Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 01.02.2019 - 08:11  //  aktualizácia: 01.02.2019 - 22:32  //  zobrazené: 2226

Šalianske plávanie bilancovalo

Šalianski plavci siahali na bronz

V závere minulého roka boli oficiálne schválené výsledky už 16. ročníka Slovenskej plaveckej ligy mládeže (SPLM) v plutvovom a rýchlostnom plávaní  v štyroch vekových kategóriách, od najstaršej kategórie „C“ (plavci ročník 2003 – 2004), až po najmladšiu kategóriu „F“ (plavci r. 2009 a mladší)  mali možnosť v štyroch súťažných kolách zmerať si svoje sily a schopnosti.  V doterajšej 16.  ročnej existencii SPLM bodovali zástupcovia 17 plaveckých klubov Slovenska, z ktorých sa skoro polovička (osem) tešila z medailových ziskov.      

Zvolen na čele, Šaľa patrí k špičke
Baštou plutvového plávania najmä do roku 2014  bolo dvanáste najväčšie mesto Slovenska Zvolen (viac ako 42 tisíc obyvateľov), z ktorého štartovali v SPLM dva plavecké kluby Calypso a Careta, ktoré patrili k najlepším (poznámka: napriek tomu, že  patrili k pravidelným zberateľom  medailí, po vzájomných treniciach oba plavecké kluby ukončili v roku 2014 súťaženie v SPLM). Od roku 2003 (poznámka: oficiálny začiatok) - I. ročník štartovalo sedem plaveckých klubov, medzi ktorými boli aj dva šalianske plavecké kluby KŠP Triton a Amfora.

Prvenstvo vybojovalo Calypso Zvolen so 6. 175 bodmi, šaliansky Triton na piatom mieste získal   937 bodov   a Amfora (6. miesto -  497 bodov).   Napriek tomu, že  prvých päť ročníkov SPLM sa nieslo pod nadvládou zvolenských plaveckých klubov (vyhralo Calypso)  postupne sa  dostali do prvej trojky aj plavecké kluby: Žralok Bratislava a čo veľmi teší šaliansku verejnosť aj reprezentanti šalianskeho Tritonu, ktorí skončili dokonca  v ročníkoch 2006 a 2007 na vynikajúcom druhom mieste. Tieto roky  napriek tomu, že šalianske plutvové plávanie, či už Tritón, alebo jeho nástupca KVŠ Barakuda Šaľa (poznámka: aj v rámci medailových umiestnení na svetových a európskych šampionátov) aj doposiaľ patrí k slovenskej špičke radili sa k historicky a k najúspešnejším.  

Potvrdili to aj ďalšie dva ročníky SPLM 2008 a 2009, v ktorých sa stal Tritón celkovým víťazom a najlepším mládežníckym klubom Slovenska !!! Také mená ako: bratia Révayovci, Fülöp, Starko, ale už aj mladý Bukor,...... dievčatá: Hanáková, Pohlová, Bertóková,... boli zárukou vysokých bodových ziskov, ale aj kvalitných výkonov.  Potvrdzuje to aj  8.156 bodový zisk Tritonu (z toho 4.741 bodov chlapci) v roku 2008, alebo 7.812 bodov (chlapci 4.602 bodov) pri ich víťazstve v SPLM v roku 2009 (poznámka: v čase zisku prvenstiev Tritonu v SPLM už druhý šaliansky plavecký klub Amfora v súťaži nepôsobil, na druhej strane od roku 2015 štartuje v plaveckej lige nový šaliansky plavecký klub Hurricán).  

Historická tabuľka hovorí, že najúspešnejším plaveckým klubom  je Calypso Zvolen, ktoré získalo 11 medailových umiestnení počas svojho účinkovania v SPLM (6 x prvé, 3 x druhé a raz tretie miesto).  Sedem medailových umiestnení vybojovala Careta Zvolen (4 x prvenstvo a 3 x druhé miesto), o jednu medailu viac má vo svojej vitríne zástupca bratislavského plutvového plávania KŠP Žralok (4 zlaté a 4 bronzové).  Vynikajúce dlhodobé výsledky šalianskych  plavcov potvrdzuje  v tejto kvalitnej súťaži zisk 11 medailových umiestnení, z čoho to bolo 2 krát prvé, 4 krát druhé miesto a 5 x tretie miesto (poznámka: posledné tri bronzi vybojoval jeho nástupca KVŠ Barakuda).  Napriek tomu, že aj ďalšie štyri plavecké kluby sa dostali v 16. ročnej histórii v tom, ktorom ročníku na medailové stupne: Neptun Bratislava (4 x druhé miesto), SC Senec (1 x druhé a dva krát tretie miesto), KVS Ocean Bratislava (jedno druhé a dve tretie miesta) a novo vzniknutý plavecký klub v roku 2017 Vodný svet Zvolena (jedno tretie miesto),   ohroziť štyroch suverénov nemohli. 
                                
