Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 15.05.2020 - 00:08  //  aktualizácia: 15.05.2020 - 08:57  //  zobrazené: 2330

Vydarená medzinárodná plavecká konfrontácia

Vydarená medzinárodná plavecká konfrontácia

Posledným plaveckým podujatím, ktoré sa uskutočnilo v európskych bazénoch pred povinnou prestávkou zavinenou účinkovaním pandémie koronavírus COVID 19 v Európe bol tretí ročník FINS Cup Žilina, ktorý usporiadal KŠP Delfín Žilina  a štartovali na ňom plavci z Česka, Rakúska, Maďarska a samozrejme nechýbala ani desiatka slovenských plaveckých klubov v plutvovom a rýchlostnom plávaní, vrátane oboch šalianskych plaveckých klubov KVŠ Barakuda a ŠK Hurrican.  

V žilinskom 50 metrovom bazéne sa zišla vynikajúca konkurencia, kde sa stretla plejáda slovenských medailistov z posledného šampionátu z plaveckou elitou, medzi ktorými nechýbali najlepší rakúski plavci Patrick Schmidt (r.l998) a Anna Mária Unger (r.l995), ktorí sa už môžu pochváliť aj medailovým ziskom z Európy, s rovnakými úspechmi sa mohli hrdiť aj plavci zo susedného Česka: Daniel Cimbúrek (r. 1999, KP Pardubice) a René Vašíček (r. 2001, Skorpen Přerov), ako aj zástupcovia maďarského plávania Alex Mózsár  (r.2000) a Dorka Deme (r. 2004) z BK Mátrai Erömu. Čerešničkou na torte bol najmä štart trojnásobného juniorského európskeho a svetového rekordéra Ádáma Bukora (r. 1999), ktoré vytvoril ešte vo farbách šalianskej Barakudy v roku 2018 vo francúzskom meste Annemasse v disciplínach 400. 800 a 1.500 metrov PP (poznámka: po dovŕšení 18 rokov získal maďarské štátne občianstvo a v súčasnosti štartuje vo farbách Buvár SE Györi),  seniorskej majsterky Európy a držiteľky európskeho a svetového rekordu Zuzany Hraškovej (r. 1999, KVŠ Barakuda Šaľa), ktorý vytvorila  v disciplíne na 400 metrov BF časom 03:44,65 minúty v gréckej Ioaninne. Ozdobou bol aj štart striebornej plavkyne Sára Suba (r. 2004, ŠK Hurrican Šaľa), ktorú priviezla  v minulom roku z juniorského svetového šampionátu v Egypte.

   

Na archívnej snímke Zuzana Hrašková (KVŠ Baqrakuda Šaľa) a Ádám Bukor (t. č. už Györi SE), držitelia svetových rekordov ešte ako členovia slovenskej reprezentácie a ako plavci šalianskeho KVŠ.               

Po Váhu priplávalo 26 medailí a rekord
 K osvedčenej štvorici plavcov Klubu vodných športov Barakuda Šaľa:  Zuzana Hrašková (r. l999), Jakub Kozmer (r 2003)  a  Hana Vasilová s  Benjaminom  Barczim  (obaja r. 2004), ktorí úspešne reprezentovali na Svetovom pohári v maďarskom Egeri, pribudla do šalianskej výpravy slovenská reprezentantka Petra Kissová (r.2005) a po nejakom časovom odstupe sa vrátil do bazénu ako „posila“ bývalý talentovaný plavec, v súčasnosti už senior Lukáš Kalník (r. 2001). Už samotné zloženie výpravy hovorilo, že šaliansky KVŠ Barakuda bude útočiť na medailové stupne, čo sa aj potvrdilo.
Medailovú žatvu odštartoval v kategórii „A“ novic v šalianskych farbách Lukáš Kalník, ktorý vybojoval tri prvenstvá a rakúsky tajný favorit  Patrik Schmidt sa tak  musel  uspokojiť iba s druhými miestami. Skvelú formu v Žiline v tej istej kategórii potvrdila  aj svetová rekordérka Zuzana Hrašková, ktorá suverénnym spôsobom vyhrala všetky tri disciplíny, podobne ako aj ďalšia šalianska plavkyňa Hana Vasilová, ktorá ju napodobnila v kategórii „B“, keď všetci získali aj po 150 bodov. V tejto kategórii medzi chlapcami potvrdil Jakub Kozmer štatút spoľahlivého reprezentanta, keď získal zlato, striebro a bronz, ale rovnako si však viedol aj plavec Tomáš Pilný (r. 2004, Modrá Hvězda Praha), ktorí získali rovnako po 138 bodov. Najviac medailí v tejto kategórii štyri vybojoval najmladší z chlapcov Benjamin Barczi, ktorý získal tri prvenstvá a v disciplíne 50 metrov BF skončil druhý za víťazným Šimonom Šoškom (Delfín Žilina). Kvality jedného z najlepších plaveckých klubov na Slovensku KVŠ Barakuda potvrdila aj najmladšia členka výpravy Petra Kissová, ktorá štartovala v dvoch najdlhších disciplínach na 400 a 800 metrov PP, ktoré napriek  početnej zahraničnej konkurencie suverénne v kategórii „C“ aj vyhrala, keď na dlhšej trati atakovala do posledných metrov svoj najlepší výkon z konca minulého roku na Slovensku, keď vyhrala v poľskej Poznani časom 07:36,65 minút a v Žiline za ním zaostala iba 23 stotín sekundy (poznámka: o výkonnostnom vzostupe Kissovej hovorí aj skutočnosť, že v slovenských tabuľkách má pred druhou Ninou Kušnierovou  (r. 2004, Delfín Žilina) lepší čas o 37 sekúnd !  Zisk 18 medailí (15 x zlato, 2 x striebro a raz bronz) potvrdil ambície šalianskeho KVŠ Barakuda v roku 2020.
                                                                                             

