Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 24.04.2012 - 11:22  //  aktualizácia: 24.04.2012 - 11:25  //  zobrazené: 2123

03/2012 zasadnutie komisie pre sociálne, zdravotné a bytové otázky

číslo: 03/2012  |  dátum konania: 18.04.2012

Prítomní členovia : MUDr. Grell, MUDr. Bečár, RSDr. Gomboš, p.  Talajková , RSDr. Gáll
          Mgr. Zelezníková, PhDr. Zozuľáková
Hostia: PhDr. Kuklovský, p. Botková

Rokovanie otvoril a viedol predseda komisie MUDr. Jozef Grell. V úvode privítal všetkých prítomných a skonštatoval, že komisia je uznášania schopná.
Členom komisie boli  materiály odoslané elektronickou poštou. Rokovanie prebiehalo podľa tohto  programu.

Program:
1. Otvorenie
2. Kontrola prijatých uznesení z predchádzajúceho zasadnutia
3. Bytové otázky
4. Žiadosť o  odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku za nájom bytu na ul. Narcisovej 1948/17 v Šali
5. Návrh na systémové riešenie problematiky zabezpečenia azylového bývania pre ľudí bez domova v meste Šaľa
6. Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. .../2012 o cenách za sociálne služby na území mesta.
7. Návrh na trvalé upustenie od vymáhania pohľadávok Organizácie sociálnej starostlivosti mesta Šaľa
8. Záverečný účet mesta Šaľa za rok 2011
9. Rôzne
10. Záver

k bodu č. 2

Informáciu o kontrole prijatých uznesení z predchádzajúceho zasadnutia predložila tajomníčka komisie p. Hamarová. Uviedla, že na zasadnutí zo dňa 14. 3. 2012 komisia prijala spolu 3 uznesenia.
1. Uvoľnený byt č. 10 v dome  na ulici Rímskej v Šali- Veči,
Plnenie: primátor mesta uvoľnený byt pridelil rodine na základe odporúčania komisie.
2. Uvoľnený byt č. 3 v dome  na ulici Rímskej v Šali- Veči
Plnenie:  Primátor mesta predmetný byt pridelil rodine na základe odporúčania komisie.
3. Žiadosť o predlženie povolenia na dočasné prenechanie do podnájmu byt tretej osobe,
Plnenie:   Primátor mesta  si vyžiadal celý spis, žiadatelia majú predložiť ďalšie doklady, žiadosť je v štádiu riešenia.
Komisia vzala informáciu o kontrole prijatých uznesení z predchádzajúceho zasadnutia na vedomie.

k bodu č. 3

Materiál  k bodu 3  predložila p. Botková, referentka bytovej agendy.
1)  Uvoľnenie  bytu č..., v dome .. na ulici Rímskej Šaľa - Veča

Správca Bytkomfort, s. r. o. neeviduje na predmetnom byte  na nájomnom a úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu  žiadnu pohľadávku. V byte je poškodená plávajúca podlaha.
Uvoľnený byt odporúča obsadiť uchádzačom z aktuálneho poradovníka schváleného primátorom mesta zo dňa 18. januára 2012. Uchádzači o nájom garsónky s nákladovým nájomným tvoria prílohu tohto návrhu.

Hlasovanie: Prítomní: 7, Za: 7
U z n e s e n i e  č. 9/2012
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ na svojom zasadnutí
a) prerokovala zoznam uchádzačov z aktuálneho poradovníka o prenájom bytu
 č. 13 garsónky, na I. poschodí na ulici Rímskej ...,
b) odporúča primátorovi mesta prideliť uvoľnený byt č. 13 garsónku na I. poschodí, na ulici Rímskej ...,  Marcele ....., nar.  1983, trvale bytom Šaľa, Hollého .
 

2)  Jana ......., bytom Šaľa, ul. Rímska č.  -  Žiadosť o súhlas s podnájmom bytu pre Mariána ......., nar. 1985, bytom ul. Gen. L. Svobodu , Šaľa – Veča

Správca Bytkomfort s. r. o. neeviduje na predmetnom byte na nájomnom a úhradách za plnenia poskytované s užívaním bytu žiadnu pohľadávku.                                                             

Hlasovanie: Prítomní: 7, Za: 7
U z n e s e n i e  č. 10/2012
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ na svojom zasadnutí
a) prerokovala žiadosť Jany ...., bytom Šaľa, nájomníčky garsónky č.  na ul. Rímska č.  o súhlas  s podnájmom bytu pre Mariána ...., nar. 1985, bytom ul. Gen. L. Svobodu , Šaľa – Veča,
b) odporúča primátorovi mesta schváliť žiadosť Jany ....., nájomníčky garsónky č.  na  ul. Rímska č.  a súhlasí dať predmetný byt do podnájmu pre Mariána ....., nar. 1985, bytom ul. Gen. L. Svobodu , Šaľa – Veča, na dobu určitú 1 roka.

k bodu č. 4

Materiál k bodu č. 4 vypracovala p. Szabová, referentka RSMM  MsÚ Šaľa. Predmetnú žiadosť predložil predseda komisie MUDr. Grell.

