Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 25.05.2012 - 07:59  //  aktualizácia: 25.05.2012 - 08:02  //  zobrazené: 2063

03/2012 zasadnutie komisie kultúry,mládeže a športu

číslo: 03/2012  |  dátum konania: 25.05.2012

Dátum a miesto: 21. mája 2012 /pondelok/ o 16,00 v zasadačke futbalového štadióna v Šali – Veči.
Prítomní: Mgr. Július Morávek, Mgr. Alena Demková, Ing. Ivan Kováč, Ján Valent,  Peter Popluhár, Jozefína Karlubíková, PhDr. Denisa Miklášová
Neprítomní: Ladislav Košičár, Ing. Erika Velázquezová,  MUDr. Svetozár Hikkel, Rubin Kostov

Program:
1. Otvorenie
2. Kontrola prijatých uznesení
3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac jún 2012
4. Informatívna správa o činnosti FK so zameraním na deti a mládež - zást. FK
5. Príprava Šalianskych slávností a Kultúrneho leta - zást. MsKS
6. Zabezpečenie podujatia Cena J. Johanidesa - zást. MsKS
7. Rôzne
8. Návrh na uznesenie
9. Ukončenie

Prizvaní: zástupca MsKS – PhDr. Denisa Miklášová
   zástupca FK – Ján Valent

Priebeh zasadnutia:

1. Otvorenie
Mgr. Július Morávek v úvode zasadnutia privítal všetkých  prítomných. Otvoril zasadnutie s návrhom na zmenu poradia prejednávaných bodov nasledovne: body č. 5. a 6. zaradiť po bode č. 3 z dôvodu plynulej prezentácie uvedených bodov z oblasti kultúry PhDr. Denisou Miklášovou. Po schválení návrhu zmeny poradia prejednávaných bodov  programu členmi komisie viedol zasadnutie v zmysle schválenej zmeny.

2. Kontrola prijatých uznesení
Mgr. Július Morávek predložil Informáciu o plnení prijatých uznesení zo zasadnutia Komisie kultúry, mládeže a športu zo dňa 26. apríla 2012 a skonštatoval, že prijaté uznesenia boli splnené.

3. Kultúrno-spoločenské podujatia na mesiac jún 2012
V úvode rokovania o tomto bode Mgr. Morávek poďakoval MsKS za májový kultúrny program, ktorý je zaujímavý a pestrý, vyzdvihol aj činnosť združenia Mamy mamám, Čajovne na konci vesmíru, CVČ ...
Komisia na svojom zasadnutí prerokovala program kultúrno–spoločenských podujatí pripravených MsKS na mesiac jún. Prezentovala ho  PhDr. Denisa Miklášová. Zamerala sa hlavne na väčšie podujatia:  Zlatú priadku, Deň detí a Hurá prázdniny. Veľmi pozitívne vyjadrenia padli od členov komisie k celkovému programu spracovanému v mesačníku Kam v Šali, avšak navrhujú v budúcnosti doplniť aj športové podujatia a tiež program, ktorý pripravuje Csemadok.
Mgr. Alena Demková informovala, že Divadelný súbor ŠOK bude reprezentovať mesto Šaľa v dňoch 15.-17. júna 2012 na Celoštátnej súťažnej prehliadke EXIT 2012 v Levoči, čo je postupová súťaž na Scénickú žatvu v Martine. 

4. Informatívna správa o činnosti FK so zameraním na deti a mládež -  prezentoval pán Ján Valent viceprezident FK  Slovan Duslo Šaľa 
V úvode uviedol, že FK sa chystá osláviť 90. výročie futbalu v Šali. 
Futbalový klub má 9 detských a mládežníckych mužstiev: 2 mužstvá predprípravky, 3 mužstvá prípravky, 2 mužstvá 3. liga skupina B – mladší a starší žiaci, 2 mužstvá dorastenci 2. liga skupina A – mladší a starší.
Vzhľadom na stúpajúce náklady, súvisiace i s tým, že postúpili s niektorými skupinami do vyššej súťažnej kategórie, by potrebovali aj väčšiu podporu od mesta, pretože predpokladaný nárast nákladov v súvislosti s postupom je až  okolo 60 tis. EUR (čo činia zvýšené náklady na cestovné a stravu). Generálnym sponzorom je Duslo a.s. s výškou príspevku 200 tis. EUR ročne, plus  prispievajú ešte aj 2% z odvodu dani. Potom sú tu príspevky od Centra voľného času, cez ktoré trénuje na futbalovom štadióne až 206 nimi evidovaných členov (detí a mládeže). CVČ prispieva na honoráre pre  10 mládežníckych trénerov a materiálne vybavenie (napr,: lopty, dresy, ceny do súťaží ...). Určité finančné prostriedky získavajú aj od podnikateľov - fanúšikov futbalu. Mesto prispieva výškou príspevku 20 tis. EUR ročne  a zaplatením nákladov na energie a údržbu štadiónov, čo činí asi 23 -26 tis. EUR. Apelujú na mesto s možnosťou zvážiť, že by bolo účelnejšie zvýšiť objem finančných prostriedkov na podporu športu, ako do hroziacich nákladov na drogovú prevenciu. V súvislosti s tým, by bolo možno vhodné uvažovať aj nad tým, ako v rozpočte mesta na budúci rok vytvoriť dotačný systém na podporu športovej a záujmovej činnosti detí a mládeže, ako to bolo v minulosti.
Ďalej pán Valent uviedol, že je tu veľká potreba angažovať ústredného trénera, ktorý by mal udelené určité právomoci,  a mohol tak v školách v Šali  a  v školách v okolitých obciach prezentovať činnosť a robiť nábor do FK.

