Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 18.02.2022 - 17:12  //  aktualizácia: 18.02.2022 - 17:27  //  zobrazené: 2052

Vieme, aký bude ďalší osud vzácneho zdroja vody

Minulý týždeň sa pri artézskej studni na Hornej ulici opäť objavili pracovníci zo Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra. Tak ako sľúbili, prišli prezrieť potrubie s kamerou a prostredníctvom záberov sa dostali bližšie k odpovedi na otázku: ako zachrániť tento vzácny zdroj vody?

Artézsku studňu na Hornej ulici vybudovali približne v 50-60-tych rokoch minulého storočia. Prúd vody je z artézskej studne posledné roky čoraz slabší. Primátor Šale sa preto obrátil na Moniku Budaiovú, výrobno-technickú riaditeľku Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra a požiadal vodárov o pomoc. Osud artézskej studne ju nenechal chladnou nie len preto, lebo je táto problematika spätá s jej profesiou, ale aj z dôvodu, že je Šalianka.

Ešte v predchádzajúcom mesiaci vodári zistili, že voda je gravitačne odvedená k výtokovému stojanu potrubím z ocele v hĺbke 160-120 cm pod úrovňou terénu. Z výsledkov minulotýždňového kamerového monitoringu sú známe ďalšie skutočnosti. „Otvor potrubia smerujúceho k výtoku  je zanesený na cca 50%. Z meraní výdatnosti vyplýva, že sa 26 % vody stráca v danom potrubí z dôvodu jeho poškodenia. Samotná studňa je zanesená mäkkým sedimentom s hrúbkou 0,2 – 0,4 cm po celej dĺžke vnútornej steny studne. Usadenina sa pri styku s kamerou odtrhávala a padala dole. V hĺbke 145 m kamera narazila na mäkký nános usadenín,“ vysvetľuje Monika Budaiová. Dobrou správou však je, že prítok do studne je síce obmedzený, ale nie zastavený. Podľa Moniky Budaiovej počas kamerového monitoringu nenašli filtračnú časť studne, čiže miesto, odkiaľ voda priteká. „Predpokladáme, že sa  perforovaná časť potrubia nachádza pod vrstvou usadeniny na stene studne, alebo pod vrstvou nánosu na dne. Prečistením studne sa uvoľní vtok vody a je vysoko pravdepodobné, že tým zvýšime jej výdatnosť.  Oslovili sme kvalifikovanú firmu, ktorá vzhľadom na svoju vyťaženosť prisľúbila termín realizácie prečistenia na máj tohto roka. Po prečistení a zanalyzovaní stavu bude nasledovať výmena potrubia. Veríme, že prinavrátime ľuďom obľúbený zdroj vody,“ upresnila Monika Budaiová.

 

(ek)