Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 24.09.2018 - 14:46  //  aktualizácia: 24.09.2018 - 15:23  //  zobrazené: 1867

Šalianski strelci s desiatimi medailami

 Úspešní šalianski a krajskí strelci na šampionáte

Športovo strelecký klub LIAZ Veľký Krtíš v spolupráci so Slovenským streleckým zväzom usporiadal v streleckom areále Príbelce majstrovstvá Slovenska v streľbe z guľových zbraní, na ktorom štartovali strelci z 31 streleckých klubov Slovenska vo všetkých vekových kategóriách.
Medzi slovenskou streleckou elitou nemohli chýbať ani zástupcovia Nitrianskeho regiónu, v ktorom sa v športovej streľbe darí.

Na základe výsledkov z krajských šampionátov a splnených limitov štartovali na slovenskom šampionáte športoví strelci: ŠSK Mojmírovce (senior Tomáš Obložinský r. l976), Anschütz Kolta (dorastenec Marián Okoličányi r. 2002), ŠSK Bánov (dorastenka Kristína Himpánová) a trinásť strelcov ŠSK Šaľa, ktorý reprezentovali: seniori : František Liptai st. r. l950, Erik Kováč r. l982, Peter Alföld r. 1986  a František Liptai ml. r. l976. V kategórii juniorov Klaudia Kolárovská r. l998 a Stanislav Babala r. l999, v kategórii kadetov Nina Machová r. 2001 a  v dorasteneckej kategórii: Peter Porubský r. 2003,  Erika Babíková, Samuel Kováč, Lea Tomášková, Patrik Pistovič  (všetci r. 2004) najmladší Samuel Kováč ročník 2008 - šalianska strelecká nádej.   

Kraj Nitra s bohatšou úrodou
Zdalo sa, že vystúpenie nitrianskych streleckých zástupcov na minulo ročnom streleckom šampionáte v najmodernejšom slovenskom streleckom areále v Domaniži  bude v počte medailových ziskov pravdepodobne maximom (poznámka: strelci vybojovali trinásť medailí, ale štartovali aj strelci Zbehov, Svätého Petra a Prašíc), ale trojdńový strelecký šampionát v Príbelciach ich vyviedol z omylu. Napriek tomu, že v šalianskom kolektíve chýbali z roku 2017 senior Obložinský, ktorý už úspešne strieľa v regióne za susedné Mojmírovce a neštartovali ani medailoví mládežníci Róbert Tóth, Miroslav Lipovský, Rastislav Putnoky, Pavol Klč a Matej Vašek, medailová žatva bola bohatšia.  
Napriek tomu, že v pištoliarskych disciplínach mal Nitriansky región iba jedneho strelca jeho výkony a samozrejme, že aj výsledky zaskočili jeho súperov, medzi ktorými nechýbalo viacero reprezentov Slovenska štartujúcich v dresoch vrcholových centier z Dukly Banská Bystrica a ŠKP Bratislava. Zdá sa, že ex šaľan a v súčasnoti už strelec ŠSK Mojmírovce Tomáš Obložinský dozrieva ako dobrá slivovica. Zaskočil svojich súperov, keď po jasnom víťazstve v disciplíne ľubovolná pištoľ 60 rán, keď vyhral s nástrelom 538 bodov a o desať bodov porazi svojho rivala Juraja Harsányiho z ŠKP Bratislava (poznámka: na ďalších ôsmych miestach za Obložinským sa umiestnili iba strelci z Dukiel a ŠKP) svoje prvenstvo zopakoval s nástrelom 567 bodov  aj v disciplíne športová pištoľ 30 + 30, kde za ním zaostal o štyri body taktiež bývalý reprezentant Slovenska Ivan Némethy z ŠKP Martin. Ziskom dvoch zlatých medailí sa  zaradil Tomáš Obložinský k najúspešnejším strelcom šampionátu. Ďalšie zlato pre Nitriansky región získal dorastenec v disciplíne malokalibrová puška 60 rán Marián Okoličanyi z Kolty, keď pred rokom získal bronz. Štvrtú medailu, tento raz striebornú získala Kristína Himpánová, ktorú predstihla iba šalianka Erika Babíková v novom slovenskom rekorde, pričom aj výkon Himpánovej bol lepší ako výkon chlapcov v tejto kategórii.
           
