Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 30.08.2013 - 14:46  //  aktualizácia: 30.08.2013 - 14:48  //  zobrazené: 1466

06/2013 zasadnutie komisie kultúry

číslo: 06/2013  |  dátum konania: 26.08.2013

Z á p i s n i c a 

zo zasadnutia komisie kultúry pri MsZ

 

Dátum a miesto: 26. augusta  2013 (pondelok) o 16,00 h v Dome kultúry  v  Šali

Prítomní: Mgr. Július Morávek, Mgr. Alena Demková,    Ing. Jozef Mečiar,  Mária Lišková, Ing. Peter Jaroš, Marek Molnár,  Jozefína Karlubíková, Mgr. Ľudmila Iványiová

 

Neprítomní: Ing. Erika Velázquezová – neospravedlnená, MUDr. Svetozár Hikkel – ospravedlnený,  Martin Kőrösi - ospravedlnený

 

 

Program:

 

  1. Otvorenie
  2. Kontrola prijatých opatrení - predseda komisie
  3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiace september 2013 – zást. MsKS
  4. Čerpanie rozpočtu za 1. polrok 2013 v programe kultúra – zást. MsKS
  5. Návrh koncepcie kultúry v meste Šaľa – zást. MsKS
  6. Vyhodnotenie činnosti komisie za 1. polrok 2013 – predseda komisie
  7. Rôzne
  8. Návrh na uznesenie
  9. Ukončenie

 

Prizvaní: zástupca MsKS

 

 

Priebeh zasadnutia:

 

  1. 1.    Otvorenie

Mgr. Morávek  privítal prítomných členov komisie na zasadnutí a na základe odprezenovaných prítomných  6 členov komisie uviedol, že komisia je uznášaniaschopná. 

Oboznámil prítomných s programom rokovania a nakoľko prítomní nevzniesli pripomienky, viedol zasadanie v zmysle uvedeného programu.

 

  1. 2.    Kontrola prijatých opatrení – predseda komisie

Mgr. Morávek podal informáciu o plnení úloh   prijatého  uznesenia KK zo zasadnutia dňa 17.6.2013 nasledovne:

-          úlohy uložené predsedovi komisie boli vo všetkých troch bodoch splnené,

-       odporúčanie v bode č. 2. - nebolo na dnešnom zasadnutí odprezentované, preto KK ukladá tajomníčke komisie zabezpečiť spracovaný štatistický prehľad o KS Večierka a rozoslať ho v nasledujúci deň členom komisie.

 

  1. 3.    Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiace september 2013 – zást. MsKS

Mgr. Iványiová  oboznámila prítomných členov komisie  s kultúrnym programom na mesiac september  2013, ako je uvedený v propagačnom letáku „Kam v Šali“. Všetkým členom komisie kultúry dala  program v tlačenej podobe. Obyvateľom mesta Šaľa bude program doručený do domových schránok.

 

 

  1. 4.    Čerpanie rozpočtu za 1. polrok 2013 v programe kultúra – zást. MsKS

Mgr. Iványiová  stručne oboznámila prítomných s čerpaním rozpočtu za 1. polrok 2013, pričom uviedla, že v súvislosti s digitalizáciou kina narastajú príjmy zo vstupného, čím logicky narastú aj výdavky – zvýši sa odvod filmovým spoločnostiam. Všetky ostatné položky sú podľa  predpokladu zvládnuteľné v plánovaných intenciách, prípadnými presunmi medzi jednotlivými položkami.

 

  1. 5.    Návrh koncepcie kultúry v meste Šaľa – zást. MsKS

Mgr. Iványiová  odprezentovala pripravený materiál koncepcie kultúry. Uviedla základné údaje, ako materiál zostavila a z čoho sa koncepcia odvíja. Zhodla sa s členmi komisie na názore, že na zasadnutí komisie nie je možné venovať sa podrobne a konkrétne uvedenému materiálu, a preto im bude zaslaný mailom na pripomienkovanie, resp. doplnenie. V termíne do 10. septembra 2013 členovia komisie pošlú Mgr. Morávkovi spripomienkovaný materiál, ktorý následne prerokuje s prednostkou MsÚ a dohodne sa na ďalšom postupe.

