Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 17.12.2021 - 19:35  //  aktualizácia: 17.12.2021 - 20:11  //  zobrazené: 4622

V lesoparku vznikne relaxačná zóna

Šaliansky lesopark bol pred pár rokmi nepriehľadnou húštinou a slúžilo skôr ako útočisko pre vandalov a ľudí bez domova. Neupravený a zarastený les nebol pre verejnosť atraktívny. Mnohí sa obracali na mesto s otázkou, či sa s tým nedá niečo urobiť. Aj vedeniu mesta bolo jasné, že priestor má obrovský potenciál, malo však zviazané ruky. Pozemky v okolí Váhu totiž nepatrili mestu, ale Pozemkovému spoločenstvu Urbariátu Šaľa.

Po dlhých rokovaniach s urbariátom, začiatkom roka 2018, sa dostavil prvý výsledok snahy mesta – Šaľa získala viac ako 10-hektárový lesopark do dlhodobého prenájmu. Do prenájmu získalo mesto medzihrádzový priestor až po „spojnicu násypov“. Priestor v tesnej blízkosti pláže by nebolo možné prispôsobiť tak, ako sa to mohlo udiať v lesoparku, keďže je to záplavové územie. Dlhodobý prenájom mestu umožnil medzihrádzový priestor upraviť tak, aby plne slúžil verejnosti. Už na jar 2018 prebiehal prieber náletových drevín, kedy bolo potrebné odstrániť stovky kríkov, invazívnych rastlín a stromov. Preriedením sa dostali k svetlu ostatné stromy a lesopark sa doslova „nadýchol“. Lesopark sa okamžite po úpravách stal obľúbeným miestom na prechádzky, venčenie domácich miláčikov či športovanie. Z celkového priestoru 10,4 hektárov sa v roku 2018 podarilo presvetliť 4,1 hektárov.

Mesto sa od roku 2019 snažilo získať mimorozpočtové zdroje na ďalšiu revitalizáciu lesoparku a podarilo sa. V roku 2021 došla pozitívna správa – mesto získalo z Nórskych fondov viac ako 858-tisíc eur. Cieľom je vytvoriť tu relaxačno-oddychovú zónu.

Medzitým ďalších 6 hektárov čaká na podobné presvetlenie, aké sa udialo v roku 2018 v rámci prvej časti lesoparku. Premena ďalšej časti lesoparku, od už upravenej plochy až po „spojnicu násypov“ sa začína práve v týchto dňoch. Pripravila sa tzv. manipulačná plocha, kde sa bude skladovať drevo z prerastenej časti medzihrádzového priestoru. Manipulačný priestor je uprostred prvej časti lesoparku. Výrub niekoľkých stromov v tejto lokalite vyvolal na sociálnych sieťach negatívne reakcie. „Táto lokalita bola vybratá preto, lebo sa tu už nachádza betónová plocha, takže tam sa dajú skladovať tie náletové dreviny, ktoré vzniknú pri presvetľovaní druhej časti lesoparku. V budúcnosti by tu mali vzniknúť nové objekty. Práve preto sme zvolili toto miesto, aby sme nevyrúbali väčšie miesto, lebo tu už je táto betónová plocha,“ priblížila Gabriela Braníková. Jednak sa tak ušetrila príroda a vyrúbať bolo potrebných podstatne menej stromov, ako keby manipulačná plocha vznikla v inej časti lesoparku. Pri hrádzi vzniknúť nemohla, podľa odborníkov by totiž ohrozovala pätu násypu.

Vďaka tomu, že mesto získalo 10-hektárový lesopark do prenájmu, k holorubu na tej ploche nedôjde. Les zostane súčasťou novovytvoreného relaxačno-oddychového priestoru. „Nachádzame sa na území, ktoré spadá pod zákon o lesoch. Určite si ľudia pamätajú, keď lesopark ešte nemalo mesto v prenájme, že tu popri Váhu rástli topoľové monokultúry. Keď stromy dosiahli rubný vek, všetky sa vyrúbali, pretože ich brali na ďalšie spracovanie v drevárenskom priemysle. To isté by nastalo aj tu,“ dodáva Braníková. Gabriela Lacková, poslankyňa a predsedníčka OZ Petra Bošňáka strávila v rámci dobrovoľníckych aktivít prácou na skrášľovaní lesoparku hodiny a dni. Lesopark považuje za svoju srdcovku. Na realizáciu projektu z Nórskych fondov sa teší. „Otázky na sociálnej sieti ma zarazili. Urbariát nám prenajal tento nádherný, 10-hektárový priestor, ktorý by inak padol na holorub. Keby dorástli do určitej výšky, boli by zrovnané so zemou. Tým, že sme ten prenájom získali, tento les sa zachová pre verejnosť. Ten klimatický prínos nórskeho projektu je práve v tom, že tento les bude zachovaný. Toto by som chcela, aby pochopila verejnosť,“ hovorí poslankyňa Lacková.

Následne, po ukončení presvetlenia druhej časti lesoparku, v lokalite, kde je betónová plocha, vznikne krásny priestor na relax a oddych so sociálnym zázemím. K dispozícii tu bude pitná voda, verejné osvetlenie, toalety, multifunkčné ihrisko i jazierko. Celý priestor bude mať svojho správcu, ktorý sa bude starať o čistotu a poriadok. „Myslím si, že na 21. storočie si tento lesopark zaslúži takúto investíciu. Aj v iných mestách robia všetko pre to, aby mohli ľudia chodiť na takéto miesta. Máme tu obrovský dar a že tu konečne vytvoríme kultúrne podmienky aj pre relax, tak to si môžu občania len vážiť,“ dodala poslankyňa. „Samozrejme sú na Facebooku rôzne negatívne informácie. Verme tomu, že po dokončení tohto diela to bude opačne – že obyvatelia nie len Šale, ale aj širokého okolia, si to vynachvália. Ja ako poslanec môžem presvedčene povedať, že konečne sa začína realizovať projekt, ktorý ide cez Nórske fondy, ktoré sme odsúhlasili,“ vyjadril sa poslanec Peter Gomboš.

Zo spomínaných Nórskych fondov bude zrekonštruovaná aj časť ZŠ Ľ. Štúra – zateplí sa fasáda budovy jedálne a telocvične.

 

(ek)