Šalianski strelci excelovali

K bohatej medailovej nádielke Nitrianskeho kraja ako už tradične najväčšou mierou pripeli strelci Šalianskeho streleckého klubu. K najspoľahlivejším šalianskym reprezentantom patrí družstvo seniorov, ktoré aj v minulom roku nechýbalo za zisk striebra na stupni víťazov. V tomto roku sa však „pochlapili“, keď so ziskom 1852 bodov disciplínu MaPu 60 suverénne vyhrali a o dvadsať bodov odsunuli strelcov ŠKP Bratislava a Dukly Banská Bystrica do úlohy štatistov. Tene za stupňom víťazov zostalo druhé šalianske družstvo, ktoré v zložení: František Liptai st., Peter Alföldi s mladým dorastencom Petrom Porubským (15 rokov) skončili na štvrtom mieste, o necelých sedem bodov za bronzovou DuklouBanská Bystrica. Táto disciplína šalianskym strelcom svedčí, keď v súťaži jednotlivcov obsadil František Liptai mladší druhé miesto (poznámka: pred rokom skončil piaty), keď jeho výkon 621,3 bodu bol iba o bod horší od víťazného slovenského reprezentanta Ondreja Holka z Banskej Bystrici.     
V kategórii juniorov získali šalianski strelci medaile z každého kovu. O zlato sa postaral výborným výkonom 620 bodov Stanislav Babala, keďˇ druhý Roman Vojtko z ŠKP Prešov za ním zaostal o viac ako o 11 bodov. V disciplíne MaPu 30 x 40 si pozície vymenili, keď Babala skončil na druhom mieste. Bronz v tejto kategórii a rovnakej disciplíne  pridala  Klaudia Kolarovská, ktorá t.  č. hosťuje v bratislavskom ŠCP.
Najbohatšou medailovou zbierkou sa prezentovali šalianski strelci v dorasteneckej kategórii. Zásluhou vynikajúcej formy Eriky Babíkovej putovali do šalianskej vitríny dva najcennejšie kovy, keď vyhrala disciplínu MaPu 60 s nástrelom 620 bodov, ktorý bol lepší než aké, dosiahli víťazky v kategórii kadetiek a junioriek ! V druhej disciplíne   MaPu 3 x 20 nielenže vyhrala výkonom 573 bodov, ale aj vytvorila nový slovenský rekord (poznámka: bronz v tejto disciplíne vybojovala ďalšia šalianska strelkyňa Lea Tomášková). Bohatú zbierku medailových ziskov rozšírilo v tejto kategórii družstvo chlapcov, ktoré skončilo  s najmladším medailistom 10. ročným Jakubom Kováčom na striebornej priečke. Jeden bronz pre šalianske farby ešte vybojovalo družstvo kadetiek, ktoré malo najnižší vekový priemer, čo je pre budúce šampionáty prísľubom.

 

Zľava najlepšie v disciplíne MaPu 3 x 20 : zľava Kamila Novotná (ŠKP Prešov), v strede Erika Babíková , čerstvá slovenská rekordérka v tejto disciplíne  a vpravo  bronzová Lea Tomášková (obe ŠSK Šaľa).

Nadmieru spokojný odchádzal zo streleckého šampionátu  v Príbelciach šéf šalianskeho streleckého klubu a vice prezident SSZ pre prácu s mládežou Ľudovít Kováč „ Získali sme v Príbelciach desať medailových umiestnení,  väčšinou v mládežníckych kategóriách.  Už samotná skutočnosť, že naši reprezentanti nechýbali na stupňoch víťazov v ani v jednej z vekových kategórii, hovorí o vekovej vyváženosti v našom klube a hlavne o kvalitách našej streleckej základni, ktorá  ako ukazuje klubová medializácia je na vysokej úrovni !
Úspechy  členov  a pretekárov streleckých klubov Nitrianskeho kraja, ktorí získali v Príbelciach sedem zlatých, štyri strieborné a tri bronzové  medaile, na viac  jeho reprezentanti  skončili v 4 prípadoch na 4. mieste) patria v doterajšej histórii k najúspešnejším.                        

