Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 21.02.2018 - 08:28  //  aktualizácia: 21.02.2018 - 11:37  //  zobrazené: 1779

Voltížnu sezónu odštartovali v Trnovci n/V.

Už tradične otvára Slovenská jazdecká federácia  voltížnu sezónu Barel cupom (poznámka: celoslovenská súťaž voltížnych jazdcov na stacionárnom trenažéri – atrapa koňa), ktorý odštartovala v rámci prvého kola  v  Trnovci nad Váhom, aj za výdatnej spolupráci s Občianskym združením Farao a domácim Jazdeckým klubom Langov dvor. V prvom súťažnom podujatí štartovali jazdecké kluby:  JK Spojená škola Ivánka pri Dunaji, N. Ž. Topoľčianky, TJ Slávia SOUP Šaľa, OZ Galaxia Poprad a  domáci JK Langov dvor Trnovec n/V.  Z tých najlepších chýbali z nášho región jazdci  VK Sundance Nitra a JK Rusty Šaľa, z východného Slovenska TJ Slávia ÚVFL Košice (poznámka: pretekári z týchto jazdeckých klubov sa v prípade štartu pravidelne radia medzi medailistov). Posledným oficiálnym súťažným zápolením v minulom roku boli v závere septembra  2017 majstrovstvá Slovenska v Topoľčiankach a odvtedy (poznámka: viac ako štyri mesiace) mali cvičenci a samozrejme aj ich tréneri možnosť „podumať“ nad tým, čo vo svojich povinných a voľných jazdách vylepšia, resp. nahradia novými cvikmi a prvkami. Práve Trnovec n/V mal byť „testovacím“ miestom pripravenosti pretekárov vo všetkých vekových kategóriách na najbližšie týždne, zatiaľ len v štyroch kolách Barel Cup – u a tak nebolo, čo závidieť hlavnej rozhodkyni Zuzane Bačiak - Masarykovej, spolu s jej pravými rukami  Martinou  Vargovou a Martinou Sýkorovou, pred očami ktorých defilovalo viac ako 80 cvičencov so svojimi zostavami a tak mali plné ruky, nohy práce pri ich hodnotení v 11 súťažných kategóriách. 



Regiónu sa opäť darilo          
Voltížne jazdenie na Slovensku v posledných dvoch troch rokoch ovládli reprezentanti Nitrianskeho regiónu, či sa jedná o Slovenský voltížny pohár, slovenský šampionát a v začiatku voltížnej sezóny aj v Barel Cup e, ktorý sa aj v tomto roku skladá zo štyroch súťažných kôl. Už úvodné kolo potvrdilo, že naši reprezentanti z vybojovaných p ozícií nemienia ustúpiť a hlavne v mládežníckych a juniorských súťažiach majú podstatne navrch.

Potvrdila to hneď aj najbohatšie obsadené súťaž najmladších  cvičencov, kde v kategórii detí D1 zo šiestich medailových umiestneniach obsadili  regionálni pretekári štyri. Medzi chlapcami si prvenstvo vybojoval Miroslav Špaček  z JK Spojená škola Ivánka  p. D., ale druhé miesto obsadil  domáci pretekár Jack Oláh  (JK Lángov dvor Trnovec n/V), ktorý bol pred rokom až štvrtý a bronz zásluhou  Matúša Solčianskeho putoval do vitríny  N. Ž. Topoľčianky. Medzi dievčatami triumfovala domáca jazdkyňa Sofia Jánošová s výbornou známkou  5,372  bodu (Trnovec n/V) a aj ďalšie tri miesta (bronzová  Katarína Nagyová zo  Slávie SOUP Šaľa a domáce pretekárky Mia Spisziáková s Timeou Súdorovou) skončili v najlepšej šestke.      

Ešte lepšie sa Nitrianskemu regiónu viedlo vo vyššej vekovej kategórii detí D 2, keď obe prvenstvá zostali v Trnovci n/V. Medzi chlapcami  zvíťazil po veľmi dobrom výkone Teo Sýkora – 7,458 bodu pred oddielovým kolegom  Patrikom Vašákom a bronz putoval vďaka Sebastiánovi Kodakovi do Topoľčianok. Súťaž dievčat mala veľmi dobrú úroveň, keď sa  z prvého miesta  tešila Ema Dudonová, keď nazbierala  (7,131 bodu, Trnovec n/V), pred  Ivanou Cigáňovou  (Topoľčianky) a ešte aj piata v poradí Scarlet Špendlová so šiestou Zuzanou Mikulovou (obe Trnovec n/V) sa dostali cez 6 bodovú hranicu. 