Medzi kvalitnou spoločnosťou nechýbali ani zástupcovia druhého šalianskeho klubu ŠK Hurrican, ktorý poslal do Žiliny „osmičku“ plavcov, keď k osvedčeným reprezentantkám klubu: Sára Suba a Tereza Chovancová (obe r. 2004), Alexandra Slišková (r. 2006) a Katarína Zlatošová (r. 2005) cestovala aj „omladina“ zbierať skúsenosti z medzinárodných podujatí:  Alexandra Benešová (r. 2007), Nina Pivková a Rita Vargová (obe r. 2009) a najmladší Štefan Lehocký (r. 2010).                                                                                                           

Lídrom ŠK Hurrican mala byť podľa výsledkov a aj bola talentovaná strieborná juniorka Sára Suba zo  svetového šampionátu, ktorá štartovala v troch súťažných disciplínach v kategórii „B“ a nielenže v nich nenašla premožiteľa a okrem zlatých medailí získala aj 150 bodov, ale v šprinte na 50 metrov RP časom 17,13 sekundy vytvorila aj nový slovenský seniorský rekord (poznámka: s troj násobnou víťazkou Hanou Vasiľovou z druhého šalianskeho klubu Barakuda sa v priamom súboji nestretla).

Trojnásobná víťazka a držiteľka nového rekordu Sára Suba, plavkyňa ŠK Hurrican Šaľa.

Tri bronzové medaile a 126 bodov vybojovala v „B“ kategórii jej oddielová kolegyňa Tereza Chovancová, ktorá štartovala  v rovnakých disciplínach ako Sára Suba.  Z jedného víťazstva pre farby ŠK Hurrican sa tešila aj Alexandra Slišková, ktorá vyhrala v kategórii „C“ disciplínu 50 metrov PP a v disciplíne 100 metrov PP skončila na 2. mieste (poznámka: pri svojom treťom štarte skončila v silnej konkurencii štvrtá a získala 135 bodov).

Zahraničie sa činilo, ale....                                                                                                                                    
V žilinskom bazéne sa činili aj zahraniční plavci, keď spolu v piatich vekových kategóriách vybojovali 31 prvenstiev, 9 druhých miest a v 15 prípadoch skončili na treťom mieste. Výborne si viedli aj v individuálnych disciplínach, keď  sa k piatim  šalianskym plavcom: Zuzana Hrašková, Hana Vasiľová, Benjamín Barczi, Lukáš Kalník (všetci Barakuda Šaľa) a Sára Suba (ŠK Hurrican Šaľa), ktorí získali po tri zlaté medaile sa pridali: Ádám Bukor (r. l999, SE Györi), Dorota Pernyész (r. 2005, Erömu Mátrai) a české mladé plavecké nádeje Daniel Žemba (r. 2008, Cochtanck Žďár n/Sázavou) a Vasilij Ploc (r. 2008, Modrá Hvězda Praha), ktorí vyhrali taktiež po tri disciplíny.

V hodnotení plaveckých klubov podľa získaných medailí si prvenstvo vybojoval KVŠ Barakuda Šaľa, ktorý získal 15 zlatých, jednu striebornú a dve bronzové medaile, pred maďarským zástupcom Erömu Mátrai  (12 x prvé miesto, 1 x druhé a 3 x tretie miesto). Tretie miesto v hodnotení  patrilo klubu Cochtanck Žďár n/Sázavou (6, 1, 3), štvrtá skončila Modrá Hvězda Praha (5, 6, 3) a na výbornom piatom mieste (4, 1, 3) sa umiestnil ďalší  šaliansky  plavecký klub ŠK Hurrican.  
                                                                                         

Výborná forma a kvalitné výsledky šalianskych plutvových plavcov v Žiline na 3. ročníku FINS Cupe bolo dobrou predzvesťou pred II. kolom Slovenskej plaveckej ligy mládeže – SPLM a Slovenskej ligy, ktoré sa malo uskutočniť v druhej polovičke marca na bratislavských Pasienkoch a tretím kolom Svetového pohára vo francúzskom meste Aix en Provense, ktoré malo byť v apríli 2020.  Pre  súčasnú pandémiu koronavírusu  COVID - 19 na Slovenskú, ale aj v Európe a vo svete, boli tieto podujatia zrušené,.....    
   
JOZEF SKLENÁR

popisky k fotografiám v galérii:

č. 1 : zľava úspešní šalianski reprezentanti z KVŠ Barakuda Jakub Kozmer, Hana Vasilová a Benjamín Barczi, č. 2: V strede trojnásobný šaliansky víťaz Lukáš Kalník, č. 3: V strede plavkyňa KVŠ Barakuda Šaľa  Petra Kissová, č. 4. :najlepšia slovenská plavkyňa a svetová rekordérka Zuzana Hrašková v strede

  • Jakub, Hana, Benjamín
  • v strede Lukáš Kalník
  • v strede Petra Kissová
  • v strede Zuzana Hrašková
  • Sára Suba