Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 20.02.2020 - 16:49  //  aktualizácia: 20.02.2020 - 16:58  //  zobrazené: 2365

Šaliansky šport bude oslavovať

Šaliansky šport bude v utorok oslavovať

V šalianskom Dome kultúry sa v utorok  25. februára 2020 o 17.00 hod. stretnú  športovci, športové kolektívy, ale aj tréneri a funkcionári z viacerých vekových kategórií, aby si prevzali z rúk organizátorov, ktorými sú už tradične  Okresná asociácia telovýchovných jednôt a klubov okresu a Mesto Šaľa ocenenia za ich aktivity, výsledky a umiestnenia na domácich a zahraničných podujatiach v roku 2019. Podujatie, ktoré získalo z hľadiska úspešnosti a popularity najmä vďaka dobrej spolupráci oboch organizačných jednotiek popularitu a uznanie nielen medzi vyhodnotenými, ale aj športovou verejnosťou v rámci šalianskeho a Nitrianskeho regiónu, má svoje dôležité postavenie a cveng aj v rámci celej republiky. Spoločné organizovanie „Vyhlásenia najúspešnejších športovcov, kolektívov, trénerov a funkcionárov okresu a Mesta Šaľa“ Okresnou organizáciou TJK a mesta Šaľa sa radí svojou kvalitou, ale najmä históriou medzi najlepšiu päticu okresov a miest Slovenska. Aj práve z toho dôvodu sa už tí, ktorí boli navrhnutí materskými telovýchovnými jednotami a klubmi združenými v OATJK a meste Šaľa za svoje výkony a výsledky na slávnostné „Vyhlásenie“ sa už tešia na blížiace sa slávnostné defilé v rámci 23. ročníka Vyhlásenia.

Športová mozaika v siedmich kategóriách

Organizátori slávnostného podujatia OATJK a Mesto Šaľa budú vyhodnocovať „Najúspešnejších“ v siedmich kategóriách (poznámka: v tejto forme prebieha oceňovanie už štvrtý rok): seniori a juniori s kolektívni,  mládež a kolektívy a svoje dôstojné miesto na tomto podujatí majú tiež úspešní tréneri, zaslúžilí funkcionári, ako aj osobitné ocenenia. Organizátori podujatia, ale aj komisie, ktoré vyberali z predložených  Návrhov Telovýchovných jednôt a klubov združených v OATJK a Meste Šaľa tých najúspešnejších,  to nemali vôbec jednoduché, nakoľko šaliansky región sa môže hrdiť dostatočným počtom úspešných športovcov a kolektívov, ktorí šírili dobré meno materských klubov, telovýchovných jednôt, obcí, mesta a okresu Šaľa na domácich a zahraničných športoviskách v roku 2019.

Medzi  viac desiatkami ocenených (poznámka: rekordný počet „vyvolených“ až osemdesiat päť bol pri príležitosti jubilejného 20. ročníka v roku 2016) tak ako po minulé  roky nebudú chýbať úspešní reprezentanti z Majstrovstiev sveta a Svetových pohárov, ako aj medailisti z majstrovstiev Európy. Do plejády najlepších patria zástupcovia jedného z najúspešnejších športových odvetví plutvového plávania z plaveckých klubov KVŠ Barakuda a Hurricán : Zuzana Hrašková, Jakub Petrák, Sára Suba, Alexandra Slišková,... zástupcovia karate: Filip Bleho,  Ľudovít Kocsis, Sára Potúčkpvá či družstvo  žiačok v kategórii 11. – 12. ročných, ako aj dlhoročný a úspešný reprezentant Slovenska a zástupca naturálnej kulturistiky Koloman Tóth.  Medzi ocenenou elitou budú aj športoví tanečníci z TK Jumping Šaľa, zástupcovia ďalšieho populárneho športového odvetvia, ktorým je v šalianskom regióne voltížne jazdenie (jazdecké kluby TJ Slávia SOUP Šaľa, JK Lángov dvor Trnovec n/V a pred rokom aj JK Rusty Šaľa) a ich úspešní reprezentanti: Lea Hakszer, Ema Dudonová, Katarína Nagyová,.... Samozrejme, že  na športovo ladenom pódiu divadelnej sály Mestského domu kultúry v Šali nebudú chýbať ani tí, čo tvrdili  muziku v rámci kolektívnych a individuálnych športov v rámci Slovenska. Pozvaní hostia, ale aj športová obec sa stretnú medzi ocenenými aj so zástupcami šalianskej mužskej (HKM Šaľa) a ženskej hádzanej (HK Slovan Duslo Šaľa), ktorí úspešne reprezentujú vo vrcholových súťažiach Slovenska medzi seniormi, ale aj v mládežníckej kategórii. Nemali by chýbať ani zástupcovia najpopulárnejšej loptovej hry futbalu, westernového a parkúrového jazdenia, petangu, bojového umenia Taekwon – do, stolného tenisu a športovej kynológie. V bohatej športovej mozaike má svoje stále zastúpenie kráľovná športu ľahká atletika, či reprezentanti v športovej streľbe, v ktorej už viac rokov držia prím na Slovensku šalianski mládežnícki strelci. Po prvý krát sa do širokej rodiny ocenených športovcov dostanú aj zástupcovia rýchlostnéhoi korčuľovania a bowlingu.

Samotný pohľad na pestrú mozaiku športových odvetví, ktorým sa „dostane“ ocenenia z rúk organizátorov ukazuje,  že v druhom najmenej osídlenom okrese Nitrianskeho kraja v Šali (poznámka: necelých 53.000 obyvateľov, menej má iba okres Zlaté Moravce - 41.000 obyvateľov) sa darí aktívne pôsobiť rôznorodým športovým odvetviam. Zásluhu na tom majú obetaví funkcionári, zástupcovia dedinských obecných zastupiteľstiev a mesta Šaľa, prajná podnikateľská obec, ale najmä vďaka športovcom, ktorí majú talent a chuť úspešne pôsobiť  v tom, ktorom športovom odvetví. Najmä vďaka symbióze všetkých zložiek sa radí šaliansky okres medzi najúspešnejšie v rámci Nitrianskeho samosprávneho kraja, čo sa pravideľne potvrdzuje aj na „Oceňovaní najúspešnejších športovcov Nitrianskeho kraja“, kde máva okres Šaľa bohaté športové zastúpenie v oceňovaných kategóriach a v prípadoch karatistu Ľudovíta Kocsisa (TJ Slovan Duslo Šaľa) a naturálnych kulturistov Kolomana Tótha (TJ Neded)  a Erika Tótha (mesto Šaľa) sa môžu hrdiť ziskom Ceny predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, čo najlepšie  potvrdzuje a vystihuje vysokú úroveň športovej výkonnosti a kvality športovcov šalianskeho regiónu.
 

                                                 JOZEF SKLENÁR

Foto: Štefan MÓRI