V juniorskej kategórii sa o tituly predsa len viac „pobili“  ďalšie kolektívy, keď že  medzi  juniormi  si prvenstvá podelili. U chlapcov  zvíťazil slovenský reprezentant  Simon Bohunický  (Ivánka p/D), ktorý sa  po dobrom výkone mohol pochváliť aj prvou známkou cez 8 bodov (poznámka: 8,085 bodu,  čo znamená už aj slušnejší medzinárodný priemer),  ktorý svojho najväčšieho konkurenta strieborného Andreja Meňharta z Topoľčianok predstihol o 0.5 bodu. Aj bronz zásluhou šalianskeho jazdca  Frederica Fülöpa (Šaľa) zostal v regióne. Výbornú úroveň mala v tejto kategórii aj súťaž junioriek. Prvé víťazstvo medzi nimi si vybojovala s vysokou známkou 7,846 bodu jazdkyňa z Langovho dvora Ema Sýkorová, hneď za ňou však skončila slovenská reprezentantka  Lea Hakszer (7,364 bodu Šaľa). Výborné výsledky regionálnych jazdkýň potvrdila v konkurencii 18 pretekárok aj Jozefína Baloghová, ktorá skončila nakoniec šiesta.

Do tejto oblasti sa dá zaradiť aj kategória dvojíc, kde  sa ich zišlo na štarte až štrnásť. Tieto  nastúpili na trenažér maximálne výkonnostne pripravené., keď ešte aj dvojica na 10. mieste  dosiahla za svoj výkon ocenenie cez sedem bodovú známku!  Prvenstvo nakoniec v najlepšom výkone prvého kola Barel Cup u putovalo k jednému z najúspešnejších jazdeckých klubov Slovenska do JK  Spojená škola Ivánka p/D (poznámka: Simon  Bohunický - Hana Jezberová, známka - 8,607 bodu), pred  domácou dvojicou  Ema Sýkorová - Ema Dudonová, známka 8,538 bodu, pričom tretiu priečku s výbornou známkou 7,860 bodu obsadila dvojica Stela Strečková -  Ivana Cigáňová  z Topoľčianok.  

V súťaži voltížnych skupín sa dokázala presadiť aj OZ Galaxia Poprad, ktorá sa stala víťazkou jednej z najvyrovnanejších súťaží  - juniorov s bodovým ziskom 6,854 bodu,  pred  šalianskou skupinou z SOUP (6,738 bodu) a tretie miesto taktiež s výborným bodovým ziskom  6,203 bodu obsadila domáca skupina z Trnovca n/V.  

V detskej kategórii voltížnych skupín si vybojovali prvenstvo mladí pretekári z Ivánky p/D, pred domácou skupinou a šalianskou ekypou z SOUP. Aj tretia kategória seniorských voltížnych skupín, priniesla radosť pretekárom z Ivánky p/D, ktorí vyhrali s veľmi dobrým výkonom 7,901 bodu, ale ich najväčší konkurenti z N. Ž. z Topoľčianok zaostali iba o necelého pol bodu a potvrdili, že výkonnostný nárast v týchto kategóriách je oproti minulému roku evidentný. 

Detská skupina JK Lángov dvor

Do regiónu putovalo 19 medailí

V hodnotení najlepších klubov bolo jasné, že o prvenstvo zviedli veľmi tvrdý súboj pretekári JK SŠ Spojená škola Ivanka p/D,  s domácim JK Langov dvor, čo sa nakoniec aj potvrdilo. Napriek tomu, že SŠ Ivánka p/D získala iba sedem medailových umiestnení, nakoniec najmä zásluhou „dospeláckých“ kategórii  vybojovala až šesť prvenstiev, čo im pri ďalšom striebre stačilo na víťazstvo v prvom  kole Barel Cup u v Trnovci n/V.  Napriek tomu, že domáci jazdecký klub sa tešil až z deviatich medailových umiestnení (4 zlaté, štyri strieborné a jedna bronzová medaila) skončili na druhom, ale veľmi peknom umiestnení.  Tretie miesto v hodnotení jazdeckých klubov  aj vďaka jednému zlatu patrí pre OZ Galaxia Poprad, pričom ďalší zástupcovia Nitrianskeho regiónu z N. Ž. Topoľčianky pri zisku 6 medailových umiestnení (tri druhé miesta a tri tretie) obsadili štvrté a šaliansky SOUCH s rovnakým počtom medailových umiestnení (dve druhé a štyri tretie miesta) skončil v bodovacej súťaži na piatom mieste (poznámka: ak by bola Slávia SOUP získala jdno zlato bola by skončila tretia).
Organizátori podujatia Občianske združenie Farao s domácim Jazdeckým klubom Langov dvor  a  Slovenskou jazdeckou federáciou (poznámka: ďakujú za výdatnú spoluprácu aj obci Trnovec n/V) nasadili organizačnú, ale čo teší aj výkonnostnú latku  Barel cup u dosť vysoko (poznámka: potvrdilo to množstvo vynikajúcich voľných zostáv, ktoré sa vyznačovali náročnosťou a kreativitou) a budú výzvou pre  ďalšie  jazdecké kluby, ktoré usporiadajú ďalšie kolá Barel cupu a už v tomto mesiaci to bude práve víťaz  prvého kola  jazdecký klub SŠ Ivánka p/D.                                                                                                                    

