Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 28.09.2012 - 10:04  //  aktualizácia: 28.09.2012 - 10:07  //  zobrazené: 1847

06/2012 zasadnutie komisie kultúry,mládeže a športu

číslo: 06/2012  |  dátum konania: 24.09.2012

Z á p i s n i c a
zo zasadnutia komisie kultúry, mládeže a športu pri MsZ

Dátum a miesto: 24. septembra 2012 (pondelok) o 16,30 v konferenčnej miestnosti štátneho archívu v Šali
Prítomní: Mgr. Július Morávek, Mgr. Alena Demková, Ladislav Košičár, Ing. Ivan Kováč, Ing. Erika Velázquezová, Peter Popluhár,  Jozefína Karlubíková, PhDr. Veronika Nováková PhD., Mgr. Ľudmila Iványiová, Mgr. František Adam
Neprítomní:  MUDr. Svetozár Hikkel - ospravedlnený, Ján Valent - ospravedlnený   

Program:
1. Otvorenie
2. Kontrola prijatých opatrení
3. Informácia o kultúrno-spoločenských podujatiach štátneho archívu
4. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac október 2012 – zást. MsKS
5. Kronika mesta za rok 2011 – kronikár mesta
6. Vyhodnotenie Kultúrneho leta 2012 – zást. MsKS
7. Podujatia k 1010. výročiu prvej písomnej zmienky o území Šale – preds. kom.
8. Rôzne – projekty na rok 2013 NSK a SPP
 – 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na naše územie
9. Návrh na uznesenie
10. Ukončenie

Prizvaní:  riaditeľka štátneho archívu k bodu č. 3
 zást. MsKS k bodu č. 4. a 6.
 kronikár mesta  k bodu č. 5

Priebeh zasadnutia:

1. Otvorenie
Mgr. Július Morávek v úvode zasadnutia privítal všetkých  prítomných.

2. Kontrola prijatých opatrení
Mgr. Július Morávek predložil Informáciu o plnení prijatého uznesenia zo zasadnutia Komisie kultúry, mládeže a športu zo dňa 27. augusta 2012 a skonštatoval, že prijaté uznesenie sa priebežne plní.

3. Informácia o kultúrno-spoločenských podujatiach štátneho archívu
O činnosti Štátneho archívu Bratislava – pobočka Šaľa v oblasti kultúry informovala riaditeľka PhDr. Veronika Nováková.
V súčasnosti poriadajú každoročne jednu veľkú výstavu (v roku 1996 poriadali až dve veľké výstavy), ďalej sú to putovné výstavy a na požiadanie aj výstavy v zahraničí. Výstavy sú určené pre širokú verejnosť,  no navštevujú ich hlavne žiaci šalianskych škôl. Pracovníci tu na pôde archívu vštepujú deťom, aby sa zaujímali o dejiny, o svoj región,  o svoje rodinné  korene. Každoročne dvakrát poriadajú „Dni otvorených dverí“ pre širokú verejnosť až do 22,00 h. Záujemcovia môžu navštíviť priestory archívu a zoznámiť sa aj s určitými zručnosťami, ako je písanie brkom, pečatenie voskom ... Inštitúcia sa podieľa aj na vedeckej práci a každoročne organizuje medzinárodnú konferenciu prostredníctvom projektu financovaného Úradom vlády SR. Pani riaditeľka poukázala na  nedostatok finančných prostriedkov v súvislosti so začatou a nedokončenou rekonštrukciou budovy štátneho archívu. Nádvorie budovy,  na ktorom sa  tento rok poriadali takmer všetky kultúrno-spoločenké podujatia pre obyvateľov mesta Šaľa a širokého okolia v rámci  Kultúrneho leta v Šali, by potrebovalo v čo najkratšom čase dokončiť rekonštrukčné práce, aby sa návštevníci, či už kultúrnych podujatí ako i samotného archívu cítili príjemne. V štátnom rozpočte momentálne nie sú vyhradené finančné prostriedky na túto rekonštrukciu a nie sú vyčlenené ani  v rozpočte na  rok 2013. Pani riaditeľka preto  uvažuje o stretnutí s primátorom mesta a následné oslovenie podnikateľov v Šali a okolí so žiadosťou o finančnú podporu na dokončenie rekonštrukčných prác.
Mgr. Morávek vyzdvihol záslužnú činnosť  štátneho archívu a poďakoval pani riaditeľke za zozbieranie veľkého množstva dokumentačného materiálu o Šali, z ktorého je možné čerpať pri rôznych príležitostiach, ako sú dôležité výročia, vydávanie publikácií o meste ...