Iveta ....., ul. Narcisová  - Žiadosť o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku za nájom bytu 
Poplatky z omeškania predstavujú aktuálnu sumu k 31. 3. 2012 vo výške 159,74 Eur. Nedoplatok na nájomnom a službách spojených s bývaním predstavuje k 27.2.2012 vo výške 123,42 Eur.
Žiadosť Ivety ... a stanovisko správcu  tvorí prílohu zápisnice.   

Hlasovanie: Prítomní: 7, Za: 7
U z n e s e n i e  č. 11/2012
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ na svojom zasadnutí
a) prerokovala žiadosť Ivety ..., bytom Šaľa, ul. Narcisová  o odpustenie poplatkov z omeškania na nedoplatku za nájom bytu,
b) odporúča MsZ schváliť odpustenie poplatkov z omeškania vo výške 159,74 Eur pre Ivetu ...., ul. Narcisová , Šaľa.

k bodu č. 5

Materiál Návrh na systémové riešenie problematiky zabezpečenia azylového bývania pre ľudí bez domova v meste Šaľa spracoval a predložil PhDr. Rudolf Kuklovský, vedúci odboru školstva, sociálnych vecí a kultúry MsÚ v Šali.
V dôvodovej správe uviedol:
„Dôvodom spracovania predkladaného materiálu vyplynulo z Uznesenia č. 9/2011 – XXXV MsZ, ktoré v bode D uložilo do termínu 31. 3. 2012 predložiť návrh na trvalé riešenie nocľahárne pre bezdomovcov. V dotknutom materiály sú okrem stručných konštatácií reagujúcich na aktuálnu situáciu bývania ľudí bez prístrešia (bez domova/bezdomovcov) konkretizované aj jednotlivé alternatívy prichádzajúce do úvahy ako spôsoby riešenia uvedeného stavu“.
Materiál obsahuje šesť alternatív riešenia  ubytovania bezdomovcov v meste Šaľa.
Materiál tvorí prílohu zápisnice.
Po diskusii členovia komisie sa zhodli na alternatíve „ C“ ktorá predpokladá riešenie sociálnej služby v oblasti azylového bývania pre ľudí bez prístrešia v súčasnej podobe (bez domova /bezdomovcov) vytvorením spoločného zariadenia v spoločných priestoroch (ubytovanie nastavené na počet 25 klientov). Navrhovaný objekt – budova na Partizánskej ul. využívaný tretiu sezónu ako nocľaháreň.
Možnosť alternatívy „C“ odporúčajú ako dočasne riešenie dovtedy, pokiaľ sa podarí zrealizovať výstavbu nového domova dôchodcov. Dnešné priestory domova dôchodcov by sa uvoľnili a v týchto objektoch by mohli byť poskytované služby azylového charakteru (zariadenie núdzového bývania pre rodičov s deťmi, nocľaháreň, útulok). Táto možnosť je predložená v alternatíve „E“.

Hlasovanie: Prítomní: 7, Za:7
U z n e s e n i e  č. 12/2012
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ na svojom zasadnutí
a) prerokovala materiál Návrh na systémové riešenie problematiky zabezpečenia azylového bývania pre ľudí bez domova v meste Šaľa,
b) odporúča MsZ schváliť Návrh na systémové riešenie problematiky zabezpečenia azylového bývania pre ľudí bez domova v meste Šaľa alternatívu „C“ ako dočasne riešenie s tým, že po zrealizovaní výstavby nového domova dôchodcov schváliť alternatívu „E“.

