Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 28.06.2018 - 11:36  //  aktualizácia: 28.06.2018 - 19:29  //  zobrazené: 2406

Školské hádzanárky druhé na Slovensku

Šalianske hádzanárske nádeje mali smolu

Záverečnou súťažou v hádzanej boli majstrovstvá Slovenska základných škôl a osem ročných Gymnázií , ktoré sa v rámci športových zápolení Kalokagatia uskutočnili v Športovej hale Galanta.
Na základe postupových súťaží v okresoch a v rámci krajov sa do záverečných finálových bojov v rámci Slovenska prebojovalo osem najlepších základných škôl (poznámka: nechýbali medzi ani hráčky a žiačky šalianske Základnej školy Ľ. Štúra), ktoré si v rámci dvoj dňového finále zmerali sily o najlepšiu hádzanársku základnú školu Slovenska,  v školskom roku 2017/2018.  

Postup na Slovensko zvládli na jednotku
Už aj z dôvodov, že ženská hádzaná má v šalianskom  regióne a Nitrianskom regióne dobrý cveng (poznámka: v MOL lige štartuje Duslo Šaľa, v I. lige družstvá Močenok, Topoľčany, Šurany a mládež robia veľmi dobre v Nitre,...) postup dievčat zo ZŠ Štúra Šaľa nebol z dôvodov kvalitnej konkurencie až taký jednoduchý. V okrese ich potrápila trošku viac  ZŠ Močenok, ale nakoniec vyhrali šalianky o päť gólov 12:7. V krajskom zápolení, ktoré sa uskutočnilo v Nitre štartovalo sedem okresných víťazov.  Po víťazstve v „A“ skupine sa stretli zverenkyne trénerky  a telovýchovného pedagóga Andrei Šalatovej (bývala hádzanárska opora Dusla Šaľa, Iuventy Michalovce a reprezentácie Slovenska) v boji o postup do majstrovstkého finále s víťazom „B“ skupiny Štúrovom. Šalianske hádzanárske nádeje neponechali nič na náhodu a po zodpovednom výkone vyhrali 12:8 a tešili z postupu medzi najlepšiu „osmičku“ Slovenska.     
  
V skupine bez straty
Organizátori podujatia rozdelili účastníkov finále do dvoch skupín, v ktorých sa hralo systémom každý s každým. Šalianske hádzanárky mali v „A“ skupine za súperov: ZŠ kpt. Nálepku Stupava, ZŠ Radvanská Banská Bystrica a ZŠ Bernoláka Vranov n/T.  V prvom dueli skupiny porazili po jenoznačnom priebehu Šaľa Banskú Bystricu v pomere 16:5. V druhom zápase si poradili so zástupcom východu Vranovom n/T v pomere 19:9, keď päť gólov zaznamenala Szabová. Aj podľa ďalších vzájomných súbojov bolo jasné, že o víťazovi skupiny sa rozhodne v predposlednom dueli skupiny medzi neporazenými školami Stupavou a Šaľou.  Šalianky svojim výkonom opäť potvrdili, že to s útokom na medailové umiestnenie myslia vážne a aj vďaka strelecky disponovanej Rebecce Bírovej (strelila 7 gólov)  vyhrali 16:12 a vyhrali po zásluhe  aj skupinu.
Poradie v skupine „A“: 1. Šaľa 51:36 – 6 bodov; 2. Stupava 69:25 – 4 body; 3. Vranov n/T 27:38 – 2 body; 4. Banská Bystrica 11:48 – 0 bodov.  Šalianska ZŠ Ľ. Štúra spolu so ZŠ Stupava postôpila do semifinálových bojov. 
 