4.  Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac október 2012 – Mgr. Ľudmila Iványiová
Členovia komisie boli s pripravovanými kultúrno-spoločenskými podujatiami na mesiac október 2012 oboznámení prostredníctvo mailu - zaslaním mesačníka „Kam v Šali“ dňa 20.9.2012. Prítomní skonštatovali, že  informácia je postačujúca a nemali žiadne doplňujúce otázky.

5. Kronika mesta za rok 2011 – kronikár mesta
Mgr. František Adam predložil členom komisie Kroniku mesta Šaľa za rok 2011 na odsúhlasenie. Pán Adam v stručnej  ústnej informácii odprezentoval obsah kroniky a  vyzval všetkých prítomných členov na  prezretie spracovanej dokumentácie. Členovia komisie vyslovili obdiv p. Adamovi a všetci prítomní na znak súhlasu so spracovanými informáciami podpísali poslednú stranu kroniky.
Komisia odporučila odovzdať kroniku primátorovi mesta Martinovi Alföldimu na schválenie a po schválení vyplatiť kronikárovi odmenu v zmysle planej dohody.

6.  Vyhodnotenie Kultúrneho leta 2012 – zást. MsKS
Mgr. Ľudmila Iványiová vyhodnotila priebeh kultúrneho leta v Šali pozitívne, čomu prispeli aj kladné ohlasy širokej verejnosti. Koncerty na nádvorí renesančného kaštieľa navštívilo asi 790 divákov, Dom ľudového bývania 70  účastníkov, Váhohranie 45 účastníkov (i napriek veľmi nepriaznivému počasiu), podujatie na ktorom sa  MsKS podieľalo ako spoluorganizátor s názvom „Zatúlané psíky“ asi 120 účastníkov, Letný Bažant Kinematograf asi 750 divákov, KS Večierka 92 účastníkov a SD Veča 120 účastníkov. Kultúrne leto veľmi pozitívne hodnotil pán Popluhár. Povedal, že program bol žánrovo veľmi pestrý, rôznorodý, vhodný takmer pre všetky vekové kategórie. Poprosil však vedúcu MsKS o zaradenie maďarskej hudobnej skupiny do budúcoročného programu Kultúrneho leta, aby sa tak vyhovelo aj požiadavkám národnostnej menšiny žijúcej na území mesta Šaľa a v jej okolí. Pán Morávek vyslovil poďakovanie MsKS a zdôraznil veľmi dobrú priestorovú voľbu – nádvorie kaštieľa, z dôvodu eliminovania rušivých vplyvov z okolia.

7.  Podujatia k 1010. výročiu prvej písomnej zmienky o území Šale–preds. kom. Na 16.10.2012 je pripravovaná vernisáž výstavy fotografií ,, Šaľa v minulosti a dnes“,
výstavu tvoria staré obrázky Šale na plochách nadmerných rozmerov, ktoré budú po ukončení výstavy dňa 17.11.2012 ponúknuté na predaj prípadným záujemcom, informoval prítomných Mgr. Morávek. Organizátorom výstavy je Galéria FOCESA Šaľa. Ďalej je naplánovaný krst fotograficko-textovej publikácie pod názvom ,,Šaľa 2012“ a v mesiaci november výstava fotografií Františka Kollára ,,Kollár Šaľa-Paríž“.