Žralok obhájil pozíciu

V nedávno ukončenom 16. ročníku SPLM štartovalo deväť plaveckých klubov (poznámka: nováčikom bol ambiciózny plavecký klub Vodný svet Zvolena), ktoré absolvovali štyri súťažné kolá: v Žiline, Bratislave, Senci a v Šali.  Jasným favoritom bol bratislavský ŠKP Žralok, ktorý aj vzhľadom k najvyššej plaveckej základni dokáže obsadiť všetky súťažné disciplíny a už po úvodných dvoch kolách získal 4.519 bodov a pred druhým  klubom v poradí Sport club Senec (3.139  bodov) mal už náskok  1.380 bodov. Tretí plavecký klub po dvoch kolách šaliansky plavecký klub KVŠ Barakuda nazbieral 2.447 bodov, čo už bola na vedúci celok strata viac ako dva tisíc bodov.  Príjemným prekvapením prvej polovičky SPLM bol štart a zisk 2.129 bodov nováčika súťaže VS Zvolen (poznámka: neštartoval v I. kole) a ďalšieho mladého klubu Hurricán Šaľa, za jeho viac ako 700 bodový zisk v druhom kole.                                                                                                                                                                                                 Vzhľadom k tomu, že tretie kolo sa plávalo na Slnečných jazerách v Senci (otvorená voda) a bolo zároveň aj majstrovstvami Slovenska v distančnom plávaní s plutvami (poznámka: v každej kategórii sa plávala iba jedna disciplína) záujem o prírodnú vodu bol menší a tak k veľkým bodovým presunom neprišlo (poznámka: najviac bodov 368 získal PK RAK Žilina, pred domácim SC Senec 359 bodov, pričom vedúci Žralok Bratzislava so ziskom 192 bodov skončil piaty).  Zo šalianskych klubov štartoval iba KVŠ Barakuda, ktorý si pripísal 213 bodov,  ale jeho mladý plavec  Peter Csikos (r. 2007) sa stal majstrom Slovenska v kategórii „E – 300 metrov “ a v najstaršej kategórii „C – 1.000 metrov“  skončili na druhom mieste Gergö Szarka a tretí bol Jakub Kozmer (obaja KVŠ Barakuda).                      

