Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 09.05.2013 - 08:02  //  aktualizácia: 09.05.2013 - 08:03  //  zobrazené: 1453

04/2013 zasadnutie komisie školstva

číslo: 04/2013  |  dátum konania: 30.04.2013

Rokovanie komisie pre avizovaný neskorší príchod predsedníčky, Ing. Psotovej, otvoril podpredseda komisie Mgr. Morávek. Privítal prítomných členov komisie  a pozvané riaditeľky MŠ a zástupkyne riaditeľa pre MŠ pri ZŠ. Neskorší príchod oznámila Ing. Psotová, Ing. Velazquézová a PaedDr. Botorčeová.
Program zasadnutia:
1. Otvorenie
2. Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia
         3.  Problematika materských škôl
         4.  Aktuálne informácie
         5.  Záver

K bodu 2: Plnenie záverov z predchádzajúceho zasadnutia s aktuálnym termínom plnenia – informoval tajomník komisie M. Vrbovský.
Návrh optimalizácie siete škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa
Uznesenie č. 2/3/2013
Komisia školstva prerokovala  Návrh optimalizácie siete základných  škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa  a odporúča MsZ v Šali
1. Schváliť VZN,  ktorým sa zrušuje   Základná  škola Bernolákova  1, Šaľa a jej súčastí.
2. Premiestenie Základnej školy s materskou školou Petra Pázmánya s VJM, P. Pázmaňa 48, Šaľa do priestorov Základnej školy Bernolákova 1, Šaľa po jej  zrušení od 1. augusta 2013.
Plnenie:  MsZ prerokovalo 18. 4. 2013 návrh optimalizácie, odporúčanie KŠ pri MsZ neakceptovalo.
V rámci tohto bodu M. Vrbovský informoval o spochybnení údajov niektorými poslancami v predloženom materiály na rokovaní MsZ, bez konkrétnych vyjadrení. Na SŠÚ neprišli žiadne pripomienky, nikto nekonzultoval údaje so SŠÚ, resp. riaditeľmi škôl, ktorí značnú časť údajov poskytli. Vedúci SŠÚ nebol prizvaný na žiadne stretnutia, kde sa o návrhu rokovalo a návrh  sa spochybnil. SŠÚ sa dostal cez Nitrianske noviny k materiálu, kde boli uvedené údaje označené za chybné. Z analýzy tohto materiálu, časť ktorej predniesol vedúci úradu na rokovaní vyplynulo, že z 21 pripomienok boli dva údaje nesprávne, kde v jednej išlo o sčítaciu chybu a v druhej nesprávny prepis pri počte žiakov. Ostané údaje a konštatovania sa nezakladali na skutočných ukazovateľoch uvedených v štatistikách a oficiálnych dokumentoch, boli zavádzajúce, subjektívne  a vôbec nespochybnili údaje v predkladanom návrhu.
 Návrh VZN o financovaní VZN o financovaní základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta Šaľa, v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa
Uznesenie č. 4/3/2013
Komisia školstva na svojom zasadnutí 26. 3. 2013 prerokovala návrh VZN o financovaní základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta Šaľa v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa a   odporúča MsZ v Šali:
Schváliť VZN o financovaní základných umeleckých škôl, materských škôl a školských zariadení so sídlom na území mesta Šaľa v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa.
KŠ prerokovala a odporúča MsZ schváliť VZN.
Plnenie:  MsZ VZN schválilo

Uznesenie č. 1/4/2013 : KŠ berie informáciu o plnení uznesení  na vedomie.
Za : 5,  Proti 0 ,  Zdržal sa: 0

