Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 25.06.2012 - 09:28  //  aktualizácia: 25.06.2012 - 09:31  //  zobrazené: 2008

04/2012 zasadnutie komisie kultúry,mládeže a športu

číslo: 04/2012  |  dátum konania: 25.06.2012

Dátum a miesto: 18. júna 2012 /pondelok/ o 16,00 v CVČ v Šali.
Prítomní: Mgr. Július Morávek, Mgr. Alena Demková, Ladislav Košičár, Ing. Ivan Kováč, Ing. Erika Velázquezová, Peter Popluhár, Ján Valent,    Jozefína Karlubíková, Ing. Michal Malárik, PhDr. Denisa Miklášová
Neprítomní:  MUDr. Svetozár Hikkel, Rubin Kostov

Program:
1. Otvorenie
2. Kontrola prijatých opatrení
3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac júl 2012
4. Spolupráca partnerských miest v roku 2012 – zástupca MsKS
5. Metódy a formy propagácie mesta v oblasti kultúry a športu – zástupca MsKS a predseda komisie
6. Informácia o činnosti CVČ v Šali – riaditeľ CVČ
7. Voľnočasové aktivity detí a mládeže v čase letných prázdnin – zást. CVČ
8. Rôzne
9. Návrh na uznesenie
10. Ukončenie

Prizvaní:  zástupca CVČ – Ing. Michal Malárik
 zástupca MsKS – PhDr. Denisa Miklášová

Priebeh zasadnutia:

1. Otvorenie
Mgr. Július Morávek v úvode zasadnutia privítal všetkých  prítomných a vyslovil poďakovanie Ing. Michalovi Malárikovi za umožnenie konania zasadnutia kultúrnej komisie v priestoroch Centra voľného času v Šali.  Členovia komisie schválili program uvedený v pozvánke naplánovaného zasadnutia v plnom rozsahu.

2. Kontrola prijatých opatrení
Mgr. Július Morávek predložil Informáciu o plnení prijatých uznesení zo zasadnutia Komisie kultúry, mládeže a športu zo dňa 21. mája 2012 a skonštatoval, že prijaté uznesenie bolo splnené.

3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac júl 2012
Kultúrno-spoločenské podujatia pripravené MsKS prezentovala  PhDr. Denisa Miklášová. V úvode uviedla, že nakoľko MsKS pripravilo kultúrny program na celé leto s názvom „Kultúrne leto“ odprezentuje nielen program na mesiac júl, ako je v pláne zasadnutia komisie kultúry, ale aj program na mesiac august. Hudobný program počas leta sa bude konať na nádvorí kaštieľa, čo je dohodnuté s PhDr.  Veronikou Novákovou, riaditeľkou Štátneho archívu MV SR v Šali a tvorivé dielne s názvom „ Víkendy tvorenia a tvorivosti“ v Dome ľudového bývania, čo je dohodnuté s Mgr. Antonom Števkom, riaditeľom Ponitrianskeho múzea v Nitre, ktorý vyslovil potešenie, že sa MsKS takto rozhodlo a vyjadril sa, že aj v budúcnosti poskytnú priestory na akcie obdobného charakteru. Konkrétny program, ktorý podrobne odprezentovala PhDr. Miklášová, bude publikovaný v mesačníku (tentokrát  dvojmesačníku) „Kam v Šali“ a tiež na webových stránkach mesta Šaľa a MsKS. Členovia komisie vyjadrili spokojnosť s rôznorodým kultúrnym programom.

4. Spolupráca partnerských miest v roku 2012 – zástupca MsKS
Pre krátkosť času od prevzatia agendy z MsÚ Mgr. Ľudmilou Iványiovou vo veci spolupráce partnerských miest boli zatiaľ iba rokovania o pozvaní na Šalianske slávnosti. Pozvanie prijali z miest Telč, Konskie a Oroszlány, informovala PhDr. Denisa Miklášová.
Členovia komisie sa vyjadrili, že v rámci spolupráce zakomponovanej v partnerských zmluvách odporúčajú dohodnúť športové podujatia  – p. Valent upozornil, že treba pri dojednávaní termínov počítať s časom mimo súťažného obdobia.
Členovia komisie apelujú na dojednanie prezentácie výtvarných a fotografických prác členov skupiny Terra Vag v meste Oroszlány.

