Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 08.09.2021 - 09:48  //  aktualizácia: 08.09.2021 - 09:57  //  zobrazené: 1038

Šalianskym strelcom sa darilo v Kajali

Šalianskym strelcom sa darilo v Kajali

Strelecký areál v hraničnej obci Kajal (poznámka: medzi okresmi Galanta  a Šaľa) patril v závere prvej augustovej dekády milovníkom streleckého športu, ktorí štartovali na streleckých  pretekoch, ktoré sa v disciplíne  ľubovoľná malokalibrovka 60 konali zároveň aj ako druhý ročník Memoriálu Františka Bujku (poznámka: zakladateľ streleckého športu, pretekár a aktivista  v jeden a pol  tisícovej obci, ktorý náhle pred dvomi rokmi opustil strelecké rady).  Podobne ako pred rokom súťažili vyznávači streleckého umenia v troch vekových kategóriách a medzi strelcami nechýbali ani reprezentanti z popredných streleckých klubov SCP Bratislava, ŠSK Vištuk, ŠKP Bratislava,... ale aj reprezentanti z Nitrianskeho regiónu, strelci ŠSK Kolárovo, ŠSK Chrabrany, SZTŠ Zbehy a ŠSK Šaľa.

Po slávnostnom otvorení podujatia starostkou obce Líviou Farkašovou a predsedom ŠSK Kajal  Pavlom Tóthom (poznámka: odovzdávali aj ocenenia) boli priaznivci streleckého športu svedkami hodnotných súbojov, k čomu prispeli svojou účasťou, ale aj výkonmi viacerí účastníci, ktorí sa dokázali pred rokom presadiť aj na slovenskom streleckom šampionáte, kde nechýbali medzi medailistami.

V kategórii muži – juniori si prvenstvo vybojoval v disciplíne ľubovoľná malokalibrovka 60 slovenský reprezentant Denis Červenka (SCP Bratislava) s nástrelom 591 bodov, keď v prvej sérii strelil čistú stovku a zároveň z rúk manželky Františka Bujka prevzal aj Putovný pohár za víťazstvo na Memoriáli, ktorý vyhral aj v minulom roku.  Až na ďalšie miesta odsunul nestorov  streleckého športu Jozefa Širokého (583 bodov – ŠSK Vištuk) a Františka Liptaia st. (581 bodov – ŠSK Šaľa), ktorý v tretej sérii zaznamenal taktiež čistú „stovku“ .

Výbornou  úrovňou a kvalitnými výkonmi sa môže pochváliť aj kategória ženy – juniorky, kde sa medailistky dostali v disciplíne športová malokalibrovka 60 cez 580 bodovú hranicu. Prvenstvo získala a víťazstvo z minulého roku obhájila výborným výkonom 586 bodov Barbora Zápražná, pred oddielovou kolegyňou Alenou Helerovou (582 bodov, obe ŠSK Vištuk) a tretie miesto s nástrelom 580 bodov vybojovala na radosť priaznivcov strelectva v Šali najmladšia v tejto kategórii Nina Machová.  

Zahanbiť sa však nenechali ani najmladší účastníci podujatia v kategórii mládež - do 18 rokov. Výborne si viedol v disciplíne Šp Ma 60  bronzový medailista z majstrovstiev Slovenska šaliansky strelec Peter Porubský (r. 2003), ktorý skončil pred rokom v Kajali na 6. mieste, ale teraz nedal svojim súperom šancu a aj vďaka jednej čistej stovke vyhral s výkonom 579 bodov, pred Jakubom Szaszákom (576 bodov) a Martinom Szaszákom (574 bodov, obaja ŠSK Vištuk). Príjemným prekvapením bolo štvrté miesto najmladšej účastníčky v Kajali iba 13. ročnej talentovanej  Stephane Linka – 572 bodov a hneď za ňou s rovnakým výkonom skončila o tri roky staršia Lenka Mihová (obe ŠSK Šaľa).

„ Strelecké podujatie vďaka kvalitným výkonom, ale aj starostlivosti organizátorov (poznámka: účastníci si „zgustli“ na chutnom guláši, ale aj na slaných a sladkých špecialitách z domácej kuchyne) povedal po pretekoch hlavný rozhodca a do nedávna aj viceprezident SSZ pre mládež Ľudovít Kováč  bolo vhodnou previerkou pred blížiacim sa  septembrovými majstrovstvami Slovenska v streľbe z guľových zbraní, ktoré sa uskutočnia  v Príbelciach, okres Veľký Krtíš, na ktorom by nechceli chýbať medzi medailistami aj streleckí účastníci z Kajalu„.  Šaliansku streleckú verejnosť teší, že dobrú pripravenosť pred vrcholovým podujatím potvrdili aj ich reprezentanti z ŠSK Šaľa, ktorí nechýbali v Kajali na stupňoch pre najlepších v ani jednej zo súťažných disciplín a kategórií.
                                                                           
                                                                 JOZEF SKLENÁR


Foto: Ľudovít Kováč

Foto č. 2280: kategória mládež  zľava - starostka obce Lívia Farkašová, strieborný Jakub Szaszák,  v strede víťaz Peter Porubský, vpravo tretí  Martin Szaszák a Pavol Tóth predseda ŠŠK Kajal.

Foto č.  2286: kategória ženy juniorky -  zľava starostka Lívia Farkašová,  druhá v poradí Alena Helerová,  v strede víťazka Barbora Zápražná,  v pravo bronzová Nina Machová (Šaľa) a predseda ŠSK Kajal Pavol Tóth

Foto č. 2293:  putovný pohár Memoriálu - zľava p. Bujková, starostka Lívia  Farkašová,  víťaz a držiteľ Putovného pohára Denis Červenka (SCP Bratislava) a predseda ŠSK Kajal Pavol Tóth.