Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 14.04.2014 - 07:48  //  aktualizácia: 14.04.2014 - 07:50  //  zobrazené: 1413

03/2014 zasadnutie komisie mládeže a športu

číslo: 03/2014  |  dátum konania: 31.03.2014

Dátum: 31.3.2014 Miesto: zasadačka na prízemí MsÚ, obradná sieň MsÚ Prítomní: Ladislav Košičár,  Ing. Erik Kováč, Ing. Michal Malárik, Mgr. Alexandra Hazuchová, Ing. Ivan Kováč, Mgr. Eduard Lacko, MUDr. Martin Alföldi, Mgr. Ing. Daniela Vargová, Mgr. Jana Knežová, ocenení športovci, tréneri a funkcionári – viď. prezenčná listina Neprítomní: Ing. Marián Kántor, Ján Valent

Program: 1. Otvorenie 2. Príhovor primátora 3. Odovzdávanie ocenení pri príležitosti Vyhodnotenia najlepších športovcov, kolektívov a trénerov mesta Šaľa za rok 2013 4. Kultúrny program 5. Záver Priebeh zasadnutia: K bodu 1. Otvorenie Pán Ladislav Košičár, predseda komisie, privítal členov a oboznámil ich s programom zasadnutia. O doplnenie programu požiadala pani prednostka, Mgr. Ing. Daniela Vargová. Po kultúrnom programe predloží členom komisie materiál, ktorý súvisí s pripravovanou koncepciou športu a so zmenou financovania športu v meste.  Členovia komisie súhlasili s doplnenou zmenou programu. Predseda skonštatoval uznášaniaschopnosť komisie na základe prítomných 6 členov a pozval prítomných na slávnostné vyhodnotenie športovcov.

K bodu 2. Príhovor primátora Primátor mesta, MUDr. Martin Alföldi, v príhovore vyzdvihol športové úsilie ocenených, ich vytrvalosť a vynikajúce výsledky. Vyslovil poďakovanie za úspešnú reprezentáciu mesta v športovej oblasti za rok 2013. 

K bodu 3. Odovzdávanie ocenení pri príležitosti Vyhodnotenia najlepších športovcov, kolektívov a trénerov mesta Šaľa za rok 2013

Oceneným športovcom, športovým kolektívom a funkcionárovi odovzdali ocenenie primátor mesta, pani prednostka a predseda KMaŠ:

1. Jednotlivci – mládež

•  Dávid Božidar Starko, Klub športového plávania TRITON, plutvové plávanie

Juniorský reprezentant Slovenska vybojoval na majstrovstvách Slovenska v disciplíne na 100 metrov PP zlato. Získal aj tri druhé miesta a jeden bronz. Na európskom šampionáte v poľskom Štetíne získal siedme miesto a   rovnaký výkon dosiahol aj na finále Svetového pohára v Ženeve. Patrí  medzi najväčšie opory šalianskeho KŠP TRITON, čo potvrdil aj ziskom dvoch  tretích miest na Svetových pohároch v Egeri (Maďarsko) a poľských Gliwicach.

•  Miroslav Lipovský, Športovo strelecký klub Šaľa, športová streľba – puškové disciplíny

Veľká strelecká nádej slovenskej športovej streľby. Na majstrovstvách Slovenska v Košiciach (vzduchové zbrane) získal v individuálnych disciplínach 3 zlaté a  jednu striebornú medailu. Bol členom družstva, ktoré získalo dve prvenstvá a jedno druhé miesto, čo mu vynieslo titul najlepšieho strelca M – SR.  Ďalšie medailové umiestnenia (2 x zlato ako jednotlivec a 2x zlato ako člen družstva)  boli na majstrovstvách Slovenska v Domaniži. Je  držiteľom slovenského rekordu. 

•  Tibor Bartoš, ŠG Nitra, atletika

Ľahký atlét, ktorý je odchovancom šalianskej mládežníckej atletiky, úspešne pôsobí v nitrianskom Stavbári.  Je členom rekordnej štafety v behu na 4 x 200 metrov a má podiel na 6. mieste klubu v rámci klubových majstrovstiev Európy. Na juniorských majstrovstvách Slovenska získal v oboch šprintoch na 100 a 200 metrov bronzové umiestnenia. 

