Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 27.06.2017 - 06:19  //  aktualizácia: 27.06.2017 - 09:35  //  zobrazené: 3178

Šaliansky futbal na republiku

Futbalová Šaľa v Prešove

 

V týchto dňoch vrcholia posledné pracovné dni na školách v rámci úspešného zakončenia školského roka 2016/2017, ale k záverečnému finišu sa chystajú taktiež chlapci, futbaloví reprezentanti šalianskej Základnej školy J. C. Hronského.

Už po prvom úspechu, zaspomínala pedagogička tejto školy Stanislava Kostková, r. Sedláková (poznámka: bývalá úspešná hádzanárka šalianskeho Dusla), ktorým bolo úspešné účinkovanie a víťazstvo našich futbalistov na okresnom kole základných škôl v malom futbale bol z toho v regióne malý poprask, nakoľko sme výkonmi zaskočili viacero súperov, ktorí si brúsili zuby na prvenstvo a tým aj postup do krajského finále.“   

Šaliansky okres, ktorý sa môže hrdiť vynikajúcimi úspechmi v mládežníckych kategóriách (poznámka: a nielen na regionálnej, ale aj na celoslovenskej úrovni) vo viacerých športových odvetviach: plutvové plávanie, voltížne jazdenie, športová streľba, hádzaná, karate, ľahká atletika,... a občas aj futbal a podľa toho sú aj prerozdelené krúžkové s strediskové  záujmové aktivity na jednotlivých školách v Šali a regióne a tak nie je žiadnou tajnosťou, že na základných školách Ľ. Štúra (bývalá Pionierska) a J. Hollého v Šali – Veči má zelenú hádzaná, na tej z predmestia Šali aj strelectvo a ľahká atletika, na ZŠ Bernoláka – futbal, v rámci regiónu na ZŠ Močenok – hádzaná,... a tak ani neprekvapuje, že pri organizovaní okresných športových podujatí držia tieto školy vo výsledkovom meradle prím. Práve spomínaná šalianska škola ZŠ J. C. Hronského patrí do kategórie tých, ktoré sú síce bez športového zamerania, ale napriek tomu patria medzi tie, o ktorých sa občas hovorí. V poslednej dobe to potvrdil úspech reprezentantov tejto školy v okresnom turnaji v malom futbale (poznámka: patrí však k nim aj štvrté miesto základnej školy na Majstrovstvách okresu Šaľa základných a stredných škôl v ľahkej atletike v konkurencii 17 základných škôl šalianskeho regiónu).         

"Úspech našich futbalistov potešil", bilancuje ďalej telovýchovná pedagogička školy Stanislava Kostková, "ale pred nami bol štart na krajskom turnaji v Topoľčanoch, kde sa zišla regionálna futbalová elita Nitrianskeho regiónu, s ktorou sme mali súperiť aj my. Chlapci sa nezľakli favoritov, nakoľko hrali disciplinované, dodržiavali taktické pokyny a dostavili sa nakoniec aj výsledky, ktoré šokovali nielen favoritov, ale aj odborníkov.“

V prvom stretnutí svojej skupiny najskôr uhrala šalianska ZŠ J. C. Hronského remízu 5:5 so zástupcom okresu Topoľčany, ale v druhom dueli hladko 9:2 porazili ZŠ z Komárna, čo im pri rovnosti bodov vynieslo prekvapujúci postup do finále. 

Aj vo finálovom dueli so ZŠ Levice potvrdil reprezentant šalianskeho regiónu, že kolektívny duch a herná disciplína v niektorých prípadoch dokáže zdolať aj favoritov a po výhre 5:3 sa z krajského prvenstva nakoniec tešili šalianski futbalisti: Kevin Kovács – Denis Telkesi, Matúš Miškovič, Áron Vincze, Rastislav Káčer, Adrián Farkaš, Samuel Straňák, Michal Boledovič, Pavol Sámel a Sebastián Kovács.

"Samozrejme, že chlapci víťazstvom v krajskom finále a postupom na Majstrovstvá Slovenska v malom futbale do Prešova", hovorí trénerka a pedagogička v jednej osobe Stanislava Kostková, "ktoré sa uskutoční v priebehu tohto týždňa dňoch 27. – 28. júna 2017 urobili dobré meno a zároveň sympatickú reklamu našej základnej škole J. C. Hronského. Poďakovanie za úspešnú reprezentáciu  patrí nielen im, ale aj trénerom futbalového klubu Slovan Duslo Šaľa, pod vedením ktorých sa pripravujú a reprezentujú viacerí z nich aj v majstrovských súťažiach."

Na celoslovenský šampionát v Prešove, ktorý bude prehliadkou toho najlepšieho,  čo môže mládežnícka kategória futbalových nádejí (poznámka: štartujú žiaci ročník 2001 a mladší) v rámci Slovenska ponúknuť. necestuje šalianska ZŠ J. C. Hronského a jej reprezentanti s veľkými očami. Úspechy, ktoré už dosiahli sú nezmazateľné. V treťom najväčšom slovenskom meste (90. 000 obyvateľov)  a v metropole Šariša sa budú šalianski reprezentanti tešiť z každého dobrého výkonu, či výsledku, ak k tomu pridajú aj dáky bodový koeficient budú to dozaista ďalší bonus k ich úspešnej tohto ročnej reprezentácii v malom futbalu, za čo im patrí poďakovanie.

 JOZEF SKLENÁR

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/