V poslednom 4. kole, ktoré bolo aj finálovým sa nielenže udeloval dvojnásobný počet  bodov  (poznámka: za víťazstvo v disciplíne bolo predtým 50 bodov, teraz až 100, na ďalších miestach sa body udelovali podobne) na viac,  body získali nielen najlepší traja z klubu, ale pokiaľ mali viac dobrých plavcov tak bodovali aj  ďalší plavci z toho klubu.  Propozície finálového kola sú dosť diskriminačné  voči plaveckým klubom, ktoré majú nižšiu plaveckú základňu, čo sa potvrdilo aj v Šali, kde pricestoval víťazný Žralok Bratislava s 50 mladými plavcami do 15 rokov, pričom o jedného menej mal ďalší bratislavský klub Neptun.  Keď porovnáme, že jeden z najúspešnejších PK v histórii súčasný KVŠ Barakuda Šaľa reprezentovalo v domácom bazéne Aquasport iba 15 plavcov (choroba, zranenia,...), odzrkadlilo sa to aj v konečných výsledkoch. Plavci ŠKP Žralok aj vo 4. kole získali najviac  2.313 bodov (spolu 7.024 bodov)   a stali sa víťazmi SPLM s náskokom viac ako dvoch tisíc bodov, pred SC Senec, ktorý reprezentovalo 40 plavcov a nazbieral spolu 4.955 bodov. Smolu však mali plavci domácej šalianskej Barakudy najmä v tom, že mali na štarte zo všetkých klubov druhý najmenší počet plavcov (15). Ich najväčší konkurent v boji o bronz PK Vodný Svet Zvolena (26), ďalší šaliansky PK Hurricán (29) a žilinský PK RAK tridsiatku plavcov. Napriek tomu, že sa starší plavci Barakudy v bazéne „naplno“ obracali, čo potvrdili  v kategórii „C“ najúspešnejší plavec Jakub Petrák  získal jedno prvé a dve druhé miesta, kolega Jakub Kozmer  dve tretie miesta, ďalší člen Barakudy Benjamín  Barczi pridal  bronz a Gergö Szarka skončil vo všetkých troch disciplinách v najlepšej pätici. Ak k tomu prirátame suverénne víťazstvo šalianskej štafety na 4 x 100 metrov PP (Szarka, Kozmer, Adela Augustínová a Barczi) časom 3:07,37 minúty, keď štafeta PK Žralok Bratislava na druhom mieste dosiahla čas 3:29, 93 min.,  tretia skončila časom 3:34, 11 min. štafeta SC Senec, na početnejšiu konkurenciu to nestačilo. Nepomohli ani ďalšie medailové úspechy Petry Kissovej (r. 2005, dve prvé a jedno druhé miesto), jedno striebro Sofiji Hagarovej, tri druhé miesta Petra Csikósa v kategórii „E“ a dve striebra najmladšieho klubového plavca Jakuba Urbána (r. 2009), nakoľko absencia viacerých najmä v najmladších kategóriách „E“ a „F“  a hlavne neúčasť trojice: Bertóková, Mikuš a Chovancová, ktorí v prvom kole získali dve prvenstvá dve druhé a dve tretie miesta, ktorých hodnota bola 377 bodov boli nakoniec veľmi dôležité. Zisk 4.962 v štyroch kolách SPLM nakoniec stačil pre KVŠ Barakuda na štvrté miesto, keď ambiciózny nováčik VS Zvolen získal 4.016 bodov, čo bolo o 54 bodov viac , čo bol najtesnejší bodový rozdiel medzi medailistami za posledných 10 rokov !!!.                                                                        
Príjemne  však prekvapil ďalší šaliansky plavecký klub Hurricán. Jeho plavci dokázali získať najmä zásluhou trojice plavcov Sára Suba (tri prvenstvá), Pater Takáč (dve zlaté a jedno striebro), obaja  v kategórii „C“ spolu s Alexandrou Sliškovou, ktorá v kategórii „D“  vybojovala jedno prvé a dve druhé miesta spolu 9 medailových umiestnení, ktoré doplnila na desiatku v kategórii „E“ bronzom Nela Mesárosová. Aj vďaka viacerým bodovým ziskom v najmladších vekových kategóriách (poznámka: za PK Hurricán štartovalo 19 plavcov) nakoniec získal tento mladý plavecký klub v 4. kole 1.209 bodov, čo ho v tomto kole vynieslo na 5. miesto. Celkový 1.919 bodový zisk stačil v 16. ročníku na 8. miesto (poznámka: štartovali iba v dvoch kolách), čo je pred ďalšími ročníkmi SPLM prísľubom, najmä keď budú štartovať v rámci všetkých kôl súťaže.                                                                                                                                                                                       Sedemnásty ročník Slovenskej plaveckej ligy mládeže prebehne taktiež v štyroch súťažných kolách. V prvom pol roku sa stretnú najmladšie plavecké nádeje (poznámka: do 15 rokov) najskôr v Trenčíne a v apríli ich privíta šaliansky 50 metrový bazén Aquasport. V druhom pol roku sa uskutoční tretie kolo v Aquaree Čierna Voda a štvrté kolo zároveň aj finálovým bude v závere novembra v Žiline 
 

Poradie plaveckých klubov v SPLM - r.  2018: 

1. Žralok Bratislava 7.024 bodov (chlapci 3.146 - dievčatá 3.878); 2. Sport klub Senec 4.955 (2.399 – 2556); 3. Vodný svet Zvolen 4.016 (2.041 – 1975); 4. KVŠ Barakuda Šaľa 3.962 (2.415 – 1.548); 5. KP RAK Žilina 3.232 (2.472 - 760);  6. Neptún Bratislava 2.892 (2429 - 463); 7. Delfín Žilina  2.134 (1.123 – 1.011); 8. Hurricán Šaľa 1.919 (356 + 1.563); 9. SWIM  Warriors  (SZP Slovenska) 1.240 (482 + 758).                

                                                      JOZEF SKLENÁR                                                                                                                    Foto:  Dana Duchoslavová  a  Archív PK Hurricán