry, mládeže a športu dňa 17.decembra 2012

Komisia kultúry, mládeže a športu

berie na vedomie

1. informáciu o kultúrno-spoločenských podujatiach v mesiaci január 2013
2. informáciu o vianočnom benefičnom koncerte
3. informáciu o vítaní Nového roka 2013 /Silvester - Nový rok/

schvaľuje

1. hodnotiacu správu činnosti komisie za rok 2012

prerokovala

1. uznesenie MsZ zo dňa 13.12.2012 o rozdelení komisie KMŠ
2. uznesenie MsZ zo dňa 13.12.2012 o neprijatí rozpočtu na rok 2013

súhlasí

1. s vybudovaním skateparku v priestoroch bývalého kúpaliska

odporúča

1. vytvorenie komisie kultúry a komisie mládeže a športu tak, aby komisie boli kreované na zasadnutí MsZ v mesiaci február 2013
2. zohľadniť záujem členov komisie pracovať v nových komisiách
3. navštíviť skatepark v meste Galanta a zistiť možnosti vybudovania podobného zariadenia v Šali, termín stanoviť po získaní informácií
4. riešiť vybudovanie skateparku viac zdrojovým financovaním
5. návrh rozpočtu na rok 2013 prerokovať pred rokovaním v MsZ najprv v komisiách a VMČ

ukladá

1. členom komisie predložiť námety pre rámcový plán na rok 2013 predsedovi komisie najneskôr do 7. januára 2013
2. predsedovi komisie prerokovať s prednostkou úradu odporúčania z hodnotiacej správy za rok 2012 a zo zápisnice komisie zo 17. decembra 2012 najneskôr do konca decembra 2012

Hodnotenie činnosti komisie kultúry, mládeže a športu pri MsZ Šaľa
za rok 2012

Komisia kultúry, mládeže a športu pracovala v roku 2012 podľa rámcového plánu činnosti, ktorý bol schválený na zasadnutí komisie v januári 2012.Rámcový plán činnosti bol koncipovaný ako otvorený dokument, ktorý bol priebežne doplňovaný o aktuálne informácie.
V priebehu roka 2012 sa uskutočnilo 11 pracovných zasadnutí komisie. Zasadnutia komisie sa uskutočnili v priestoroch mestského úradu, domu kultúry, kultúrneho strediska Večierka, Spoločenského domu vo Veči, v centre voľného času, v klubovni futbalového klubu. Zámerom takto koncipovaných zasadnutí bolo spoznať priamo prostredie, v ktorom sa kultúrna a športová činnosť uskutočňuje. V takomto trende by sa zasadnutia komisie  mali uskutočňovať aj v roku 2013.
Z jednotlivých zasadnutí komisie boli zhotovované zápisnice, ktoré boli doručené funkcionárom mesta, členom komisie a dané k archivácii.
Zasadnutí komisie sa podľa potreby zúčastňovali aj prizvaní pracovníci úradu a jednotlivých organizácií.
V priebehu roka 2012 bol v organizačnej štruktúre MsÚ zrušený referát kultúry, mládeže a športu. Táto skutočnosť ovplyvnila činnosť komisie najmä v koordinácii činnosti, príslušný útvar nebol nahradený iným, prenosom kompetencie na MsKS sa nevytvoril priestor na skvalitnenie činnosti v oblasti kultúry a športu. Sme presvedčení, že agenda kultúry, mládeže a športu by mala mať miesto v štruktúre MsÚ. Vo viacerých prípadoch túto koordináciu činnosti robili členovia komisie. Neexistencia referátu, či odboru kultúty, mládeže a športu je v podmienkach samosprávy ojedinelá.

Zloženie komisie
Komisia v roku 2012 mala 9 členov, z toho 5 poslancov MsZ a 4 neposlanci. Účasť členov komisie na zasadnutiach tvorí prílohu tohto hodnotenia. V priebehu roku 2012 zanikol mandát jednému členovi komisie z neposlancov pre neúčasť na zasadnutiach komisie. Komisia odporúča doplniť komisiu o ďalšieho člena.

