Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 04.01.2019 - 23:27  //  aktualizácia: 05.01.2019 - 10:43  //  zobrazené: 1630

Šalianski plavci úspešní na Morave

Plavecký rok ukončili v Přerove 

Pre plavcov šalianskeho KŠP Barakuda sa už stáva tradíciou, že záverečným podujatím plutvových plavcov v kalendárnom roku je štart na medzinárodnom plaveckom podujatí, kde nedávno  štartovala aj pätica plavcov tohto klubu a spolu s nimi aj plutvoví plavci ďalších slovenských klubov: Vodný svet Zvolen, Žralok Bratislava, KŠP Delfín Žilina, Calypso Zvolen a  SWIM Warrios (poznámka:  je to klub pod záštitou Slovenského zväzu potápačov).  

Jednému z najlepších plaveckých klubov Česka Skorpenu Přerov sa podarilo v závere roka za výdatnej pomoci Českého zväzu potápačov, usporiadať vydarené podujatie, na ktorom štartovalo viacero českých (Jakub Jarolím, Jakub Klimar, René Vašíček, Alžběta Hnátová... a slovenských reprezentantov (Katarína Jánošková, Hana Vasiľová, Adam Osuský, Šimon Šoška,...  ), ktorí svojimi výkonmi aj v závere roka potvrdili kvalitu a dobrú výkonnosť.   

Šalianski plavci s 15 medailami

V peknom přerovskom plaveckom komplexe šalianske farby  reprezentovali v decembri iba plavci KVŠ Barakuda (poznámka: plavci šalianskeho Hurricanu v tomto roku do Pŕerova necestovali, pred rokom priviezli tri medailové umiestnenia), ktorí štartovali iba v mládežnickxch kategóriách, ale napriek tomu pätica plavcov:  Jakub Kozmer, Gergö Szarka, Jakub Petrák (všetci r. 2003), Benjamín Barczi (r. 2004 – všetci štartovali v kategórii „C“) a najmladšia Petra Kissová (r. 2005 – kategória „D“) potvrdila dobrú pripravenosť a formu, keď vybojovala pre šalianske farby  až pätnásť medailových umiestnení, čo je o dve viac ako pred rokom, keď v bývalom kráľovskom meste Přerove štartovala šestica reprezentantov Barakudy. „ V štvrtom ročníku medzinárodného plaveckého podujatia hovorí šéf KVŠ Barakuda a tréner Štefan Mika sme dali možnosť rozlúčiť sa z plaveckým rokom našej najsilnejšej plaveckej „C“ kategórii  (r. 2003 – 4), keď v nej úspešne štartovali a reprezentovali štyria naši plavci. Mladšia Kissová už v priebehu roka, ale aj na  slovenskom šampionáte (dve prvé miesta) potvrdila dobrú formu a z toho dôvodu sa mohla otestovať aj v medzinárodnej konkurencii. Potešili ma ich výsledky a výkony, čím dali peknú medailovú bodku za ďalším úspešným rokom nášho plaveckého klubu KVŠ Barakuda.“ Slová dlho ročného plaveckého matadora v Slovenskom plutvovom plávaní Štefana Miku naplnili všetci šalianski plavci štartujúci v Přerove a teší, že každý z nich prispel do bohatej medailovej zbierky z Moravy. Šaľania sa môžu dokonca hrdiť troj medailovou bilanciou v disciplíne na 100 metrov BF, kde obsadili šalianski plavci prvé tri miesta v konkurencii osemnástich plavcov. 

Najúspešnejším plavcom zo šalianskej výpravy bol už ostrieľaný mazák Jakub Petrák,   ktorý vybojoval dve prvenstvá (disciplína 50 metrov PP a 100 metrov BF), ku ktorým pridal striebro na 200 metrov PP a tretie mieste v šprinte 50 metrov RP.  O štyri medailové zápisy sa postaral taktiež aj Jakub Kozmer, ktorý vyhral disciplínu 50 metrov BF a v ďalších troch skončil vždy na druhom mieste, pričom jeho výkon 00:49,56 sekundy na 100 metrov BF mal podľa medzinárodných tabuliek CMAS hodnotu 585 bodov.  K bohatej medailovej zbierke prispel aj Benjamín Barczi, ktorý skončil v disciplíne 50 metrov PP na druhom mieste, za víťazným kolegom Petrákom a v disciplínach 50 a 100 metrov BF sa mu ušlo tretie miesto. V hanbe nezostala ani najmladšia členka výpravy Petra Kissová, ktorá v disciplínach 100 a 200 metrov PP skončila na druhom mieste  a bronz vybojovala v šprinte 50 metrov PP.  Jedným bronzom z disciplíny 200 metrov BF prispel do šalianskej zbierky Gergö Szarka, ktorý naviac v ďalších dvoch disciplínach zlepšil svoje osobáky, ale napriek tomu to stačilo „iba“ na nelichotivé štvrté miesto medzi finalistami. Ten si to však vynahradil v plaveckom  viacboji, kde prekvapujúco zabodoval.      