k bodu č. 6

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. .../2012 o cenách za sociálne služby na území mesta spracoval a predložil RSDr. Ľubor Gáll, riaditeľ OSS mesta Šaľa.
V dôvodovej správe uviedol:
„V súčasnosti je v platnosti VZN mesta Šaľa č. 2/2011 o úhradách za sociálne služby schválené MsZ na svojom 3. zasadnutí dňa 24. Marca 2011. Predkladateľ navrhuje prijať nové VZN o cenách za sociálne služby a súčasne zrušiť platnosť existujúcej normy. Dôvodom je potreba aktualizovať údaje, ktorých výška je závislá od ekonomicky oprávnených nákladov zariadení sociálnych služieb vynaložených v roku 2011, ktoré zohľadňujú vonkajšie ekonomické vplyvy na rast prevádzkových nákladov zariadení.
Rozhodujúcim dôvodom je však aplikácia zákona č. 50/2012 Z. z., ktorým sa novelizuje zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách. Jeho podstatou je zvýšenie účasti prijímateľov na úhrade nákladov za sociálne služby.
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Hlasovanie: Prítomní:7, Za:7
U z n e s e n i e  č. 13/2012
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ na svojom zasadnutí
a) prerokovala Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. .../2012 o cenách za sociálne služby na území mesta,
b) odporúča MsZ schváliť návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. .../2012 o cenách za sociálne služby na území mesta  v predloženom znení.

k bodu č. 7

Návrh na trvalé upustenie od vymáhania pohľadávok Organizácie sociálnej starostlivosti mesta Šaľa  spracoval a predložil RSDr. Ľubor Gáll, riaditeľ OSS mesta Šaľa.
V dôvodovej správe uviedol:
„V súlade s VZN mesta Šaľa č.11/2011 Zásady hospodárenia s majetkom mesta spracovala Organizácia sociálnej starostlivosti mesta Šaľa (ďalej len OSS) tento návrh nakladania s pohľadávkami voči svojim bývalým klientom, ktoré vedie v účtovnej evidencii. Ide prevažne o pohľadávky, ktoré vznikli v roku 1999 pri ukončení prevádzky Prechodnej ubytovne, ktorá bola účelovým zariadením dočasného bývania ako organizačná súčasť OSS. Ďalšia časť pohľadávok vznikla približne v rovnakom časovom období nezaplatením úhrad zo strany klientov za služby poskytované v Domove pre osamelých rodičov. A jedna pohľadávka vznikla v dôsledku úmrtia klientky Domova dôchodcov a jej nemajetnosti. V súčasnosti po uplynutí viac ako 10 rokov od nadobudnutia účinnosti vydaných platobných rozkazov sú tieto pohľadávky prakticky nedobytné a z toho dôvodu predkladá OSS návrh Mestskému zastupiteľstvu na trvalé upustenie od vymáhania nedobytných pohľadávok.“
Materiál tvorí prílohu zápisnice.

Hlasovanie: Prítomní:7, Za:7
U z n e s e n i e  č. 14/2012
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ na svojom zasadnutí
a) prerokovala Návrh na trvalé upustenie od vymáhania pohľadávok OSS mesta Šaľa,
b) odporúča MsZ schváliť návrh na trvalé upustenie od vymáhania pohľadávok OSS mesta Šaľa voči 47 dlžníkom v celkovej výške  8 108,58  eur a odpísať ich z účtovnej evidencie.

k bodu č. 8
Materiál Záverečný účet Mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa za rok 2011
Stanovisko hlavného kontrolóra k návrhu záverečného účtu mesta Šaľa za rok 2011  spracovali:
Ing. Daša Danadová, vedúca OHaS, Ing. Jana Kováčiková, vedúca REaP, Ing. Erika Sedlárová, hlavná účtovníčka, RSDr. Ľubor Gáll, riaditeľ OSS a PaedDr. Michal Vrbovský, vedúci referátu školstva a Ing. Alžbeta Sedliačiková, hlavná kontrolórka mesta.
Materiál tvorí prílohu zápisnice.
Hlasovanie: Prítomní:7, Za:7

U z n e s e n i e  č. 15/2012
Komisia pre sociálne, zdravotné a bytové otázky pri MsZ na svojom zasadnutí
a) prerokovala Záverečný účet Mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a
 organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa za rok 2011,
 Stanovisko hlavného kontrolóra k návrhu záverečného účtu mesta Šaľa za rok  2011, 
b) berie na vedomie Záverečný účet Mesta Šaľa, rozpočtových organizácií a príspevkovej organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Šaľa za rok 2011,
 Stanovisko hlavného kontrolóra k návrhu záverečného účtu mesta Šaľa za rok  2011. 

Na záver rokovania predseda komisie sa poďakoval prítomným za účasť a  ukončil zasadnutie komisie.