Zasadnutia komisie
Zasadnutia komisie mali nasledovnú štruktúru:
- kontrola prijatých uznesení
- koncepčné materiály
- aktuálne a operatívne úlohy
- informatívne správy o činnosti organizácií a stredísk MsKS
- kalendár podujatí na jednotlivé mesiace roka
- posúdenie návrhu rozpočtu a pripomienky k jeho tvorbe a priebežnému čerpaniu
- posúdenie kroniky mesta za rok 2011
- príprava projektov
- významné výročia a udalosti v kalendárnom roku
- informácie z rokovaní MsZ
- podujatia k 1010.výročiu prvej písomnej zmienky o území Šale
- vyhlásenie najlepších športovcov
Z koncepčných materiálov uvádzame napríklad Koncepciu rozvoja kultúry na území mesta Šaľa a rámcový materiál Zriadenie mestského múzea v Šali.
V priebehu roka bolo viacej pozornosti venované problematike kultúry a mládeže, menej pozornosti  riešeniu problematiky športu. Na základe tejto skutočnosti bol predsedom komisie predložený poslanecký návrh na odčlenenie problematiky mládeže a športu, čím by sa vytvorili dve komisie - komisia kultúry a komisia mládeže a športu. Návrh bol MsZ 13.12.2012 schválený.
Konkrétne a vecné riešenie jednotlivých problémov je obsiahnuté v zápisniciach z jednotlivých zasadnutí komisie.
Komisia v rámci uznesení predložila viacero odporúčaní, viaceré však neboli akceptované a riešené, napr. propagácia mesta, obnovenie folklórneho súboru, zriadenie literárneho klubu, rekonštrukcia priestorov domu kultúry a i.
Po zrušení referátu kultúry, mládeže a športu MsÚ žiadna zložka MsKS neprebrala agendu plánovaných podujatí referátu MsÚ, čím sa mnohé plánované podujatia vôbec neuskutočnili, napríklad sochárske dni, prehliadka enviromentálnych filmov, džezový večer, svetový deň cestovného ruchu, dni maďarskej kultúry.
Táto skutočnosť tiež odôvodňuje potrebu obnoviť činnosť príslušného referátu MsÚ.
Za pozitívne hodnotíme otvorenie súkromnej galérie Focesa, pretože tým sa vytvorili podmienky na galerijnú činnosť v meste. Rovnako pozitívne hodnotíme aj činnosť kultúrneho strediska Večierka vo vytváraní podmienok pre činnosť skupiny Terra Wag. Oceňujeme výstavu fotografií tejto skupiny v Oroszlányi.
Dokument o koncepcii kultúry v meste nebol vypracovaný v stanovenom termíne, posunutie termínu nie je zárukou kvalitnej prípravy materiálu, pretože pracovný variant nebol napriek prísľubu k dispozícii členom komisie v roku 2012.

Odporúčania
1. Zriadenie samostatnej komisie kultúry a komisie mládeže a športu
2. Obnoviť referát kultúry, mládeže a športu MsÚ
3. Dodržať termín spracovania dokumentu o koncepcii kultúry v meste
4. Spracovať sylaby realizácie dokumentu o zriadení mestského múzea
5. Riešiť obnovenie fasády domu kultúry a výmenu sedadiel v kinosále DK

Záverečné konštatovanie
Komisia kultúry, mládeže a športu pracovala v roku 2012 v súlade s rokovacím poriadkom komisií MsZ. Pozitívne hodnotíme spoluprácu s MsKS, s jednotlivými strediskami, ďalšími inštitúciami a organizáciami. Súčinnosť s MsÚ hodnotíme ako dobrú napriek skutočnosti, že komisia nemá v štruktúre MsÚ partnera pre absentujúci referát.
Poďakovanie patrí tým, ktorí sa aktívne podieľali na činnosti komisie a pozitívne ovplyvnili kultúrne a športové dianie v meste.