Výsledky šalianskych  a regionálnych strelcov na majstrovstvách Slovenska v streľbe z guľových zbraní  potvrdzujú, že tento región aj vďaka talentom, kvalitnému  trénerskemu a odbornému vedeniu a  vo viacerých prípadoch aj vďaka podpore miest a obcí  dáva „cítiť“ Slovensku, že Nitriansky región  za „pomoci“  nadriadených orgánov a sponzorskej  obci, by chcel zostať aj v budúcnosti v „rodine“ tých najlepších, k čomu im drží strelecká verejnosť palce. 

JOZEF SKLENÁR , foto:  Ľudovít KOVÁČ (popis pri foto)
Z výsledkov majstrovstiev Slovenska v streľbe z guľových zbraní: 

MaPu 60 – muži: 1. Ondrej Holko 622,9 bodov (Dukla Banská Bystrica), 2. František Liptai ml. 621,3 b. (ŠSK Šaľa).   
MaPu 60 – juniori: 1. Stanislav Babala 620,6 b. (Šaľa), 2. Roman Vojtko 609, 3 b. (ŠKP Prešov).
MaPu 60 – dorci: 1. Marián Okoličányi 609,2 b. (Kolta),... 7. Peter Porubský 601, 1 (Šaľa).
MaPu juniorky: 1. Barbora Helešicová 617,4 b. (Holíč), ... 4. Klaudia Kolarovská 605,4 b. (Šaľa/ŠCP Bratislava). 
MaPu dorky: 1. Erika Babíková  620,1 b.  (Šaľa), 2. Kristína Himpánová (Bánov).

MaPu 3 x 40 juniori: 1. Roman Vojtko 1136 b. (Prešov), 2. Stanislav Babala 1124 b.  (Šaľa). 
MaPu 3 x 40 juniorky: 1. Barbora Helešicová 1146 b. (Holíč),... 3. Klaudia Kolarovská (Šaľa/ŠCP Bratuislava). 

MaPu 3 x 20 dorci: 1. Jaroslav Helešic 551 b. (Holíč),... 4. Peter Porubský, 5. Samuel Kováč (obaja Šaľa).  
MaPu 3 x 20 dorky:1. Erika Babíková  573 b. -  nový slovenský rekord (Šaľa), 2. Kamila Novotná 556 (Prešov), 3. Lea Tomášková  (Šaľa).  

MaPu 60 družstvá - muži: 1. Šaľa „A“ 1852,5 b. (Erik Kováč, František Liptai ml., Stanislav Babala), 2. ŠKP Bratislava 1822,7 b., 3. Dukla Banská Bystrica 1821,2 b., 4. Šaľa „B“ (František Liptai st., Peter Alföldi, Peter Porubský) 1814,5 b..   
MaPu 60 družstvá - dorci:  1. Dukla Banská Bystrica  1801,3 b., 2. ŠSK Šaľa  (Samuel Kováč, Patrik Pistovič, Jakub Kováč). 
MaPu 60 družstvá - dorky: 1. kraj Žilina 1831,0 b. 2. ŠKP Bratislava, 3.  ŠSK Šaľa (Erika Babíková, Nina Machová, Lea Tomášková).

Ľubovoľná  pištoľ 60 - muži: 1. Tomáš Obložinský 538 b.  (Mojmírovce), 2. Juraj Harsányi  528 b. (ŠKP Bratislava).
Ľ Pi  30 + 30 muži: 1. Tomáš Obložinský 576 b. (Mojmírovce), 2. Ivan Némethy 564 b. (ŠKP Martin).