K bodu 3 : Problematika materských škôl
V úvode vystúpila odborná referentka SŠÚ pre MŠ G. Šmidová. Prierezovo informovala o činnosti a hodnotení materských škôl, vyzdvihla dosiahnuté úspechy a  hodnotenia zo strany inšpekcie a rodičov.
Mgr. Morávek konštatoval vysokú byrokratickú a administratívnu zaťaženosť riaditeliek MŠ.  Riaditeľky súhlasili s konštatovaním a uviedli, že mnohé úlohy riešia predovšetkým na úkor voľného času.
Ďalšie vedenie rokovania komisie prevzala Ing. Psotová.
M. Vrbovský informoval o situácií v prijímaní detí do MŠ. Z tabuliek, ktoré mali k dispozícii aj členovia komisie vyplýva, že pre budúci šk. r. vzhľadom na to, že odchádza málo predškolákov a pribúda silnejší populačný ročník, nebolo možné vyhovieť všetkým žiadostiam. Ide o deti z obcí a deti mladšie ako 3 roky. Aby sa uspokojil záujem, sú triedy MŠ naplnené na maximum. Riešením je otvorenie elokovanej triedy MŠ Šafárika  v bývalej MŠ Palárika. Organizačné, ekonomické, technické, personálne a odborné zabezpečenie bolo predrokované s riaditeľkou MŠ Šafárika a ostatnými riaditeľkami, ktoré  uvedené riešenie  odporúčajú. Počet detí, ktoré budú mať do konca roka 2013 tri roky a neboli prijaté je 24. Vytvorením elokovanej triedy by sa vytvorili podmienky pre ich prijatie.
V diskusii prítomní toto riešenie podporili, s tým, že bude potrebné podľa demografického vývoja a záujmu zo strany rodičov okolitých obcí zvážiť ďalšie zvýšenie kapacít MŠ po celkovej analýze stavu, náročnosti zabezpečenia a optimalizácii škôl na Veči. Komisia sa k problematike vráti na nasledujúcich zasadnutiach.
Uznesenie č. 2/4/2013: KŠ prerokovala problematiku MŠ. Konštatuje veľmi dobré podmienky a výsledky výchovno – vzdelávacej činnosti MŠ. Schvaľuje navrhované riešenie vytvorenia elokovanej triedy MŠ Šafárika v priestoroch bývalej MŠ Palárika k 1. 9. 2013. Ekonomické, organizačne, materiálne a personálne zabezpečenie bude riešiť SŠÚ v spolupráci s MŠ Šafárika.
Za : 6,  Proti 0 ,  Zdržal sa: 0

K bodu 4 : Aktuálne informácie a diskusia
- M. Vrbovský informoval o dobrých výsledkoch žiakov 9. roč. ZŠ v meste v testovaní – 9.
-  Riaditeľ CVČ Ing. Malárik informoval a situácií v novom financovaní CVČ. Celý doterajší priebeh potvrdzuje legislatívny a organizačný chaos. Množia sa   protirečivé vyhlásenia ZMOS a MŠ VVaŠ SR. Doteraz potvrdili ochotu podieľať sa na financovaní záujmovej činnosti v CVČ Šaľa  obce a mestá pre 7 žiakov zo 724. Stále prebiehajú rokovania a celý systém sa má vyhodnotiť.
- Mgr. Demková vyslovila nespokojnosť s tým, že riaditeľ CVČ nebol pozvaný na spoločné rokovanie so starostami obcí okresu Šaľa a nemal možnosť dôkladnejšie  im vysvetliť výhody pre žiakov obcí pri zapojení do činnosti v CVČ.
- Mgr. Morávek vyslovil nespokojnosť s likvidáciou plota a nevhodnou úpravou priestoru pred ZUŠ na Hlavnej ulici. Nemal informácie  do akej mieri bola úprava prekonzultovaná s riaditeľom ZUŠ. Kritizoval nedostatočnú starostlivosť o historické budovy v meste, konkrétne aj o školské budovy:  ZUŠ na Hlavnej ulici a budovu ZŠ s MŠ s VJM.
-  M. Vrbovský odporučil požiadať riaditeľa  ZUŠ o vyjadrenie.
- Mgr. Husáriková  konštatovala, že údaje ktoré poskytli školy a boli uvedené v návrhu na optimalizáciu boli správne, preto považuje vyjadrenia niektorých poslancov, ktorí ich spochybňovali bez konkrétneho dôkazu za nenáležité.
- Ing. Psotová uviedla, že týmto sa potvrdila pravdivosť jej diskusného príspevku na zasadnutí MsZ, v ktorom sa ohradila voči znevažovaniu práce KŠ, MsŠR, riaditeľov škôl a SŠÚ.
- Ing. Velazquézová informovala o doterajšej práci komisie na optimalizácii, kde sa riešia  školy v Šali – Veči.
Uznesenie č.: 3/4/2013: Komisia školstva žiada predložiť návrh na optimalizáciu siete škôl a školských zariadení na rokovanie komisie školstva.
Za : 7,  Proti 0 ,  Zdržal sa: 0

K bodu 6  Záver.    Predsedníčka poďakovala prítomným za aktívnu účasť a zasadnutie komisie ukončila.