Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 30.04.2019 - 09:02  //  aktualizácia: 30.04.2019 - 14:02  //  zobrazené: 2416

Šaliansky okres ovládol voltížne Slovensko

Piaty ročník Hobby Barel cupu (zimná súťaž pre voltížnych jazdcov, ktorí súťažili na atrape koňa), ktorý mal v tomto ročníku iba tri súťažné kolá (poznámka: štvrté  plánované kolo v Košiciiach sa neuskutočnilo) je už minulosťou a oproti minulému roku prišlo aj k preskupeniu síl na vedúcich pozíciách. Zatiaľ, čo v minulom ročníku boli suverénom v telocvičniach pretekári Spojenej školy JK Ivanka pri Dunaji, (vybojovali sedem prvenstiev,, jedno druhé a dve tretie miesta, pred cvičencami  Jazdeckého klubu Lángov dvor Trnovec n/V, ktorí vyhrali tri kategórie, ku ktorým pridali päť druhých a jedno tretie miesto.  V tomto jubilejnom ročníku sa však tešili členovia JK Ivanka p/D už iba z troch víťazstiev, keď ich z vedúcich pozícií v ďalších kategóriách „vytlačili“ kvalitnými výkonmi pretekári z iných jazdeckých klubov, medzi ktorými boli aj zástupcovia Nitrianskeho regiónu, ale aj z iných voltížnych združení  Slovenska. Nechýbajú medzi nimi ani pretekári z najmladšieho jazdeckého klubu Voltiland Košice, alebo OZ Galaxia zo Spišskej Belice. Ak k tomu prirátame „staré bašty“ voltížneho jazdenia Národný žrebčín Topoľčianky a JK Slávia ÚVLF Košice (poznámka: škoda, že neštartovali na všetkých kolách) a jazdecké kluby šalianskeho regiónu tak vidíme, že svoju pripravenosť na bohatú jazdeckú sezónu si „otestovala“ v prvých mesiacoch roka skoro kompletná slovenská jazdecká špička.  Slovenská jazdecká federácia vyhodnotila súťažiacich v 11 kategóriách, v ktorých štartoval aj rekordný počet jazdeckých klubov, ktorý priniesol vo viac ako polovičke kategórií zmeny na poste víťaza a tým aj majiteľa zlata. 

Už úvodná kategória mladšie deti  priniesla zmeny na víťaznom poste. Prvenstvo v konkurencii 36 dievčat si po zásluhe vybojovala Katarína Nagyová (17,344 bodu, Slávia SOUP Šaľa), ktorá skončila pred rokom tretia. Na druhom mieste sa umiestnila Katarína Žiaková (16,555 b., SŠ JK Ivánka p/D), na 3. miesto sa posunula ďalšia šalianska jazdkyňa Mia Spisziak, ktorá pred rokom o medailovom umiestnení iba snívala. Ešte aj štvrté miesto v silnej konkurencii patrilo do šalianskeho regiónu (Timea Súdorová Trnovec N/V).   Poradie sa menilo aj u chlapcov, keď  vedúcu pozíciu z roku 2018 opustil Miroslav Špaček (JK Ivánka p/D) a na trón zasadol  Samuel Necela (15,178 b., JK Voltiland Košice), ktorý bol pred rokom až šiesty. striebro obhájil Jack Oláh (JK Trnovec n/V).                                                                
V kategórii starších detí prvenstvo u dievčat (29 súťažiacich) suverénne vybojovala talentovaná Ema Dudonová (22,129 b., Trnovec n/V), ktorá mala skoro troj bodový  pred Sofiou Janigovou (OZ Galaxia Spišská Teplica)a bronz získala Scarlet Špendlová z JK Trnovec n/V (poznámka: jej otec Cyril „brázdil“ 9 rokov ligovú futbalovú scénu v drese Žiliny a Dubnici). Aj na ďalších dvoch miestach, štvrtá Eliška Nemčeková (SOUP Šaľa) a piata Zuzana Mikulová (Trnovec n/V) skončili cvičenky z okresu Šaľa.  V kategórii chlapcov „dobrovoľne“ uvoľnil vedúcu pozíciu talentovaný Teo Sýkora (Trnovec n/V), ale prvenstvo aj tak zásluhou Frederika Krajčíka (SOUP Šaľa) zostalo v regióne.  

