Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 20.09.2012 - 11:29  //  aktualizácia: 21.01.2013 - 11:30  //  zobrazené: 1481

05/2012 zasadnutie komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti

číslo: 05/2012  |  dátum konania: 17.09.2012

Záznam z komisie
životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti konaného dňa 17. 09. 2012

Prítomní: podľa prezenčnej listiny

O vystúpenie na zasadnutí komisie požiadala pani Alica Michalková. Vo svojom príspevku oboznámila členov komisie s problematikou, ktorá trápi obyvateľov v okolí medziskladu odpadu na Ul. Fr. Kráľa vo Veči. Problémom je  zápach, ktorý sa šíri hlavne v letných mesiacoch, veľké množstvo preskladňovaného odpadu aj cez noc, znečistenie okolia medziskladu drobným odpadom, znečistenie priľahlých komunikácií, hluk z obsluhy medziskladu aj z prejazdu vozidiel, ktorý je obzvlášť obťažujúci cez víkend. Vo svojom vystúpení ďalej hovorila o probléme sťaženej  manipulácie s kontajnermi na sídliskách, kde niektoré sa nedajú uzavrieť, niektoré otvoriť. Kontajnery nie sú jednotné, používa sa viac typov, mnohé sú poškodené, v zlom stave.  Niektoré kontajnery na separáty sú značne poškodené. Dotkla sa aj problematiky poplatkov za komunálne odpady.

Na vymenované problémy reagoval p. Sýkora, člen komisie a zástupca SITA Slovensko, a.s., ktorý potvrdil, že sa vyskytli technické problémy s odvozovými autami (pokazená technika) v druhej polovici augusta, kedy zostalo na medzisklade viac odpadu. Povedal, že z medziskladu denne odchádza priemerne 3 – 5 súprav s odpadom. Zdôraznil, že chce problémy riešiť. V uvedenom konkrétnom prípade po upozornení p. Michalkovou prijal operatívne opatrenia, dal vyčistiť okolie medziskladu od drobného odpadu, komunikácia bola mechanicky aj vodou očistená, odpad bol naložený na odvozové vozidlá a postupne odvezený, plocha mediskladu bola takisto mechanicky očistená, pričom na obmedzenie zápachu bolo aplikované chlórové vápno.
P. Sýkora ďalej ozrejmil históriu budovania medziskladu, ktorý bol vybudovaný  v r. 1998, kedy v okolí medziskladu neboli žiadne rodinné ani činžové domy a ani sa  v tejto časti s výstavbou nepočítalo. Hovoril o zámere výstavby kompostárne pri ČOV  Šaľa a v nadväznosti na to aj o zámere SITA Slovensko, a.s. presťahovať medzisklad vedľa pripravovanej kompostárne. Výstavba kompostárne mala byť prefinancovaná zo štrukturálnych fondov. Žiaľ, v r. 2010 sa nepodarilo získať potrebné fin. prostriedky. Presťahovanie samotného medziskladu na uvedené miesto by bolo finančne náročné, pretože na mieste pri ČOV je potrebné vybudovať aj všetky inžinierske siete (podľa odhadov cca 35 000 Eur).

Pani prednostka, Mgr. Ing. Vargová, oboznámila prítomných, že MsÚ inicioval pracovné stretnutie so zástupcom SITA Slovensko, a.s., p. Sýkorom, na ktorom boli prijaté aj dlhodobé opatrenia ohľadom prevádzky medziskladu, a to:
a) zabezpečenie vyzbierania rozptýleného odpadu v okolí medziskladu v pravidelných intervaloch vždy v pondelok stredu a v piatok,
b) v prípade znečistenia príjazdovej komunikácie zabezpečenie jej mechanického očistenia ako aj zmytia vodou,
c) zabezpečenie odvozu odpadu z medziskladu tak, aby po 18,00 hod. zostalo na voľnej ploche len také množstvo odpadu, ktoré je potrebné na naloženie „rannej“ súpravy v súlade s plynulou prevádzkou medziskladu,
d) za účelom eliminácie obťažovania zápachom zabezpečenie chlórovania odpadu, ktorý zostane na medzisklade cez noc, najmä v mesiacoch s vyššími teplotami, prípadne podľa potreby,
e) v prípade zvýšeného výskytu hlodavcov v okolí medziskladu vykonať mimoriadne deratizačné opatrenia.)

K problematike poplatkov Ing. Haládiková vysvetlila, že v meste Šaľa je pre fyzické osoby (obyvateľov mesta)  schválený paušálny poplatok, pre právnické osoby a fyzické osoby- podnikateľa množstvový poplatok. Poplatok sa vypočítava s predpokladaných nákladov na jedného občana pre nasledujúci rok, resp. pri množstvovom zbere na 1 liter odpadu. Výpočty boli podkladom pri schvaľovaní týchto poplatkov v Mestskom zastupiteľstve. 

Uznesenie č. XIV/1.
Komisia odporúča zvýšiť kontrolnú činnosť referátu ŽP pri nakladaní s odpadom na medzisklade ako aj pri zbere a vývoze odpadu.

Uznesenie č. XIV/2.
Problematika chovu a držania psov, návrh ďalšej kontrolnej činnosti
Predseda komisie, RSDr. Gomboš informoval prítomných o uskutočnených kontrolách v súvislosti s problematikou chovu psov,  výsledkom ktorej je väčší výber dane za psa, väčší  počet prihlásených psov ako aj väčšia disciplína držiteľov pri venčení psov.
Komisia odporúča pokračovať v kontrolnej činnosti tzv. hliadok a zároveň odporúča MsP sprísniť postihy za priestupky v tejto oblasti.

Uznesenie č. XIV/3
Vyhodnotenie projektu osadenia košov na psie exkrementy na sídlisku vo Veči
Komisia berie na vedomie vyhodnotenie realizácie projektu osadenia 6 ks nových košov na psie exkrementy na sídlisku vo Veči.

Uznesenie č. XIV/4
Koncepcia prevencie
S obsahom a stavom vypracovania uvedenej koncepcie oboznámil prítomných PhDr. Šperka. Koncepcia bude mailom zaslaná všetkým členom komisie na preštudovanie a prerokovaná bude na nasledujúcom zasadnutí.