5. Metódy a  formy propagácie mesta v oblasti kultúry a športu – zástupca MsKS a predseda komisie
Mgr. Július Morávek v úvode prejednávania tohto bodu upozornil na zistenie, že na webových stránkach Mesta Šaľa, MsKS, MsP a MsKJJ sú mnohé informácie neaktuálne a niektoré až niekoľko rokov staré. Pochválil Slovo Šaľanov, Šaľa24, RTV KREA a TV CENTRAL – vďaka nim sa dostávajú verejnosti informácie o aktuálnom dianí v meste. Ďalej absentuje: zriadenie turisticko-informačnej kancelárie mesta, reklamné predmety mesta, brožúry prezentujúce pamiatky mesta, mesačný spravodaj samosprávy mesta. Odznel návrh osloviť a požiadať o podporu v tejto veci  podnikateľov mesta pôsobiacich hlavne v oblasti služieb obyvateľstvu: reštaurácie, obchody, občerstvenia so zmrzlinou a pod., pretože všetkým by propagácia mesta v oblasti turizmu prospela. Skonštatovali, že úroveň a kvalita propagácie mesta Šaľa v oblasti turizmu je nedostačujúca a navrhujú, aby sa personálne posilnilo MsKS a stalo sa garantom pre propagáciu mesta.

6. Informácia o činnosti CVČ v Šali – riaditeľ CVČ
Ing. Michal Malárik informoval o činnosti CVČ, ktoré na základe školského zákona prešlo pod zriaďovateľské kompetencie Mesta Šaľa. Jeho činnosť je financovaná z podielových daní a čiastočne z vlastných príjmov. V roku 2012 má CVČ v Šali prihlásených cez 2400 členov zaevidovaných v 166 krúžkoch. Veľkú časť aktivít vykonávajú vo vlastnom zariadení, no mnohé krúžky sú mimo CVČ: na školách, v škôlkach, futbalovom štadióne i v prenajatých priestoroch športovej haly, plavárne... Informoval o pripravovanom novom zákone, podľa ktorého sa má zmeniť forma financovania. Finančné prostriedky nebudú podľa navrhovaného zákona účelovo viazané, čo môže ohroziť existenciu CVČ. Ak sa tak stane, bude potrebné apelovať na poslancov, aby aj naďalej finančné prostriedky boli využívané na záujmovú činnosť obyvateľov, predovšetkým detí a mládeže.

7. Voľnočasové aktivity detí a mládeže v čase letných prázdnin – zást. CVČ
Mgr. Alena Demková informovala o voľnočasových aktivitách v CVČ počas letných prázdnin. Chystajú prázdninové týždenné letné tábory pre deti s rôznym zameraním (uvedené na webe CVČ). V prípade, že deti prejavia záujem aj o iné témy a aktivity ako majú uvedené v ponuke, sú ochotní a schopní flexibilne sa požiadavkám záujemcov prispôsobiť. Pre deti je zabezpečené stravovanie v reštauračnom zariadení.