mladšie deti
Neľahkú pozíciu mala v juniorskej kategórii obhajkyňa prvenstva Ema Sýkorová z JK Trnovec n/V, nakoľko v tomto ročníku neštartovala strieborná z minulého roku  Lea Hakszer (SOUP Šaľa)  a tak mala za pätami osem jazdkýň (poznámka: z toho ani jedna z Nitrianskeho regiónu), ktoré si brúsili zuby na zisk prvenstva. Reprezentantka Slovenska  E. Sýkorová (zisk 23,202 bodu) však potvrdila svoje kvality a vybojovala prvenstvo skoro s dvoj bodovým náskokom pred Emou Kolesárovou (OZ Galaxia Sp. Teplica) a Alicou Prokopovičovou (Ivánka p/D). Medzi juniormi sa tešil z prvenstva pretekár N. Ž Topoľčianky Andrej Meňhert.

staršie deti

 Talentovaný Simon Bohunický (Ivánka p/D) sa tešil z prvého prvenstva medzi seniormi, na viac jeho konečná známka 24, 043 bodu bola najvyššou zo všetkých kategórií, čo hovorí o priemernej známke viac ako osem bodov na jedno kolo, čo je viac ako výborná známka na slovenské voltížne pomery!                                                                               
Výbornú úroveň a kvalitu ako tradične mala súťaž voltížnych dvojíc. Hovorí o tom aj konečná známka 23,202 bodu víťaznej dvojici Ema Dudonová – Ema Sýkorová z JK Lángov dvor Trnovec n/V, ktorá bola druhou najvyššou v tomto ročníku. V konkurencii 16 dvojíc sa do prvej šestky najlepších ešte prebojovali dve dvojice zo šalianskeho regiónu.                                                                                                                                 
Najspoľahlivejšou, čo sa týka kategórií je súťaž voltížnych skupín, kde vo všetkých troch kategóriách zostal na najvyššom stupni víťazný kolektív z minulého ročníka. V kategórii detských skupín si prvenstvo vybojovala JK Ivánka p/D (16,761 b.) pred Trnovcom n/V a tretie miesto nakoniec získala Slávia UVLF Košice „C“. V kategórii juniorských skupín vyhrala výborným výkonom Galaxia Sp. Teplica (20,080 b.), pred SOUP Šaľa a tretie miesto putovalo do N. Ž. Topoľčianky  Bolo prekvapením, že na stupeň pre najlepších sa nedostali skupiny z Košíc. V seniorskej kategórii voltížnych skupín  prvenstvo obhájila síce Ivánka p/D (15,815 bodu), ale iba s minimálnym náskokom pred regionálnym zástupcom z Trnovca n/V, ktorý získal 15,480 bodu.

Medailový triumf Trnovca n/V a okresu Šaľa 

Zatiaľ, čo pred rokom jasali priaznivci voltížneho jazdenia v bratislavskej Ivánke po suverénnom víťazstve ich jazdeckého klubu v 4. ročníku Barel cupu, tento krát sa tešia priaznivci jazdectva v Nitrianskom kraji a najmä v šalianskom okrese. Pretekári Jazdeckého klubu Lángov dvor z Trnovca n/V sa stali nakoniec najúspešnejším jazdeckým klubom jubilejného piateho ročníka Hobby Barel cupu, keď jeho pretekári získali tri zlaté,  tri strieborné a jedno bronzové umiestnenie a tak dokázali predstihnúť doposiaľ suveréna  podujatia Jazdecký klub Ivánka p/D.  Pretekári od Dunaja síce získali taktiež tri prvenstvá, ale zisk dvoch strieborných a dvoch bronzov ich nakoniec posunul až na druhé miesto. Bronzový stupienok a to je pre mnohých prekvapenie, ale pre zainteresovaných ocenenie serióznej práce obsadili pretekári TJ Slávia SOUP Šaľa, ktorí vybojovali dve prvenstvá (Katarína Nagyová a Frederik Krajčík) a keď k tomu pridali striebro a bronz z ďalších kategórií prekvapenie bol na svete.Štvrtá priečka za zisk jedného prvenstva, dvoch druhých a jedného tretieho miesta patrí OZ Galaxii Spišská Teplica, za nimi skončil so ziskom zlata (junior Andrej Meňhert), striebra a bronzu ďalší zástupca Nitrianskeho regiónu Národný žrebčín Topoľčianky a jedno zlato získal aj JK Voltiland Košice. O medailový zápis  sa postarali  aj ďalšie jazdecké kluby (poznámka: o. i. aj Slávia UVFL Košice), ale na lepšie umiestnenie v tomto ročníku Burel cupu to nestačilo. Tým, ktorým sa to nepodarilo v tejto súťaži v cvičení na bareli,   budú mať možnosť  zrealizovať výkonnostnú nápravu  v Slovenskom voltížnom pohári, ktorý odštartuje  v máji, ale v Nitrianskom regióne sa s ním budeme môcť stretnúť v sobotu 18. mája 2019 v Šali v rámci SVP a otvorených majstrovstiev Západoslovenskej oblasti, na ktorú pozývajú priaznivcov voltížneho jazdenia.             
JOZEF SKLENÁR