V skupine „B“ štartovali: ZŠ Á. Vámbéryho Dunajská Streda, ZŠ Hodžová Trenčín, ZŠ ul. Mieru Bytča a ZŠ Okružná Michalovce.  Podľa očakávania k favoritom patrili hráčske kolektívy z miest, ktoré majú v seniorskej kategórii zastúpenie v najvyššej ženskej medzinárodnej hádzanárskej súťaži.   
V súboji neporazených kolektívov nakoniec bol úspešnejší Trenčín, ktorý porazil v rozhodujúcom zápase Michalovce 16:11 a vybojoval si prvenstvo v skupine, aj keď v ďalšom zápase, kde sa rozhodovalo o semifinále prehrala Byča s Michalovcami 19:20 gólom v posledných sekundách.
Poradie v skupine „B“: 1. Trenčín 44:29 – 6 bodov; 2. Michalovce 52:52 – 4 body; 3. Bytča 45:45 – 2 body; 4. Dunajská Streda 35:50 – 0 bodov.

Máličko chýbalo k titulu majstra
V semifinálových súbojoch sa potvrdilo, že z oboch skupín postúpili kvalitné kolektívy, nakoľko už v prvom zápase dievčatá zo Stupavy (poznámka: v posledných rokoch tam veľmi kvalitne pracujú z hádzanárskou mlaďou) dosť „potrápili“ favorizovaný Trenčín a jeho tesnom víťazstve 10:12 sa rozhodovalo až v závere zápasu. Zverenkyne trénerky Šalatovej v druhom semifinále začali ofenzívne, naustále viedli, keď to strelecky padalo (9 gólov) dvojici Pálová s Bírovou, ktoré strelili viac ako polovičku gólov šalianskeho družstva a nakoniec sa zvíťazstva 16:12 a postupu do finále tešili zástupkyne okresu Šaľa. V súboji o tretie miesto mali viac síl dievčatá z pod Vihorlatu, keď porazili Stupavu 22:18 a odviezli si domov bronz. Finálový duel Trenčína so Šaľou bol reprízou nedávnych majstrovstiev Slovenska starších žiačok o titul majstra Slovenska, v ktorom vyhral  vo finále tesne Trenčín a tak boli odborníci zvedaví, či sa podarí šalianskym žiačkam odplata po linke základných škôl. Vo veľmi vyrovnanom dueli  sa dostal v prvom polčase Trenčín do vedenia 3:5, ale šalianky stihli aj zásluhou pohotovej streľby mladšej žiačky Radky Šalatovej (5 gólov) vyrovnať, škoda, že sa k nej vo finále nepridali ďalšie skúsenejšie spoluhráčky. Finálový duel nakoniec skončil nerozhodne 11:11 a tak o majstrovi Slovenska nakoniec rozhodovala lotéria, streľba zo značky sedem metrového hodu. Napriek tomu, že mal šaliansky kolektív vo svojom strede najlepšiu strelkyňu majstrovstiev Slovenska Rebeccu Bírovú (22 gólov) šťastnejšie boli v tomto rostrele žiačky Trenčína, keď vyhrali rozsttrel v pomere 6:5 a celkovo finálový duel 17:16 a tešili sa z titulu majstra Slovenska na tento rok, pred šalianskym družstvom. V boji o 5. miesto vyhrala Bytča nad Vranovom n/T 17:6 a v súboji o 7. miesto vyhrala Dunajská Streda s Bánskou Bystricou 26:20.  
Medailová bilancia šalianskej ženskej a mládežníckej kategórie v tomto roku zasuhuje pozornosť a obdiv. Pri troške šťasteny  ZŠ Ľ Štúra Šaľa a starších žiačok vo finálových dueloch MSR mohla byť táto bilancia ešte jagavejšia. 
                                                                                                                                                                                                                                           
JOZEF SKLENÁR
    
Foto: Eva KOLLÁROVÁ  
Na zisku striebornej medaile šalianskej ZŠ na MSR sa podieľali: Barbora Andódiová 7 gólov, Alexandra Bilavská 6, Rebecca  Bírová 22, Veronika Heráková, Slávka Hlavatá 2, Miriam Kučerová 5, Alexandra Kunová 6, Laura Lovászová, Romana Osztényiová 5, Petra Pálová 12, Viktória  Szabová 8, Radka Šalatová 9, Barbora Vnuková. Tréner: Andrea Šalatová, asistent: Víťazoslav Kostka ml..