 

  1. 6.    Vyhodnotenie činnosti komisie za 1. polrok 2013 – predseda komisie

Mgr. Morávek zhodnotil veľmi pozitívne rozhodnutie MsZ zo dňa 14.2.2013 týkajúce sa  rozdelenia KMŠaK  na dve samostatné komisie so zameraním zvlášť na mládež a šport a zvlášť na kultúru. Činnosť komisie sa riadila podľa spracovaného a odsúhlaseného rámcového plánu. Počas  1. polroka 2013 sa uskutočnilo 6 stretnutí komisie, z toho 5 v DK Šaľa a 1 stretnutie v KS Večierka. Zo zasadnutí boli zhotovované zápisnice, ktoré boli distribuované prostredníctvom mailu členom komisie a predstaviteľom mesta a následne zverejňované na webovom sídle mesta. Predseda komisie zhodnotil súčinnosť KK s MsKS ako veľmi dobrú, s MsÚ ako dobrú a MsKJJ ako slabú. Pozitívne sa vyjadril aj k práci tajomníčky komisie. Ďalej konkrétne a podrobne vymenoval všetky podujatia a  témy, ktorým sa komisia kultúry počas polroka venovala.  V závere vyhodnotenia činnosti komisie za 1.polrok 2013 poďakoval členom komisie za aktívny prínos v oblasti kultúry.

 

  1. 7.  Rôzne

Pani Lišková uviedla, že plagáty, pozvánky a letáčiky, ktoré tlačí MsKS na výstavy poriadané klubom výtvarníkov TERRA WAG, sú veľmi nevýrazné. Mgr. Iványiová  sa vyjadrila, že tlačiareň, ktorú MsKS má k dispozícii, je žiaľ v takom stave, že nie je možné vytlačiť kvalitný propagačný materiál. Členovia komisie sa zhodli na názore, že pokiaľ nebude mať MsKS novú tlačiareň je potrebné riešiť tlač propagačného materiálu na MsÚ. Ďalej pani Lišková dala do pozornosti komisie veľmi vydarené podujatie poriadané pri príležitosti Obecných dní Slovenskou národnostnou samosprávou mesta Oroszlány, na ktorom sa zúčastnila s členmi Denného centra seniorov č.1. Podujatia sa zúčastnili aj členovia OZ Šaľa – Tvoje mesto. Uviedla tiež, že  OZ Šaľa – Tvoje mesto poriada dňa 29.8.2013 rozlúčku s letom Bye - Bye leto. Mgr. Demková doplnila túto informáciu, že na podujatí participujú aj CVČ a MsKS.

Mgr. Iványiová uviedla, že k dobrovoľnému vstupnému vyberanému na koncertoch počas Kultúrneho leta  sa návštevníci vyjadrovali pozitívne.

Ing. Mečiar dal do pozornosti členom komisie, že Mestom Šaľa bola zverejnená Výzva na predkladanie návrhov na udelenie ocenení, v termíne do 30. septembra 2013. Tiež navrhol zvážiť členom komisie možnosť prípravy kultúrneho  programu v mesiaci október venovanému Dňom českej kultúry v Šali  – napr.: české umenie, filmy, výstavu...  , návrhy je potrebné predložiť na septembrovom zasadnutí komisie.

 

  1. 8.  Návrh na uznesenie

Prítomní členovia schválili navrhnuté uznesenie, ktoré je samostatnou prílohou tejto zápisnice.

 

  1. 9.  Ukončenie

Mgr. Morávek ukončil rokovanie komisie poďakovaním všetkým prítomným členom.

 

 

 

 

 

 

zapísala: Jozefína Karlubíková                                     Mgr. Július Morávek

tajomníčka komisie                                          predseda komisie

 

 

 

 

Na vedomie:

  1. primátor mesta
  2. zástupca primátora
  3. prednostka MsÚ
  4. vedúca – oddelenie organizačné a správne
  5. predseda a členovia komisie
  6. tajomníčka komisie
  7. vedúca MsKS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U z n e s e n i e

 

zo zasadnutia komisie kultúry dňa 26. augusta 2013

 

 

Komisia kultúry

 

berie na vedomie

 

  1. informáciu o kultúrno-spoločenských podujatiach v mesiaci september 2013
  2. informáciu o plnení prijatých opatrení
  3. informáciu o čerpaní rozpočtu za 1.polrok 2013 v programe kultúra
  4. informáciu o príprave koncepcie kultúry v meste
  5. informáciu o činnosti komisie za 1.polrok 2013

 

odporúča

 

  1. členom komisie pripraviť podnety a námety na organizovanie dní českej kultúry v mesiaci október 2013 a predložiť ich na rokovaní komisie v mesiaci september.
  2. riešiť tlač plagátov na podujatia MsKS v súčinnosti s MsÚ

 

ukladá

 

  1. tajomníčke komisie zabezpečiť rozoslanie členom komisie štatistický prehľad podujatí a ich návštevnosti v KS Večierka za 1.polrok 2013
  2. tajomníčke komisie zabezpečiť v súčinnosti s vedúcou MsKS rozoslanie pracovného materiálu koncepcia kultúry členom komisie v termíne do 30. augusta 2013
  3. predsedovi komisie rokovať s prednostkou úradu o ďalších krokoch pri finalizácii dokumentu koncepcia kultúry v meste

 

 

 

 

Šaľa, 26.8.2013                                                           Július Morávek

preds. komisie