Výsledky Hobby Barel Cup - ročník 2019

+  mladšie deti  - dievčatá:  1. Katarína Nagyová  (17,344 b.,TJ Slávia SOUP Šaľa), 2. Katarína Žiaková (16,555  b., JK SŠ Ivánka p/D), 3. Mia Spisziák (16,129 b., SOUP Šaľa), 4. Timea Súdorová (15,708 b., Lángov dvor Trnovec N/V). 

+  mladšie deti - chlapci: 1. Samuel Necela (15,178 b., JK Voltiland Košice), 2. Jack Oláh (13,391 b.,  Lángov dvor Trnovec n/V), 3. Filip Nikolíny (Ivánka p/D). 

+  staršie deti - dievčatá: 1. Ema Dudonová (22,129 b., Trnovec n/V), 2. Sofia Janigová (19,437 b., OZ Galaxia Spišská Teplica), 3. Scarlet Špendlová (19,359 b., Trnovec n/V),  4. Eliška Nemčeková  (16,688 b., SOUP Šaľa), 5. Zuzana Mikulová (Trnovec n/V).

+  staršie deti - chlapci: 1. Frederik Krajčík (8,590 b., SOUP Šaľa), 2. Sebastian Kodak (N. Ž. Topoľčianky).

+   juniorky: 1. Ema Sýkorová  (23,202 b.,Trnovec n/V), 2. Ema Kolesárová (21.322 b., OZ Galaxia Sp. Teplica), 3. Alica Prokopovičová (20,739 b., Ivánka p/D). 
+  juniori: 1. Andrej Meňhert (7,166 b., N. Ž. Topoľčianky).

+  muži: 1. Simon Bohunický (24,049 b., Ivánka p/D).  

+  detské skupiny: Ivánka p/D – 16,761 bodu, 2. Trnovec n/V – 14,176  bodu, 3. Slávia ÚVLF Košice „B“.

+  juniorské skupiny: 1. OZ Galaxia Sp. Teplica – 20,080 bodu, 2. SOUP Šaľa  – 16,428 bodu (E. Nemčeková, Viktória Tóthová, Júlia Benčíková, K. Nagyová, Olívia Benčíková, E. Spisziaková), 3. N. Ž. Topoľčianky,  4. JK Lángov dvor Trnovec n/V (Timea Súdorová, Sofia Hodúrová, J. Oláh, Viktória Kalman, Lucia Takáčová, Soňa Križovičová). 

+  seniorské skupiny: 1. Ivánka p/D – 15,815 bodu, 2. Trnovec n/V - 15,480 bodu (Laura Lenčéšová, E. Sýkorová, Sofia Jánošová, E. Dudonová, Z. Mikulová, Scarlett Špendlová).

+  dvojice: 1. E. Dudonová, E. Sýkorová  (23,590 bodu, Trnovec n/V), 2.  Sabína  Žatková, Tara Jurášová (22,403 boda, Ivánka p/D), 3. Ema Kolesárová, Katarína Ambrózová (21,797 bodu, OZ Galaxia SP. Teplica),... 5. V. Tóthová, K. Nagyová), 6. J. Benčíková, N. Pákozdyová (obe SOUP Šaľa). 

  • dvojica Sýkorová, Dudonová
  • dvojica Sýkorová, Dudonová
  • mladšie deti
  • Katka Nagyová
  • staršie deti