Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 11.04.2023 - 08:17  //  aktualizácia: 11.04.2023 - 08:19  //  zobrazené: 792

Ukrižovanie Krista si pripomenuli krížovou cestou rodín v uliciach Šale

Niekoľko stoviek ľudí sa na Veľký piatok napriek nepriaznivému počasiu vydalo ulicami mesta Šaľa na verejnú pobožnosť krížovej cesty, ktorú miestna farnosť venovala rodinám. Obnovila tým pôstnu tradíciu z minulosti. Spojená bola so sprievodom v uliciach, nesením kríža a modlitbou s meditáciami pri 14 zastaveniach. Predstavovali symbolické miesta, ktoré boli tematicky prepojené so životom ľudí. 

„Otče, obetujeme ti túto krížovú cestu ulicami nášho mesta ako prosbu o milosti pre naše rodiny. Mamy a otcovia, synovia a dcéry, starí rodičia. Každý z nás chce na túto cestu vykročiť s nádejou, aby ho Boh požehnal. Odovzdávame do tvojich rúk všetky naše rodiny. Nech spolu kráčame za tvojím krížom," zaznelo v úvode krížovej cesty, ktorú viedol dekan v Šali Peter Nagy. Pridali sa k nemu aj ďalší kňazi a diakon. Pri nesení dreveného kríža na čele procesie a čítaní rozjímaní sa striedali muži a matky rodín. So sprievodom pomáhali mladí z eRka, skauti a Mestská polícia. 

Približne 1,5 kilometrová krížová cesta sa začala pred kostolom sv. Margity Antiochijskej v centre mesta Šaľa. Potom sprievod smeroval k Základnej škole Petra Pázmánya a k Mestského úradu v Šali. Cez námestie, záchytné parkovisko a priľahlé ulice sa vrátil späť ku kostolu. Pobožnosť vyvrcholila v okolí Renesančného kaštieľa a na amfiteátri, kde bola ukončená záverečnou modlitbou a požehnaním. 

Udalosti utrpenia, umučenia a ukrižovania Ježiša Krista, ktoré sú pre kresťanov hlavným posolstvom Veľkej noci, boli počas krížovej cesty spojené so životnými udalosťami rodín, ich radosťami i starosťami. K veriacim slovenskej a maďarskej národnosti sa pridali aj Ukrajinci, a preto v závere zaznela aj osobitná prosba za pokoj na Ukrajine.  

Zdroj: Farnosť Šaľa 

Foto: Branislav Okruhlica