Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 03.12.2018 - 08:54  //  aktualizácia: 03.12.2018 - 09:59  //  zobrazené: 2223

Šalianske karate uspelo na Európe

Šalianske karate uspelo na Európe 

Najmenší štát európskej únie Malta usporiadal jubilejné desiate majstrovstvá Európy v karate medzinárodnej organizácie World Union of Karate - Do Federations (WUKF), na ktorých štartovalo 55 federácií  z celej Európy a viac ako  2000 pretekárov v súťažiach Kata a Kumite. Počas konania európskeho šampionátu sa uskutočnil aj prvý Svetový pohár v súťažiach Kobudo.  Medzi európskou karatistickou špičkou nemohla chýbať ani výprava Slovenskej federácie karate a bojových umení SFK a BU, v ktorej už niekoľko rokov majú svoje pevné miesto aj reprezentanti klubu karate Telovýchovnej jednoty Slovan Duslo Šaľa senior Ľudovít Kocsis a junior Filip Bleho. 

Nadviazali na škótske Dundee

Na prelome prvého polroka sa uskutočnili siedme Majstrovstvá sveta  organizácie WUKF, na ktorých sa darilo aj výprave SFK a BU, ktorej súčasťou boli aj obaja šalianski karatistijunior Filip Bleho a senior Ľudovít Kocsis (poznámka: F. Bleho vybojoval dva majstrovské tituly a jedno striebro, Ľ. Kocsis skončil štvrtý), ktorí sa taktiež pričinili o vynikajúci úspech Slovenska, ktoré skončilo  v hodnotení štátov (medailové umiestnenia a body) na vynikajúcom treťom mieste za USA a víťazným Rumunskom.                            Zástupcovia Nitrianskeho regiónu karatisti Šale a Levíc, chceli aj na  Európskom šampionáte nadviazať na úspešné vystúpenie zo Škótska a to aj výsledkami dokázali.

Filip Bleho s tromi medailami

Na veľmi dobré výkony z tohto roku, či už v rámci jednotlivých kôl Pohára SFK, ale aj na svetovom šampionáte v Škótsku (poznámka:  šaliansky junior Filip Bleho získal titul majstra sveta  v kategórii kata goju ryu kadeti 15 - 17 roční  v súťaži jednotlivcov a ďalší titul  a striebro pridal v rámci súťaží družstiev Slovenska v súťažiach kumite) dokázal potvrdiť kvalitu a výkonnosť aj na európskom šampionáte na Malte, kde  prispel svojimi výkonmi  a výborným umiestnením k úspešnej reprezentácii Slovenska. Talentovaný Filip Bleho  ktorý štartoval na Malte iba v súťažiach Kata, dokázal obhájiť prvenstvo v kategórii kata goju ryu kadeti 15. – 17. roční zo svetového šampionátu, na viac získal bronz v súťažiach kata OPEN  jednotlivcov (poznámka: štartovalo 31 pretekárov z rôznych štýlov) a striebro pridal  v súťaži družstiev (poznámka:  družstvo s ním tvorili Lukáš Tobolák a  Hugo Hulín - obaja z KK Goyu ryu KAI Bratislava).
 

Kocsis  siahal na medailu   

Súčasťou ME v karate bolo tiež prvé kolo Svetového  pohára  v súťažiach Kobudo (poznámka: bojové umenie so zbraňami, ktoré je súčasťou karate), ktoré vo viacerých súťažiach ovládli zaoceánski pretekári. Zo slovenských karatistov sa v týchto súťažiach dokázali presadiť iba Lukáš  Tobolák, ktorý v kategórii Kobudo long ( poznámka: súčasť športového odvetvia karate v cvičení s krátkymi a dlhými bojovými zbraňami – kolískou je japonský ostrov Okinawa), karatista z KK Goyu ryu KAI Bratislava  a mladá  pretekárka Eliška Hudecová z KK Veľký Krtíš, ktorí vybojovali strieborné umiestnenia. Na medailu siahal v súťažiach Kobudo short  aj viac násobný medailista z európskych a svetových tatami, slovenský a šaliansky reprezentant Ľudovít Kocsis, ktorý skončil nakoniec na Malte štvrtý, keď ho predstihli iba zástupcovcia amerického kontinentu.

Slovensko privíta svetové karate                                                                                                                                

Neodmysliteľnou súčasťou konania Majstrovstiev Európy bývajú aj zasadnutie direktoriátu, ktoré rozhoduje o tom, v ktorej krajine sa uskutoční najbližšie stretnutie najlepších svetových karatistov. Po zdĺhavých rokovaniach, náročnom schvaľovacom procese, ale aj diplomatickom boji bolo nakoniec rozhodnuté, že dejiskom konania ôsmych Majstrovstiev sveta WUKF (World Union of Karate-Do Federations) v karate bude Slovensko. Aj z toho dôvodu mohol Daniel Baran, prezident Slovenskej federácie karate a bojových umení (poznámka: karate sa stalo oficálnym členom Slovenského olympijského výboru) prevziať s hrdosťou štafetovú vlajku, ktorá hovorí o tom, že v júni 2019 bude Slovensko dejiskom stretnutia najlepších karatistov sveta. Vyznávači tohto pekného a náročného športového odvetvia na tatami veria, že v drese reprezentácie Slovenska nebudú chýbať ani súčasní úspešní  reprezentanti Nitrianskeho regiónu.

 JOZEF SKLENÁR

Foto: Beata Blehová

č. 1:: strieborné družstvo a vicemajstri Európy družstvo kadetov 15. – 17. roční: Lukáš Tobolák, Hugo Hulín - obaja z KK goju KAI Bratislava a šaliansky karatista Filip Bleho.

č. 2: majster Európy Filip Bleho na stupni víťazov.

č. 3: úspešná šalianska výprava v drese Slovenska na ME  v Malte: zľava: Ľudovít Kocsis, čerstvý európsky šampión a medailista Filip Bleho, vpravo coach a šéf šalianskeho karate Igor Bleho.