Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 06.11.2019 - 08:23  //  aktualizácia: 06.11.2019 - 09:20  //  zobrazené: 2313

Úspešný plavecký Ladičov memoriál

Na bratislavských Pasienkoch usporiadal Klub športového potápania Neptún Bratislava v spolupráci so Slovenským zväzom potápačov už 47. ročník Memoriál Petra Ladiča (poznámka. koná sa na počesť plutvového plavca a potápača, ktorý tragicky zahynul vo veku 21 rokov) v plutvovom a rýchlostnom plávaní, na ktorom štartovala „pätnástka“ plaveckých klubov z Česka, Rakúska a samozrejme kompletná Slovenská plavecká špička. Na jednom z najstarších medzinárodných plaveckých podujatí v strednej Európe nechýbali ani zástupcovia šalianskeho Klubu vodných športov Barakuda a Hurricanu Šaľa, ktorí si nadmieru úspešne počínali v silnej medzinárodnej konkurencii. Napriek tomu že šalianski plutvoví plavci neobsadili na Ladičovom memoriáli  všetky vekové kategórie, zaradili sa ziskom viac ako tridsiatky medailových umiestnení, ale aj výkonmi medzi ozdoby podujatia.  

Šaľania priviezli 33 medailí

Druhý najmladší slovenský plavecký klub Hurrican Šaľa reprezentovalo v Bratislave Iba nežné pohlavie, nakoľko jeho šéf Patrik Ščasný (poznámka: bývalý reprezentant Slovenska, ktorý je ešte aj dnes zapísaný v rekordných slovenských tabuľkách ako člen reprezentačnej štafety na 4 x 200 metrov PP, ktorá drží doposiaľ rekord časom 6:0636 minúty vytvoreného v ruskom St. Petersburgu v roku 2009) priviedol do Bratislavy štvoricu mladých plavkýň: Sára Suba, Tereza Chovancová (obe r. 2004), Karolína Zlatošová (r. 2005, všetky v kategórii „C“) a Alexandra Slišková (r. 2006, kategória „D“), ktoré však výkonmi a umiestnením  „vytreli zrak“ svojim súperkám, keď získali 14 medailových umiestnení. Suverénkou a to nielen v kategórii „C“ bola iba 15. ročná Sára Suba, ktorá každý so svojich piatich štartov v tejto kategórii premenila vo víťazstvo a zisk zlata. Rovnako si počínala aj jej o dva roky mladšia oddielová kolegyňa v kategórii „D“ Alexandra  Slišková, ktorá vybojovala taktiež päť prvenstiev. Smolu mala v kategórii „C“ tretia plavkyňa šalianskeho Hurricanu Tereza Chovancová, ktorá získala do vitríny 4 striebra, keď ju vždy predstihla víťazná Sára Suba. Katarína Zlatošová síce medailu nevybojovala, ale umiestneniami a najmä dvomi zlepšenými osobnými výkonmi potvrdila dobrú formu pred finále SPLM.


Šaliansky KVŠ Barakuda sa už viac ročníkov radí medzi najúspešnejšie plavecké kluby podujatia, čo potvrdili jeho plavci aj na 47. ročníku, keď získali 19 medailí.  Sedmička jej plavcov obsadila okrem najstaršej všetky vekové kategórie, a čo teší v každej z nich stáli aj na stupni najvyššom, čo hovorí o ich kvalitách.
Najúspešnejším šalianskym plavcom bol  „najstarší“ vo výprave Jakub Kozmer (r. 2003), ktorý štartoval v kategórii „B“ v štyroch disciplínach a z toho v troch sa tešil z prvenstva. V štvrtej disciplíne 100 metrov BF ho obral o prvenstvo Fabian Schmidt (poznámka: rakúsky medailista z európskeho šampionátu). Po dve prvenstvá pre farby Barakudy vybojovali v kategórii „C“: slovenská reprezentantka Petra Kissová (r.2005) vo vytrvalostných disciplínach na 400 a 800 metrov PP, mladý plavec a medailista z republikového šampionátu Jakub Urbán (r. 2009, kategória „E“)  a najmladšia účastníčka  vo výprave Barakudy Anabela Takácsová (r. 2011, kategória EO), ktorá k svojmu nečakanému úspechu pridala aj dve druhé miesta.  Po jednom víťazstve si pripísali: Hana Vasiľová (r. 2004) plus tretie miesto na 50 metrov RP a druhá najmladšia Sofija Hagarová (r.2008, kategória „E“), ktorá k prvenstvu získala na viac striebro a bronz. Naprázdno nevyšiel ani ďalší plavec KVŠ Barakudy Peter Csikós (r. 2007, kategória „D“), ktorý obohatil klubovú zbierku o dve tretia miesta.



Šalianski plavci medzi najlepšími  

Za úspešným 33 násobným medailovým ziskom plavcov oboch šalianskych klubov (KVŠ Barakuda a PK Hurrican) nie je len dvadsať jeden prvenstiev, osem druhých a štyri tretie miesta na medzinárodnom podujatí, ale aj ich vynikajúce plavecké výkony. Trojnásobná slovenská seniorská rekordérka  15. ročná  plavkyňa Hurricanu Šaľa Sára Suba dokázala svoj veľký talent aj v Bratislave, keď za čas 19,06 sek.  v disciplíne na 50 metrov PP získala 930 bodov podľa medzinárodných tabuliek CMAS, čo je vynikajúci výkon európskych parametrov, čím sa stala aj najúspešnejšou plavkyňou v kategórii žien. Hneď za ňou sa umiestnila jej oddielová kolegyňa Tereza Chovancová (826 bodov) a do šestice najhodnotnejších výkonov sa dostali aj ďalšie šalianske plavkyne: Petra Kissová (Barakuda – 763 bodov, disciplína 800 metrov PP), Alexandra Slišková (Hurrican – 752 bodov, disciplína 100 metrov PP) a Hana Vasiľová (Barakuda – 681 bodov, disciplína 100 metrov RP).
 

V kategórii mužov sa nestratil ani najúspešnejší plutvový plavec KVŠ Barakuda Jakub Kozmer, ktorého výkon na 50 metrov PP 18,10 sekúnd znamenal podľa súťažných tabuliek CMAS hodnotu 790 bodov, čím sa zaradil do najlepšej pätice plavcov memoriálu (poznámka: najhodnotnejší výkon zaplával slovenský reprezentant Lukáš Častven (r. 2001, Žralok Bratislava, čas 16,94 sek na 50 metrov PP – 912 bodov).    

Medzinárodný 47. ročník memoriálu Petra Ladiča bol pre mladých plavcov ideálnou previerkou pripravenosti na finálové kolo SPLM, ktoré sa uskutoční v závere mesiaca v Žiline, ale aj pred ďalším kolom Svetového pohára v talianskom Lignane.  

 JOZEF SKLENÁR


Foto: Dana DUCHOSLAVOVÁ a Archív PK Hurrican