•  Filip Bleho, TJ Slovan Duslo Šaľa – oddiel karate, športová disciplína – karate

Patrí k veľkým nádejam šalianskeho karate, čo potvrdil aj ziskom prvého miesta na majstrovstvách Slovenska v súťažiach KATA goju – ryu. Prvenstvá si vybojoval tiež v rovnakých súťažiach na Pohári Federácie v Banskej Bystrici a v Šali. 

•  Olívia Ščípová, Tanečný klub Jumping Šaľa, tanečné disciplíny IDO

Vybojovala dve prvenstvá na Slovenskom pohári (Levice a Šaľa) v hip hop sóle.  Pridala víťazstvo a jedno druhé miesto v II. a III. kole  v Deep dance league (hip hop sólo) v Martine a svoju dobrú formu potvrdila ziskom tretieho miesta na majstrovstvách Slovenska v disco free style sóle v Bratislave.

•  Daniel Borovský, FK Slovan Duslo Šaľa, futbal

Patrí medzi opory mužstva starších žiakov, ktorí štartujú v prvej slovenskej žiackej lige. Vďaka jeho talentu a spoľahlivým výkonom  si ho už všimli popredné slovenské futbalové kluby.

•  Adam Eliáš, SOŠ, Štúrova 74, Šaľa, dostihové jazdenie

V minulom roku vybojoval niekoľko cenných umiestnení v dostihových pretekoch. Radia sa medzi ne prvenstvá na žiackych dostihoch o Pohár NSK a v dostihu na vzdialenosť 1 700 metrov na bratislavskom Závodisku.  V Bratislave vybojoval aj druhé miesto v cene Latéria (dostih so vzdialenosťou 1 600 metrov). Rovnaké umiestnenie získal aj na medzinárodnom dostihovom podujatí v  Slušoviciach, kde skončil v Cene Zlínskeho kraja (vzdialenosť 3 900 metrov taktiež na druhom mieste). 

2. Jednotlivci – dospelí

•  Ľudovít Kocsis, TJ Slovan Duslo Šaľa – oddiel karate, športová disciplína - karate

Dlhoročný reprezentant Slovenska vybojoval v roku 2013 prvenstvá na Slovenskom pohári v Pezinku a Stupave. Po vybojovaní titulu majstra Slovenska v Martine potvrdil svoju výbornú formu získaním titulu majstra sveta v Taliansku (federácia WTKA) a bronzom na Majstrovstvách sveta  v Rumunsku (federácia WUFK). Všetky úspešné výsledky dosiahol Ľudovít Kocsis  v súťažiach KATA – goju ryu.

•  Michal Fülöp, Klub športového plávania TRITON, plutvové plávanie

Reprezentant Slovenska štartoval v minulom roku po prvýkrát medzi Seniormi a aj tu potvrdil svoje plavecké schopnosti. Na majstrovstvách Slovenska vybojoval 5 medailových umiestnení. Dobrú formu potvrdil aj na Svetových pohároch v Egeri a v Gliwiciach, kde si vybojoval striebro. Vo finále Svetových pohárov v Ženeve skončil na 9. mieste a na Majstrovstvách sveta v ruskej Kazani obsadil 13. miesto.                

•  Daniel Meždej, Jazdecký klub Rusty, reining – drezúrna disciplína westernového jazdenia

Počas minulého roka dosiahol viacero významných úspechov, ku ktorým sa radia najmä dve víťazstvá na majstrovstvách Slovenska v súťažiach Reining Open All Ages a  Reining Open Junior. Výborne si počínal aj na ďalších domácich podujatiach (prvé miesto na  Slovak Paradise Cup), ako aj v zahraničí, kde skončil v  Neustadte (Rakúsko) tretí v súťaži  Limined Open a štvrtý v súťaži Rookie Profesional.

3. Kolektívy – mládež

•  Družstvo mládeže, Športovo strelecký klub Šaľa,  puškové disciplíny

Mládežnícki strelci patria k ozdobám streleckého klubu, ktorý patrí v tejto kategórii medzi slovenskú špičku. Potvrdili to ziskom dvoch zlatých medailí na majstrovstvách Slovenska v streľbe zo vzduchových  zbraní v Košiciach a dvoch zlatých a jednej striebornej z MSR v Domaniži (guľové zbrane). V rámci Nitrianskeho kraja sú najlepším streleckým klubom. 