JOZEF SKLENÁR                                                                                                                  
Foto: Martina Sýkorová.

+ + +

Barel cup – Trnovec n/V   vo výsledkoch:

Mladšie deti  D1 -  chlapci: 1. Miroslav Špaček - 4,399 bodu (JK Spojená škola Ivánka  p. D. ), 2. Jack Oláh – 4.236 (JK Lángov dvor Trnovec n/V), 3. Matúš Solčiansky – 3,881 (N. Ž. Topoľčianky).  


Mladšie deti  D1 -  dievčatá: 1. Sofia Jánošová - 5,372  bodu (Trnovec n/V),  2. Zuzana Špačková – 5,309 (Ivánka  p. D.) 3. Katarína Nagyová – 4,825 (Slávia SOUP Šaľa),... 5. Mia Spisziáková,  6. Timea Súdorová (obe Trnovec n/V).          

Mladšie deti D2 - chlapci: 1. Teo Sýkora – 7,458 bodu,  2. Patrik Vašák – 5,889  (obaja Trnovec n/V), 3. Sebastián Kodak (Topoľčianky), 4. Michal Pečner (Trnovec n/V).

Mladšie deti D2 -  1. dievčatá: 1. Ema Dudonová 7,131 bodu (Trnovec n/V), 2. Ivana Cigáňová – 6,897 (Topoľčianky),...5. Scarlet Špendlová, Zuzana Mikulová (obe Trnovec n/V).

Juniori – chlapci: 1. Simon Bohunický – 8,085 bodu (Ivánka p.D), 2. Andrej Meňhert – 7,464  (Topoľčianky), 3. Frederic Fülöp  6,154 (Šaľa).        
Juniori – dievčatá: 1. Ema Sýkorová – 7,846 bodu (Trnovec n/V), 2. Lea Hakszer 7,364 (Šaľa),... 6. Jozefína Baloghová (SOUP Šaľa).  

Kategória ženy: 1. Lucia Veselá – 5,655 bodu  (Ivánka p/D).

Kategória dvojice: 1. Simon Bohunický, Hana Jezberová  - 8,607 bodu (Ivánka p. D), 2. Ema Sýkorová, Ema Dudonová – 8,538 (Trnovec n/V), 3. Stela Strečková, Ivana Cigáňová – 7,860 (Topoľčianky),.... 5. Jozefína a Barbora Baloghové (Šaľa). 

Voltížne skupiny D1: 1. SŠ Ivánka p/D – 5,882 bodu,  2. Langov dvor Trnovec n/V – 5,406 bodu (F. Šarkőzi, S.Jánošová, T. Súdorová, J. Oláh, M.  Pečner, T. Puskášová),  3. SOUP Šaľa (F. Fülopová, J. Benčíková,  O. Benčíková, M. Szpisziaková, N. Pákozdyová, R. Blehová).

voltížne skupiny – D2: 1. OZ Galaxia Poprad – 6,854 bodu, 2. SOUP Šaľa – 6,738 bodu (J. Baloghová, R. Strhlíková, L. Hakszer, F. Fülop, E.  Nemčeková, K. Nagyová); 3. Langov dvor Trnovec n/V – 6,203 bodu (M. Vargová, P.  Vašák, S.  Špendlová, Z. Mikulová, H. Sedlárová, S.  Slámová).

voltížne skupiny D3: 1. SŠ Ivánka p/D – 7,901 bodu, 2. N. Ž Topoľčianky – 7,410 bodu.

  • Barel cup v Trnovci nad Váhom
  • dekorovnie juniorských skupín
  • Detská skupina JK Lángov dvor
  • Dvojica Dudonová - Sýkorová, 2.miesto