8.   Rôzne  
– projekty na rok 2013 NSK a SPP    
Predseda komisie skonštatoval, že z radov členov komisie neobdržal žiadne ďalšie námety na spracovanie žiadosti o poskytnutie finančných prostriedkov z rozpočtu NSK.
Takže Mesto Šaľa podá jeden projekt o poskytnutie finančných prostriedkov z rozpočtu NSK na realizáciu súboru podujatí pripravovaných k 900. výročiu  prvej písomnej zmienky o Veči, ktorý  vypracuje Ing. Eliška Vargová.
Projekt o poskytnutie finančných prostriedkov zo  SPP na tento účel vypracuje Mgr. Ľudmila Iványiová.
V súvislosti s prípravami na významné jubileum, ktoré mestská časť Veča na budúci rok oslávi, vyzval predseda všetkých členov komisie, aby sa snažili pripraviť do termínu konania budúcej komisie čo najviac námetov na kultúrny program.
Padol i námet vyhlásiť na školách nejakú vhodnú tému z oblasti výtvarnej tvorby a usporiadať výstavu vybraných prác žiakov.
– 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda na naše územie
Pán Morávek navrhol, že k tomuto výročiu je potrebné osloviť Klub výtvarníkov Terra Wag Šaľa, pôsobiaci pri KS Večierka, aby svoju výtvarnú tvorbu zamerali k tomuto významnému jubileu, osloviť Farský úrad v Šali a vyjadril požiadavku na adresu vedúcej MsKS, aby sa toto významné jubileum zahrnulo do programu plánovaných kultúrnych podujatí v roku 2013.

9. Návrh na uznesenie
Uznesenie bolo prítomnými členmi schválené a tvorí  samostatnú prílohu tejto zápisnice.

10.  Ukončenie
Mgr. Július Morávek na záver poďakoval všetkým prítomným za účasť na rokovaní. Zasadnutie ukončil informáciou o konaní najbližšieho pripravovaného stretnutia KMŠ v mesiaci október  v  Spoločenskom dome  v Šali – Veči.

zapísala: Jozefína Karlubíková     Mgr. Július Morávek v.r.
tajomníčka komisie     predseda komisie

Na vedomie:
1. primátor mesta
2. zástupca primátora
3. prednostka MsÚ
4. vedúca organizačno - právneho odboru
5. predseda a členovia komisie
6. tajomníčka komisie
7. vedúca MsKS
Komisia kultúry, mládeže a športu pri MsZ Šaľa

U z n e s e n i e
zo zasadnutia komisie kultúry, mládeže a športu dňa 24.9.2012

Komisia kultúry, mládeže a športu

berie na vedomie
1.informáciu o kultúrno-spoločenských aktivitách štátneho archívu
2.informáciu o podujatiach v mesiaci október 2012
3.vyhodnotenie Kultúrneho leta 2012
4.informáciu o podujatiach v mesiaci október a november k 1010.výročiu Šale

súhlasí
1.s predloženým spracovaním kroniky mesta za rok 2011
2.s vypracovaním projektov k 900.výročiu prvej zmienky o Veči z nadácie SPP a z rozpočtu NSK s námetom Večianskych slávností

odporúča
1.vyplatiť odmenu kronikárovi mesta za vypracovanie textovej časti kroniky mesta za rok 2011 podľa platných smerníc mesta
2.vedúcej MsKS zaradiť do programu Kultúrne leto 2013 aj programy v jazyku maďarskom
3.vedúcej MsKS zakomponovať do programových podujatí na rok 2013  1150. výročie príchodu Konštantína a Metoda na naše územie
4.členom komisie pripraviť námety k organizovaniu 900.výročia Veče  na zasadnutie komisie v mesiaci november

konštatuje
1.veľmi dobrú organizačnú prácu pri organizovaní KL 2012, žánrovú mnohorakosť a záujem divákov o jednotlivé podujatia a súčinnosť so štátnym archívom

Zasadnutia komisie v mesiaci november sa uskutoční v spoločenskom dome do Veči.