Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 02.09.2019 - 22:11  //  aktualizácia: 03.09.2019 - 10:10  //  zobrazené: 1686

Šalianski strelci na šampionát

Šalianski strelci na šampionát

Záverečné dve augustové strelecké podujatia, ktoré usporiadal Šaliansky strelecký klub v spolupráci so Slovenským a Krajským streleckým zväzom, ktorým boli Slovenská strelecká liga + Veľká cena, ako aj krajské majstrovstvá Nitra mali, čo povedať do blížiacej sa nominácie slovenských strelcov na majstrovstvá Slovenska v Príbelciach a aj povedali. Umiestnenia a výsledky členov ŠSK Šaľa na nich veľmi zavážili pri rozhodnutiach nominačnej komisie a Vedenia Slovenského streleckého zväzu.

Pocestuje trinásť reprezentantov

Vedenie ŠSK Šaľa na čele s predsedom Ľudovítom Kováčom (poznámka: vykonáva aj funkciu vice prezidenta SSZ pre mládež ) v posledných dňoch v neistote očakávalo rozhodnutie riadiaceho orgánu, ale nakoniec sa tešilo. „ Na slovenský šampionát v streľbe z guľových zbraní s potešením bilancuje šéf streleckého klubu Ľudovít Kováč pocestuje z nášho klubu trinásť strelcov, čo je v doterajšej histórii  najvyšší počet reprezentantov a čo ma teší najviac, že máme zastúpenie až v štyroch vekových kategóriách, čo hovorí o koncepčnej práci v klube a starostlivosti pri vytváraní podmienok v tréningovom a súťažnom zabezpečení.“ .

Medailové umiestnenia nadstavbou

Už len samotná nominácia na slovenský šampionát je pre všetkých šalianskych strelcov (poznámka: škoda, že zo streleckých klubov Nitrianskeho kraja si vybojoval miestenku už iba zo streleckého klubu Anschutz Kolta  talentovaný Marián Okoličányi v súťaži kadetov) malou odmenou, nakoľko nominačné kritéria pre strelcov zo všetkých ôsmych krajov boli nemilosrdné a do Príbeliec sa dostali len tí najlepší zo súťaží v priebehu celého kalendárneho roka. Prítomnosť strelcov zo špičkových streleckých klubov: Dukla Banská Bystrica, ŠKP Bratislava, ŠKP Prešov , či Vištuku v seniorskej kategórii, ako aj ŠG Košice, ŠSK Kriváň. BETA Holíč, ŠKP Sekčov, SK Hôrky, MŠK Brezno,... v mládežníckych kategóriách zaručuje silnú konkurenciu.   

V kategórii seniorov sa prebojovali do Príbeliec štyria muži: František Liptai st., Peter Alföldi, Erik Kováč, František Liptai ml. a Klaudia Kolarovská. Medaila by bola veľmi príjemným prekvapením, umiestnenie v prvej päťke by potešilo (družstvo seniorov).

Druhé najsilnejšie zastúpenie má ŠSK Šaľa v kategórii dorastencov. Trojica chlapcov: Samuel Kováč, Patrik Pistovič (obaja r. 2004) a Peter Porubský (r. 2003) má už za sebou dostatok súťažných pretekov, talentovaný a najmladší účastník šampionátu Jakub Kováč (r. 2008) ide opäť na „skusy“, zástupkyňa nežného pohlavia Lea Tomášková by mohla spolu s niektorým z chlapcov a v družstve atakovať medailové stupne.

Bohatú medailovú zbierku agilného Šalianskeho streleckého klubu, by mohli rozšíriť aj ďalší  kluboví zástupcovia. Bez šancí na úspech z majstrovstiev Slovenskej republiky neodchádzajú ani kadetky Erika Babíková (r. 2004) a Nina Machová (r.2001), ako aj junior Stanislav Babala (r.1999), ktorých výkony v priebehu roka sú prísľubom.  Na umiestnenie  a  úspech medzi kadetmi si trúfa aj Marián Okoličányi z Kolty.   

Výsledky šalianskych  a regionálnych strelcov na majstrovstvách Slovenska v streľbe z guľových zbraní z minulých rokov potvrdzujú, že tento región aj vďaka kvalitnej podpory sponzorskej obci, odbornému vedeniu a talentovaným strelcom sa medzi slovenskou streleckou špičkou nestratí a nevracia sa domov naprázdno, čo očakáva  početná rodina priaznivcov streleckého športu v regióne aj v úvode septembra.

JOZEF SKLENÁR