Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 22.03.2023 - 14:51  //  aktualizácia: 22.03.2023 - 14:59  //  zobrazené: 999

Svetový deň vody oslávili aj v Šali

Deti si vyskúšali, ako sa čistí kanalizačné potrubie, odhadovali, koľko vody sa dá napustiť za jeden cent, skúsili si navŕtavanie vodovodného potrubia a poriadne sa zabavili s vodnou vílou či rybkou, ktorá im položila zaujímavé otázky o vode. Takto vyzeralo predpoludnie pred Domom kultúry v Šali 22. marca, kedy sa slávi Svetový deň vody.

„Bez vody niet života, všetko by bez nej vyhynulo. Dôležitá je aj pre nás, aby sme mali pitnú vodu. Stane sa občas, že je voda hnedá, ľudia si aj ponadávajú, ale faktom je, že aj auto sa nám pokazí, aj hodinky prestanú ísť, veci sa jednoducho kazia, lebo sa s nimi robí. To, že tá voda je čistá, priezračná a nezávadná, že sa z nej s istotou môžete napiť, stojí veľmi veľa práce práve vodárov. Závidí nám viac ako polovica sveta, že vodu máme. Tak si to vážme, šetrime s ňou, dávajme pozor, na čo ju používame,“ prihovoril sa primátor Šale Jozef Belický tretiakom a štvrtákom zo šalianskych škôl. Svetový deň vody si prišli užiť aj žiaci z piatich okolitých obcí a detičky z viacerých šalianskych škôlok. Čakali ich vedomostné súťaže s rybkou, ktorá im vysvetlila, že 97% vody na Zemi je slaná. Vyskúšať si mohli aj zásahové vozidlá vodární, alebo monitoring kanalizácie či prístroj na vyhľadávanie kovu. Asistovali im pri tom tí najpovolanejší, zamestnanci vodární. Privítal ich aj riaditeľ ZsVS Zoltán Szabo. Deti neodišli domov naprázdno – dostali balón, záložku do knihy, pexeso či puzzle, samozrejme všetko potlačené vodnou tematikou.

Vo vestibule si mohli návštevníci prezrieť diela detí, ktoré sa zapojili do súťaže vodární s názvom „Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete“. Prišlo takmer 130 diel, väčšina výtvarných, tri literárne a jedno dielo bolo spracované ako 3D dielo. S organizáciou a vyhodnotením súťaže pomohol aj Spoločný školský úrad v Šali.

 

(ek)