Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 28.03.2024 - 15:21  //  aktualizácia: 12.04.2024 - 08:50  //  zobrazené: 393

Vedenie polikliniky bojuje o detskú pohotovosť v Šali

Na stránke šalianskej polikliniky zverejnili aktuálnu informáciu ohľadne detskej pohotovosti, ktorá by mala byť v novembri tohto roka zrušená. Vedenie polikliniky podniká kroky, aby sa tak nestalo, nádej jej dáva aj Združenie miest a obcí, ktoré tému komunikuje s ministerstvom zdravotníctva. Zverejňujeme ich článok v plnom znení, zdroj: https://www.facebook.com/poliklinikasala

 

Vedenie polikliniky bojuje o detskú pohotovosť v Šali

Pohotovosť si nedáme“. S takýmto transparentom sme zbierali podpisy v lete minulého roka pod petíciu proti zrušeniu APS pre deti a dorast. Vtedy sa zdalo, že rozhodli „o nás bez nás“. Dnes nám svitá nádej, pohotovosť máme šancu zachrániť. Robíme všetko pre to, aby sa nám to v spolupráci s našimi slúžiacimi pediatrami, ale aj so samosprávnym krajom, podarilo. So zrušením pohotovosti nesúhlasíme!

Pohotovosť v Šali má podľa stále platnej vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR zaniknúť v novembri tohto roka. Zatvoriť ju majú aj v Galante. Občanom nášho regiónu by nezostalo nič iné, ako cestovať za pohotovosťou desiatky kilometrov do Nových Zámkov, Nitry alebo Dunajskej Stredy. Tento fakt desí nás, vedenie polikliniky, ale najmä rodičov najzraniteľnejších – malých detí.  

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) momentálne vyvíja iniciatívu na záchranu detských pohotovostí na Slovensku. ZMOS vytvoril priestor na diskusiu s Ministerstvom zdravotníctva SR o tom, či si jednotlivé ambulancie pohotovostnej služby pre deti a dorast dokážu plynulý chod zabezpečiť. „Táto možnosť nás mimoriadne potešila, dáva nám nádej, že pohotovosť pred nezmyselným rušením zachránime. V priebehu niekoľkých dní sa mi podarilo osobne sa stretnúť s detskými lekármi, ktorí slúžia na našej pohotovosti. Naši pediatri vyjadrili podporné stanovisko k jej ďalšiemu fungovaniu. Ich podpisy, spolu s podporným stanoviskom primátora mesta Šaľa, zástupcu Nitrianskeho samosprávneho kraja a našich krajských poslancov a tiež s vyjadrením, že pohotovosť dokážeme pokryť aj finančne a priestorovo, sme odoslali Združeniu miest a obcí Slovenska, ktoré otvorilo dialóg s ministerstvom na záchranu pohotovostí," priblížil Róbert Baros, riaditeľ Poliklinika NSK Šaľa.

Riaditeľ dodáva, že je rozhodnutie na ministerstve. Veríme, že naše argumenty budú dostatočné na to, aby sme ministerstvo presvedčili o bezpodmienečnej potrebe pohotovostí v našom regióne. Akonáhle sa dozvieme niečo nové, budeme o tom informovať. Držme si palce!