Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Uznesenia a zápisnice komisií
publikované: 03.02.2014 - 07:47  //  aktualizácia: 03.02.2014 - 07:49  //  zobrazené: 1447

01/2014 zasadnutie komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti

číslo: 01/2014  |  dátum konania: 27.01.2014

Prítomní: podľa prezenčnej listiny

Uznesenie č. XXVI/1.

Návrh na zrušenie VZN č 8/2000

Materiál predložila Ing. G. Braníková. Informovala prítomných, že uvedené VZN bolo predmetom kontroly Okresnej prokuratúry v Nových Zámkoch, ktorej výsledkom bol Protest prokurátora voči VZN pre nesúlad so zákonom. 

Komisia berie na vedomie návrh na zrušenie VZN č. 8/2000.

Uznesenie č. XXVI/2.

Zmluva o dielo uzatvorená na „Opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia v Šali - Výsadba a regenerácia izolačnej zelene“ a  dodatok č. 1 k zmluve o dielo,

Materiál predložila Ing. G. Braníková. Informovala prítomných o projekte ako aj o dôvodoch, prečo bolo potrebné uvedenú zmluvu dodatkovať.

Komisia berie na vedomie Zmluvu o dielo uzatvorenú na „Opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia v Šali - Výsadba a regenerácia izolačnej zelene“ a  dodatok č. 1 k zmluve o dielo.

Uznesenie č. XXVI/3.

Návrh Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. .../2014 o poplatku za znečisťovanie ovzdušia malými zdrojmi znečisťovania ovzdušia na území mesta Šaľa

Komisia odporúča MsZ v Šali návrh  Všeobecne záväzného nariadenia mesta Šaľa č. .../2014 o poplatku za znečisťovanie ovzdušia malými zdrojmi znečisťovania ovzdušia na území mesta Šaľa schváliť v predloženom znení.

Uznesenie č. XXVI/4.

Aktuálne problémy bezpečnosti v meste a Koncepcia prevencie

K aktuálnym otázkam bezpečnosti podal správu Mgr. P. Krokavec, náčelník MsP Šaľa. Informoval prítomných o tom, že MsP eviduje málo podaní, viac informácií je zverejňovaných na sociálnych sieťach. MsP má vytipovanú skupinu mladých, ktorých podozrieva z  páchania rôznej trestnej činnosti - krádeže, fyzické násilie a ohrozovanie mladých aj starších občanov na verejných priestranstvách, v obchodoch a pod. Z opatrení MsP spomenul posilnenie hliadok pri ZŠ, inštalovanie kamier pri niektorých ZŠ, spustenie možnosti anonymného nahlasovania uvedenej trestnej činnosti. Hneď v prvý deň zaevidovali 8 podaní. Vo väčšine sa potvrdzujú rovnaké mená páchateľov.

V objasňovaní spolupracujú so štátnou políciou. Mgr. Krokavec vyslovil názor, že je veľa nenahlásenej kriminality z dôvodu obavy poškodených pred páchateľmi trestnej činnosti.

Ing. Andráši sa opýtal, že či sa môže ako občan zúčastňovať dobrovoľnej občianskej hliadky napr. pri školách a pod. Mgr. Krokavec informoval že je to možné po dohode s MsP. Pri tejto činnosti je potrebné nevystavovať sa riziku. Pomoc občianskych hliadok by bolo dobré smerovať na činnosti, ktoré pomôžu pri objasňovaní trestnej činnosti (svedok a pod.).

PhDr. M. Šperka informoval prítomných o schválenej Koncepcii prevencie, v ktorej sú zakomponované aj spomenuté riešenia prevencie kriminality. Problém vidí v tom, že schválená Koncepcia nie je  taktiež je potrebné určenie zodpovedného zamestnanca mesta za jej plnenie.

Komisia žiada určiť zodpovedného zamestnanca mesta, ktorý bude zabezpečovať a koordinovať komunikáciu medzi mestom a partnerským pracovným tímom.

Komisia žiada vyčleniť finančné prostriedky pre realizáciu úloh vyplývajúcich z Koncepcie. Nasledujúce stretnutie partnerského pracovného tímu sa bude konať dňa         30. 01. 2014 o 13,30 hod v malej zasadačke na prízemí MsÚ.

Komisia žiada zriadiť schránku na prízemí MsÚ kvôli možnosti nahlasovania trestnej činnosti aj občanom nevyužívajúcim internet a sociálne siete.

Uznesenie č. XXVI/5.

Návrh VZN o pravidlách času predaja a času prevádzky služieb

Materiál predložila Ing. A. Kiácová. Informovala prítomných o dôvodoch návrhu zmeny v súčasnosti platného VZN.

RSDr. P. Gomboš informoval, že k uvedenému bolo zorganizované pracovné stretnutie za účasti viceprimátora, pani prednostky MsÚ, Ing. Kiácovej, zástupcov komisie ŽP, VP a B, RSDr. Gomboša, PhDr. Šperku a Ing. Andrášiho a zástupcov podnikateľských subjektov. RSDr. Gomboš informoval prítomných o porade, ako aj o jeho predloženom pozmeňovacom návrhu, aby sa v prevádzkach s pohostinskou činnosťou a s poskytovaním služieb rýchleho občerstvenia v objektoch mimo obytných domov určil čas prevádzky namiesto do 22,00 hod. do 24,00 hod a v piatok a v sobotu do 02,00 hod. Pozmeňovací návrh však zo strany predkladateľa nebol akceptovaný, ten navrhol  čas prevádzky do 02,00 hod. počas celého týždňa. Gomboš vyslovil názor, že v určovaní času prevádzky sa oproti doteraz platnému VZN do 22,00 hod ide z jednej krajnosti do druhej (návrh nového VZN).
Vysvetlil, že jeho iniciatíva zmeniť platné VZN smerovala k tomu, aby sa prevádzkovateľom týchto zariadení umožnilo mať otvorené dlhšie, ako do 22,00 hod. pri rešpektovaní súčinnosti prevádzkovateľov  na zabezpečovaní poriadku v okolí týchto zariadení.

Niektorí členovia komisie (JUDr. Gyurovszká a Mgr. Sýkora) vyslovili názor, že v súčasnosti platné VZN nie je potrebné meniť.

Komisia neodporúča MsZ schváliť návrh VZN o pravidlách času predaja a času prevádzky služieb v predloženom znení.

Uznesenie č. XXVI/6.

Návrh Programu odpadového hospodárstva mesta Šaľa na roky 2011 – 2015

Materiál predložila Ing. E. Haládiková. Informovala prítomných o dôvodoch spracovania Programu a o jeho ďalšom schvaľovaní.

Komisia odporúča MsZ Návrh Programu odpadového hospodárstva mesta Šaľa na roky      2011 – 2015 schváliť v predloženom znení.

Uznesenie č. XXVI/7.

Riešenie aktuálnych problémov chovu psov

RSDr. Gomboš informoval prítomných, že zásluhou aktivít členov komisie, MsP a dobrovoľníkov sa v roku 2012 zvýšil výber daní za psa. Poznamenal, že celkový predpis pre rok 2013 bol 21 100, rozpočtovaných bolo 19000,- eur, pričom výber daní ku koncu roka bol 18 203,- eur. Nedoplatky predstavujú 2897,- eur.

Komisia odporúča väčšiu dôslednosť kompetentných pri kontrole platenia, ako aj pri vymáhaní dane za psa za minulé obdobie.