•  Družstvo dorastencov – žiakov (Fašanok, Koza, Mezei), TJ Slovan Duslo Šaľa – oddiel     karate, športová disciplína - karate

Mládežnícke družstvo v zložení:  Fašanok, Koza, Mezei získalo  na Slovenskom pohári v Prievidzi  a v Šali prvenstvá a vo Veľkom Krtíši skončili na druhom mieste, všetko v súťažiach KATA.  

•  Juniorske družstvo, TJ Slávia SOUP Šaľa, voltíž

Juniorské voltížne družstvo patrí k absolútnej slovenskej elite, čo  potvrdili víťazstvom v Slovenskom pohári  a vybojovali si aj titul majstra Slovenska. Na medzinárodnej scéne získali tretie miesto na Svetovom pohári vo Frenštáte, na ME juniorov v Rakúsku skončili na deviatom mieste.

•  Mladší dorast, TJ Slovan Duslo Šaľa, futbal

Mužstvo mladšieho dorastu patrí už viac rokov k popredným celkom. Po jesennej časti ročníka 2013/2014 III. ligy boli bez straty bodu, so ziskom 45 bodov suverénne na čele tabuľky. Svojím súperom nastrieľali v 15 zápasoch viac ako 100 gólov.

4. Kolektívy – dospelí

•  Martina Šagátová  a Rút Stopková, TJ Slávia SOUP Šaľa, voltíž

Majsterky Slovenska a víťazky Slovenského voltížneho pohára si úspešne počínajú aj na medzinárodných podujatiach. V roku 2013 sa dvojica stala víťazkou Svetového pohára CVI v Budapešti a na striebornej priečke skončili na Svetovom pohári vo Frenštáte.  

•  Muži – družstvo, Slovenský rybársky zväz, MsO Šaľa, LRU Plávaná

Zverenci trénera Ivana Cibulku zo Slovenského rybárskeho zväzu v Šali sa umiestnili v Slovenskej lige družstiev na druhom mieste v disciplíne LRU Plávaná.

5. Osobitné ocenenie

•  Radovan Marinčák,  FK Slovan Duslo Šaľa, funkcionár futbalového klubu

Bývalý aktívny futbalista a rozhodca sa už viac rokov venuje funkcionárskej práci. Svojimi aktivitami, svedomitosťou a obetavosťou sa radí medzi najaktívnejších členov funkcionárskeho zboru.

K bodu 4. Kultúrny program Vyhodnotenie športovcov moderovala Mgr. Miloslava Bartíková. Slávnostné podujatie spríjemnil speváckym a hudobným vstupom Mgr. Zoltán Mikó.

K bodu 5. Analýza športových klubov, občianskych združení, neziskových organizácií s priamym finančným dosahom na rozpočet mesta Šaľa Uvedený materiál predložila členom KMaŠ na prerokovanie prednostka MsÚ. Oboznámila  ich s obsahom a uviedla, že daný materiál bude predložený  MsZ na aprílovom zasadnutí. Komisia prerokovala  tie časti  materiálu, ktoré súvisia s pripravovanou koncepciou športu a zmenou financovania športu v meste.

Uznesenie č. 1/3/2014:  KMaŠ prerokovala materiál  a vyjadrila súhlasné stanovisko  k častiam, ktoré súvisia s pripravovanou koncepciou športu a zmenou financovania športu v meste. Za: 4, Proti: 0, Zdržali sa: 2

Členovia komisie sa vyjadrili aj k návrhu, aby sa na budúci rok vyhodnotenie najlepších športovcov mesta spojilo s vyhodnotením najlepších športovcov okresu.   Uznesenie č. 2/3/2014:  KMaŠ navrhuje, aby sa vyhodnotenie najlepších športov mesta Šaľa a okresu Šaľa realizovalo od budúceho roka spoločne. Za: 4, Proti: 0, Zdržali sa: 2

K bodu 6. Záver Predseda poďakoval prítomným za účasť, zasadnutie komisie ukončil a pozval prítomných na slávnostnú recepciu.