Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 19.05.2022 - 15:33  //  aktualizácia: 20.05.2022 - 12:42  //  zobrazené: 2124

Víno Terra Wag 2022: Titul šampióna získali vína z regiónu

Vína z regiónu zožali na štvrtkovej odbornej degustácii veľký úspech. Mnohí vinári sa mohli potešiť, že ich ušľachtilý mok získal zlatú alebo striebornú medailu. Vinári z Kráľovej nad Váhom, Tešedíkova či z Nededu si odniesli dokonca titul šampióna! Gratulujeme!

25-členná porota, ktorá koštovala vína v piatich komisiách sa dnes zoznámila s 252-timi vzorkami ušľachtilých mokov. Toľko vínnych vzoriek sa prihlásilo do tohtoročnej súťaže Víno Terra Wag 2022. Šaľa organizuje súťaž po siedmykrát a výnimočná je tým, že sa stala nominačnou výstavou Slovenského salónu vín. "Je to učite aj tým, že vzorky sem nosia skvelí vinári, že máme úžasné odborne hodnotiace komisie, Je to aj vaša zásluha. Zásluha úžasného organizačného tímu a aj pána profesora Malíka, pána Janouška, pána Holíka, ktorý nám s výstavou pomáhajú aj odborne," povedal primátor na úvod odbornej degustácie primátor Šale Jozef Belický.

Vinári súťažia o zlatú a striebornú medailu pre to najlepšie, čo sa im podarilo vypestovať. Súťažili v siedmich kategóriách. „Vzorky sú podľa kategórií rozdeľované do jednotlivých komisií. Zlatá medaila sa udeľuje v rozmedzí od 88 do 100 bodov. Striebornú medailu získajú vína s hodnotením medzi 84 – 87,99 bodov. Vína môžu získať aj titul šampióna, ale to len v prípade, ak v danej kategórii je minimálne 20 vzoriek,“ vysvetľuje Martina Čižmáriková, referentka Mestského úradu v Šali, ktorá má organizáciu súťaže na starosti. Degustátori hodnotili vzhľad, vôňu, chuť a celkový dojem.

VÍŤAZI SÚŤAŽE

  1. vína tiché, biele, suché – víťaz kategórie a zároveň šampión: SZILVIN, Szilveszter Szekeres, rulandské biele, neskorý zber

  1. vína tiché, biele, polosladké, polosuché – víťaz kategórie a zároveň šampión: Víno Helen, Neded, tramín červený
  2. vína tiché ružové, suché
  3. vína tiché, ružové polosuché, polosladké
  4. vína tiché červené suché – Ondrej Kožuch, Kráľová nad Váhom, Dunaj, neskorý zber
  5. prírodné sladké vína bez rozdielu farebnosti
  6. šumivé vína – Hubert J. E. Sereď, Hubert Johann Extra dry, sekt V. O.

Prezident súťaže hodnotí ročník 2021 ako mierne nadpriemerný. Hovorí, že okolnosti dožičili vinárom vyzreté a zdravé hrozná, aj keď vtáctvo a zver narobia každoročne výrazné škody. „Tí zdatní, ktorí sú vybavení dobrou technológiou, skúsenosťou a citom, z toho mierne nadpriemerného spravili ročník až veľmi dobrý. Odrazí sa to na degustácii, spoznáme tu veľa pekných vín. Medzi vínami našimi spod Karpát a vínami tunajšími je rozdiel. Je tu viac vody, zeme, rovinatej zelene, inak chutia tie vína. Sú, ako by som povedal, mazľavejšie, prítulnejšie, láskavejšie. Dnes hľadáme zlato dolnej vínnej zeme,“ povedal prezident súťaže Fedor Malík.  

Kompletný zoznam nájdete v prílohe. Titul šampióna si odniesli aj malí vinári z nášho regiónu. Dunaj Ondreja Kožucha či rulandské biele Szilvesztera Szekeresa z Tešedíkova a tramín červený z vinárstva Helen sa potešili šampiónskemu titulu. Zo zoznamu šampiónov nechýbalo ani šumivé víno od známej značky Hubert J. E. Sereď.

„Odborná degustácia je prvá časť súťaže, 8. septembra slávnostne vyhlásime víťazov a na druhý deň, 9. a 10. septembra je verejná degustácia, na ktorú srdečne pozývame širokú verejnosť,“ dodala organizátorka Martina Čižmáriková.

(ek) 

„Realizované s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja“

Prílohy