Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 11.09.2014 - 14:24  //  aktualizácia: 11.09.2014 - 14:29  //  zobrazené: 1480

Šalianske kultúrne leto 2014

Bohaté a úspešné

Tohtoročné kultúrne leto v Šali bolo opäť bohaté na množstvo podujatí. Atraktivitu im pridala aj možnosť využiť vynovené priestory amfiteátra a jeho blízkeho okolia.

Vynovený amfik, nielen pre kino

Začiatkom júla sa amfiteáter premenil na orientálny bazár. Na saharsko-šaliansku párty priniesli marockí nomádi zo skupiny Chigaga Groups vône východu, dokonca nielen hudobne, ale i gastronomicky. Úspešne im sekundovali naše šalianske Capre, obe hudobné zoskupenia si potom spolu aj „zadžemovali“.

Filmových fanúšikov potešilo opätovné premietanie filmov na „amfiku“ vo forme projekcie. Počas ôsmych víkendov si mohli užiť tematické filmové večery, pri ktorých sa mohli báť (dve hororové noci), podupávať si do rytmu (hudobné noci), lúštiť záhady so Sherlockom Holmesom či sa dobre zasmiať na výborných mafiánskych alebo česko-slovenských komédiách. Najväčšiu návštevnosť zaznamenali horory Mama a V zajatí démonov, dve premietania boli kvôli nepriaznivému počasiu zrušené. Veríme, že sa Šaľanom filmové večery páčili, využívať amfiteáter na premietanie plánujeme aj v budúcnosti.

Komu nestačili premietania v letnom a „kamennom“ kine, mohol si užiť filmy aj na „plátne na kolesách“. Populárny Bažant kinematograf na ceste po Slovensku v závere leta nevynechal ani Šaľu a opäť ponúkol niekoľko divácky atraktívnych česko-slovenských filmov.

Víkendové hudobné večery v kaštieli

Kultúrne leto bolo plné hudby. Hudobné večery v kaštieli otvorila šlágristka Gizka Oňová, po nej sa predstavilo rodinné duo, otec a syn Geišbergovci. Ďalší júlový víkend patril ľudovkám od Kotlárovcov a prvý prázdninový mesiac uzavrel pop, muzikál i pop-opera v podaní Mirky Partlovej a zoskupenia Trjof. August sa rozbehol pod tónmi cimbalovky Michala Lazara, ženské publikum mohlo 9. augusta oči nechať na spevákovi Martinovi Maxovi a atmosféru 30-tych rokov minulého storočia oživili v strede mesiaca mladí elegáni zo skupiny Slovaktango. Počasie sa podpísalo pod nižšiu návštevnosť koncertu bratislavskej folk-rockovej skupiny Prešporok, zato prialo spievajúcim donským kozákom z dua Volnij Don, ktorí na 70. výročie SNP hudobné večery v kaštieli ukončili. Všetky koncerty sa tešili veľkej návštevnosti. Podujatia v rámci projektu „Kultúrne podujatia na vonkajších priestranstvách v roku 2014“ finančne podporil Nitriansky samosprávny kraj.

Pripomenuli sme si výročie SNP

Okrúhle 70. výročie SNP sme si pripomenuli aj v meste Šaľa. Pri pamätníku osloboditeľov na Dolnej ulici sa uskutočnila pietna spomienka a na amfiteáter pricestovalo tzv. Múzeum na kolesách. Prinieslo ukážky vojenských uniforiem, ktoré si mohli záujemcovia aj vyskúšať. Zároveň mali deti i dospelí možnosť odskúšať si streľbu z pušky či zo vzduchovky na terč a, samozrejme, dozvedieť sa aj čosi z historických faktov druhej svetovej vojny.

Hry a tvorivé dielne

Nelenili sme ani v našich ďalších kultúrnych centrách. V Spoločenskom dome vo Veči začali deťom doslova kúzelné prázdniny na Párty Harryho Pottera. V spolupráci s TK Jumping Šaľa sa tiež veľa tancovalo a hrali sa rôzne prázdninové hry.

Kultúrne stredisko Večierka sa zameralo na rozvoj kreativity. Počas prázdninových hier či tvorivých dielní v Dome ľudového bývania v Šali mohli nielen deti, ale aj dospelí skúsiť rôzne výtvarné techniky – enkaustiku, maľovanie na hodváb či vyrobiť si vlastné dekoračné predmety napr. technikou patchworku.

Koniec leta s...

S letom sme sa tradične lúčili prvý septembrový deň. Ani upršané počasie nevadilo deťom a ich rodičom, aby si na amfiku užili posledný voľný spoločný deň pred nástupom do školy. Pripravili sme pre ne súťaže, za ktoré boli odmenené sladkosťou a maľovankou, Saška Vavrová ukázala, ako tancuje nie s vlkmi, ale psíkmi a na veľkú radosť deti do svojho programu aj zapojila. Za asistencie najmenších prišli do Šale i vychýrení „šikovní“ opravári Makač a Kutil, aby opravili aj neopraviteľné. A na svojej vandrovke naše mesto neminuli ani rozprávkové ozruty Kameňožrút, Lomidrevo a Valibuk. Sprievodný program pre návštevníkov rozlúčky s letom mali pripravený aj hasiči, mestskí policajti, Detská farma Humanita so zvieratkami a Raiffeisen Banka.

Polemic – headlineri podujatia

Podvečer správnu hudobnú atmosféru naštartovala domáca kapela Imrichova klebeta a definitívnu bodku za letom dala populárna slovenská „ska“ skupina Polemic, ktorá fanúšikmi zaplnila amfiteáter.

Mestské kultúrne stredisko Šaľa ďakuje PhDr. Veronike Novákovej, riaditeľke Štátneho archívu Bratislava, pobočka Šaľa za poskytnutie priestorov na realizáciu hudobných podvečerov na nádvorí kaštieľa; DF Humanita, MsP Šaľa, šalianskym hasičom a Raiffeisen Banke za sprievodné podujatia a podporu Rozlúčky s letom.

Lea Tóthová
MsKS Šaľa

-foto: archív MsKS, salaonline.sk

Zoznam fotografií:

  1. Šaliansko-saharská párty - Chigaga Groups
  2. Kultúrne leto v kaštieli - Geišbergovci
  3. Kultúrne leto v kaštieli – skupina Trjof
  4. Kúzelná párty Harryho Pottera
  5. Tvorivé dielne v Dome ľudového bývania
  6. 70. výročie SNP – pietny akt kladenia vencov pri pamätníku
  7. 70. výročie SNP – Múzeum na kolesách
  8. Rozlúčka s letom – program pre deti
  9. a 10. Rozlúčka s letom – Polemic