Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 13.03.2023 - 14:08  //  aktualizácia: 13.03.2023 - 14:10  //  zobrazené: 577

Úspešný odchyt holubov na Kráľovskej ulici

S holubmi na pešej zóne sme si, zdá sa, poradili. Do živolovných pascí sa podarilo odchytiť viac ako 300 jedincov. Na Kráľovskej ulici nám hlásia problém tiež. Odborníkovi sa za niekoľko dní podarilo odchytiť takmer 70 operencov.

Odchyt holubov prebiehal v meste pod odborným vedením OZ Divé krídla od jesene minulého roka. Jeho zástupca rozmiestnil tzv. živolovné pasce na strechách budov na Budovateľskej a Kukučínovej ulici, na budove Poplar a tiež na Kráľovskej ulici na budove nájomných bytov. Zástupca občianskeho združenia chodil pravidelne, približne raz za 10 dní, skontrolovať pasce – vyprázdnil ich a zároveň v nich doplnil krmivo, teda lákadlo pre holubov. Za niekoľko mesiacov sa podarilo v meste odchytiť 310 holubov, najviac v okolí pešej zóny, čiže na budovách na Budovateľskej a Kukučínovej ulici.

Na streche nájomných bytov sa zakaždým odchytilo len zopár jedincov. Zástupca OZ, pán Haraba si ale všimol, že veľký kŕdeľ lieta neďaleko. Navrhol preto premiestniť živolovné pasce na strechu 13-poschodového paneláku. Pred dvoma týždňami ich tam aj nainštaloval. Po desiatich dňoch bol pasce skontrolovať a prišiel s prvou dobrou správou - do živolovných pascí sa podarilo odchytiť 68 holubov. V odchyte pokračujeme v tejto lokalite ďalej.

Podľa odborníka to neznamená, že v spomínaných lokalitách už neuvidíte ani jedného holuba, sú totiž prirodzenou súčasťou miest. Ich počet však výrazne klesol. Veríme, že sa vďaka tomu zvýši pocit komfortu obyvateľov či návštevníkov mesta a neželaných hostí s krídlami bude na balkónoch menej.

 

(ek)