5. Príprava Šalianskych slávností a Kultúrneho leta – prezentovala PhDr. Denisa Miklášová
Šalianske slávnosti sú v štádiu príprav, budú tento rok 22. a 23. júna.   Záväzne je objednané zastrešenie, zvuk a osvetlenie. Vystúpia  skupiny: Bukasový masív, Arzén a Slovak tango. Sprievodné podujatie - skupina historického šermu Taurus ater. Dohodnuté sú aj domáce skupiny – Jazzperando a Imrichova klebeta. Ostaný program bude zostavený z domácich detských účinkujúcich, družobných miest  z Maďarska, Poľska a Českej republiky a ľudovej produkcie z okolia Šale.
Potom informovala členov komisie  o pripravovaných kultúrnych podujatiach v rámci kultúrneho leta 2012.  Je pripravený dramaturgický plán, ktorý sa odvíja od priestorových možností, nakoľko amfiteáter nebude možné využívať kvôli stavebným prácam a vnútorné priestory v lete sú pre návštevníkov kultúrnych podujatí neatraktívne. Vedúca MsKS sa chce dohodnúť  s  Dr. Veronikou Novákovou riaditeľkou štátneho archívu v Šali, na možnosti usporiadať koncerty počas Kultúrneho leta na nádvorí kaštieľa.
PhDr. Miklášová sa vyjadrila, že MsKS chce počas Kultúrneho leta ponúknuť možnosť prezentovať sa predovšetkým domácim kapelám. Ďalej pripravujú obľúbené podujatie pre deti  Hurá prázdniny, Týždeň detskej radosti, Zumba maratón, Letná tanečná škola, Váhohranie, tvorivé dielne v  Dome ľudového bývania, Bažant Kinematograf, Rozlúčka s letom a ďalšie hodnotné akcie, o ktorých bude možnosť dočítať sa v mesačníku Kam v Šali.

6. Zabezpečenie podujatia Cena J. Johanidesa – prezentovala PhDr. Denisa Miklášová
Podujatie sa uskutoční 20. júna 2012. Sú zabezpečené priestory kongresovej sály a sobášnej siene MsÚ. Mgr. Iványiová komunikuje v súčasnej dobe s Literárnym informačným centrom a dojednáva všetky potrebné náležitosti od pozvánok, zoznamu hostí, cez samotný priebeh podujatia. Čaká sa ešte na vyjadrenie guvernéra NBS, či prevezme záštitu nad podujatím.

7. Rôzne
Mgr. Alena Demková prezentovala záujem skupiny ľudí o  obnovenie fungovania folklórneho súboru v Šali, čomu vyjadrili podporu všetci prítomní členovia komisie.

8. Návrh na uznesenie
Uznesenie bolo prítomnými členmi schválené a tvorí  samostatnú prílohu tejto zápisnice.

9.  Ukončenie
Na záver predseda komisie poďakoval prítomným členom komisie za aktívnu účasť a zasadnutie ukončil.
Pán Valent pozval prítomných na prehliadku areálu, kde mali všetci možnosť vidieť pekne udržiavané ihriská a práve prebiehajúce tréningy detí a mládeže.

zapísala: Jozefína Karlubíková     Mgr. Július Morávek v.r.
tajomníčka komisie     predseda komisie

Na vedomie:
1. primátor mesta
2. zástupca primátora
3. prednostka MsÚ
4. vedúca organizačno - právneho odboru
5. predseda a členovia komisie
6. tajomníčka komisie
7. vedúca MsKS

U z n e s e n i e
zo zasadnutia komisie kultúry, mládeže a športu dňa 21. mája 2012

Komisia kultúry, mládeže a športu

berie na vedomie informáciu
1. o kultúrno-spoločenských podujatiach na mesiac jún 2012
2. o príprave Šalianskych slávností a Kultúrneho leta 2012
3. o zabezpečení podujatia Cena Jána Johanidesa
4. o činnosti FK Slovan Duslo Šaľa so zameraním na mládežnícky šport

odporúča

1. MsKS a CVČ podporiť záujem vytvorenia folklórneho súboru v Šali
2. vrátiť do rozpočtu mesta dotačný systém na podporu športovej a záujmovej činnosti detí a mládeže
3. do mesačníka Kam v Šali zaraďovať aj podujatia športového a spoločenského charakteru /mestské slávnosti /,podujatia spoločenských u kultúrnych inštitúcií

ukladá

1. členom komisie predložiť návrhy do rozpočtu mesta na rok 2013 v oblasti kultúry, mládeže a športu, návrhy predložiť v mailovej podobe predsedovi komisie do 28.5.2012 s tým, že predseda komisie návrhy spracuje a predloží do 31.5.2012 na príslušné oddelenie mestského úradu

schvaľuje

1. zasadnutie komisie za mesiac jún 2012 sa uskutoční v priestoroch CVČ