8. Rôzne
Poslanci mestskej  časti Veča na svojom zasadnutí  hovorili o nadchádzajúcom 900. výročí prvej písomnej zmienky o Veči, ktoré oslávi mestská časť budúci rok. Predložili komisii kultúry požiadavku zaradiť túto udalosť medzi svoje priority a zakomponovať ju do kalendára kultúrnych podujatí na rok 2013. Požadujú, aby sa hlavný kultúrny program - Večianske slávnosti konali v čase hodov, čo bude potrebné dopredu odkonzultovať s Farským úradom v mestskej časti Veča. Navrhujú v tejto veci osloviť podnikateľov, organizácie (napr. poľovníkov, požiarnikov, záhradkárov), aby sa podieľali na príprave a realizácii podujatia.
Mgr. Július Morávek prezentoval „Návrh priorít a akcií k rozpočtu 2013“, ktorý odovzdal dňa 5.6.2012 na základe vyžiadania vedeniu mesta:
1) Zriadenie turisticko-informačnej kancelárie mesta (TIK)
2) Vyčleniť financie na propagáciu mesta (skladačky, publikácia, brožúry, pamiatkové predmety)
3) Vyčleniť financie na podporu projektov pre deti a mládež (dotačný systém)
4) Obnoviť vydávanie mesačníka samosprávy
5) Rekonštrukcia fasády budovy domu kultúry
6) Výmena sedadiel v kinosále domu kultúry
7) Obnova fasády budovy ZŠ VJM
8) Výmena palubovky v športovej hale
Ďalej prezentoval návrh „Podujatia k 1010.výročiu prvej písomnej zmienky o území Terra Wag“,  ktorý spracoval:
1) Spomienkové podujatia o živote a tvorbe významných osobností mesta:
A) Peter Pázmaň – 4.10.1570 - 19.3.1637,  375. výročie úmrtia - súčinnosť s farským úradom a štátnym archívom
B) Ján Feketeházy – 16.5.1842 – 31.10.1927, 170. výročie narodenia 85. výročie úmrtia - súčinnosť s komorami inžinierov a štátnym archívom
2) Výstava dokumentov o činnosti živnostníkov v Šali v minulom storočí 130. výročie vzniku živnostenského spoločenstva - súčinnosť so štátnym archívom
3) Výstava fotografií pod názvom ,, Šaľa v minulosti a dnes“, tematická výstava k 1010. výročiu - súčinnosť s galériou I. Boháča
4) Výstava fotografií F. Kollára pod názvom ,,Kollár Šaľa-Paríž“, výstava doteraz nepublikovaných fotografií - súčinnosť s galériou I. Boháča
5) Vydanie fotograficko-textovej publikácie pod názvom ,,Šaľa 2012“, publikácia venovaná 1010. výročiu prvej zmienky o území Terra Wag - náklady zakomponovať do rozpočtu mesta
V závere prejednávania tohto bodu zápisnice predseda komisie oboznámil prítomných aj o:
- slávnostnom prijatí družstva žiačok FK Slovan Duslo Šaľa - víťazky celoslovenskej 1. ligy v ročníku 2011/2012  MAJSTERKY SR primátorom mesta Šaľa 19.6.2012 v obradnej sieni MsÚ o 14,00 h
- konaní výstavy 4 fotografiek s názvom „Pamätihodnosti mesta Šaľa“ v Dome ľudového bývania trvajúcej do konca júna.

9. Návrh na uznesenie
Uznesenie bolo prítomnými členmi schválené a tvorí  samostatnú prílohu tejto zápisnice.

10.  Ukončenie
Na záver predseda komisie poďakoval prítomným členom komisie kultúry za prácu vykonanú za prvý polrok 2012  a zasadnutie ukončil  želaním príjemne strávených letných dovolenkových dní a  informáciou o konaní najbližšieho stretnutia komisie  v mesiaci august.
Ing. Michal  Malárik pozval všetkých členov kultúrnej komisie na prehliadku priestorov, ktoré využíva  CVČ na svoju činnosť. Mali tu možnosť zhliadnuť učebne, posilňovňu, spoločenské miestnosti, miestnosti so stálou expozíciou archeologického krúžku a ostatné priestory, kde trávia voľnočasové aktivity deti, mládež i dospelí zo Šale a širokého okolia.

zapísala: Jozefína Karlubíková     Mgr. Július Morávek v.r.
tajomníčka komisie     predseda komisie

Na vedomie:
1. primátor mesta
2. zástupca primátora
3. prednostka MsÚ
4. vedúca organizačno - právneho odboru
5. predseda a členovia komisie
6. tajomníčka komisie
7. vedúca MsKS

U z n e s e n i e
zo zasadnutia komisie kultúry, mládeže a športu dňa 18.6.2012

Komisia kultúry, mládeže a športu

berie na vedomie
1. informáciu o kultúrno-spoločenských podujatiach na mesiace júl, august 2012 /kultúrne leto/
2. informáciu o činnosti CVČ v Šali
3. informáciu o voľnočasových aktivitách CVČ počas letných prázdnin 2012

schvaľuje

1. návrh priorít a akcií k rozpočtu 2013
2. podujatia k 1010. výročiu prvej písomnej zmienky o území Terra Wag
3. návrh na riešenie propagácie mesta v oblasti kultúry ,mládeže a športu

ukladá

1. predsedovi komisie rokovať s prednostkou MsÚ o pracovnom stretnutí zameranom na riešenie situácie propagácie mesta
2. zakomponovať do pracovného plánu komisie na rok 2013 900.výročie prvej písomnej zmienky o Veči

odporúča

1. v rámci spolupráce s partnerskými mestami uskutočniť v meste Oroszlány výstavu výtvarníkov a fotografov skupiny Terra Wag v súčinnosti s MsKS/ jeseň 2012/
2. pravidelne poriadať v dome ľudového bývania výstavy a podujatia kultúrneho charakteru na oživenie tohto prostredia v súčinnosti s MsKS