Petrák strieborný, KVŠ Barakuda piaty

Organizátori medzinárodného plaveckého podujatia o Putovný pohár mesta Přerov vyhodnotili taktiež najlepších jednotlivcov v plaveckom viacboji, ktorý sa skladá z bodových hodnotení za dosiahnuté výsledky podľa medzinárodných tabuliek CMAS,  vo vypísaných disciplínach (poznámka: bez rozdielu veku a kategórií).   
V kategórii dievčat si prvenstvo vybojovala so ziskom 1.589 bodov skúsená plavkyňa Alžběta Hnátová (r. 2002 – KŠP Olomouc), ktorá obhájila prvenstvo z r. 2017. Na druhom mieste v silnej konkurencii českých plutvových plavkýň skončila  Beáta Bielková (r. 2001 – Delfín Žilina) a v pdo prvej desiatky najlepších sa dostala mladá talentovaná Ľuboslava Rajtarová (r. 2005 – Vodný svet Zvolen), ktorej zisk 1.335 bodov stačil na 6. miesto.   Rovnako starej šalianskej plavkyni Petre Kissovej chýbalo na umiestnenie v prvej desiatke najlepších minimum - 8 bodov. 
 

V kategórii chlapcov sa však dokázali presadiť plavci šalianskeho KVŠ Barakuda. Napriek tomu, že prvenstvo si vybojoval skúsený matador senior Dávid Musil, ktorý získal 1.710 bodov (r. l997 – Čochtanklub Žďár nad/Sázavou), na päty mu nemilosrdne šliapal o šesť rokov mladší šaliansky plavec Jakub Petrák, ktorý nazbieral 1.638 bodov a skončil na druhom mieste. Bronz si vo viacboji vybojoval domáci plavec René Vačíček so ziskom 1.627 bodov (r. 2001 – Skorpen Přerov). Výborne si však viedli aj ďalší šalianski reprezentanti, keď Benjamín Barczi obsadil siedme a Gergö Szarka  deviate miesto. Desiatku najlepších vo viacboji uzatváral ďalší zástupca zo Slovenska Oliver Rehorovský (r. 2003 – Žralok Bratislava). 
 

V hodnotení plaveckých klubov podľa medailového zisku si vybojoval suverénne prvenstvo PK Lagúna Nový Jičín (21 zlatých medailí) , ktorá mala  v Přerove v akcii 30 plavcov. Poradie na ďalších miestach však už bolo omnoho tesnejšie. Druhé miesto si vybojoval Žralok Bratislava (16 plavcov), ktorý  vybojoval sedem prvenstiev) domáci Skorpen Břeclav (29 plavcov), ktorý získal šesť prvenstiev a tretie miesto patrí KŠP Olomouc – 5 zlatých, ktorý sa predstavil s rekordným počtom 52 plavcov.  Z toho dôvodu má veľkú hodnotu piate  miesto nášho regionálneho reprezentanta KVŠ Barakuda, ktorý mal v bazéne iba 5 plavcov a iba v dvoch kategóriách zo šiestich súťažných.  
Šalianski  plavci dali štartom a úspešnou bilanciou na medzinárodnom plaveckom podujatí na Morave definitívnu bodku za súťažným rokom, ktorí zakončili ziskom 15 medailových umiestnením a Petrákovým striebrom vo viacboji, čím len nadviazali na svoju bohatú zbierku medailí a úspechov v roku 2018, ktorý patril medzi najúspešnejšie v ich krátkej klubovej existencii.  

Aj z tohto miesta vyslovuje vedenie KVŠ Barakuda a jej členovia   poďakovanie Mestu Šaľa, sponzorskej obci, rodičom a vyznávačom plutvového plávania v regióne a kraji za akú koľvek  pomoc pri vytváraní podmienok k dosahovaniu dobrých výkonov a kvalitnej reprezentácii.
 JOZEF SKLENÁR   
Foto: Dana DUCHOSLAVOVÁ