Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 08.10.2018 - 08:02  //  aktualizácia: 08.10.2018 - 08:56  //  zobrazené: 3048

Šalianske karate dolovalo v Prievidzi

Centrum regiónu Horná Nitra banícka Prievidza bola dejiskom už štvrtého kola Pohára Slovenskej federácie karate (PSFK), na ktorom štartovala kompletná slovenská špička v karate, ktorá súťažila v kategóriách žiakov, mládeže a seniorov v súťažiach kata, kobudo a kumite.
Jeden z najaktívnejších slovenských klubov v karate FKŠ Prievidza v spolupráci so Slovenskou federáciou karate a bojových umení privítal v jedenástom najväčšom meste na Slovensku (poznámka: v Prievidzi žije viac ako 46 tisíc obyvateľov) zástupcov 19 slovenských klubov karate, medzi ktorými nechýbali ani piati zástupcovia Nitrianskeho regiónu: KK Levice, KŠK Hurbanovo, DOJO Levice a zástupcovia šalianskych karate klubov: TJ Slovan Duslo a Banana DOJO.
Jeden z členov šalianskeho karate klubu TJ Slovan Duslo a dlhoročný úspešný slovenský reprezentant Ľudovít Kocsis (poznámka: v materskom klube vykonáva aj funkciu trénera) k účinkovaniu svojich kolegov a zverencov povedal: „ Po  treťom kole Pohára SFK v Púchove, kde sme obohatili našu vitrínu ďalšou zbierkou medailových umiestnení sme si od tatami na chvíľu oddýchli (prázdninové a dovolenkové obdobie), ale kalendár domácich a zahraničných podujatí v karate je neúprosný a tak sme sa s veľkou vervou a chuťou pustili do prípravy na ďalšie súťažné zápolenia.  Podľa predvedených výkonov a dosiahnutých umiestnení našich členov v štvrtom kole Pohára SFK sa zdá, že sme sa pripravili na súboje s našimi odvekými rivalmi zodpovedne. “  Napriek tomu, že  karatisti šalianskej TJ Slovan Duslo Šaľa získali v 3. kole Pohára SFK až trinásť medailových umiestnení, čerstvý septembrový „záťah“ na Hornej Nitre bol nielen bohatší, ale hlavne oveľa cennejší. 

Zlato sa trblietalo v 9 prípadoch
Zatiaľ, čo z púchovského tatami poslali šalianski karatisti domov po Váhu desať medailových umiestnení (poznámka: 4 krát zlato, po tri razy striebro a bronz) v Prievidzi to bolo o štyri medailové umiestnenia viac. V deviatich prípadoch stál na stupni najvyššom pretekár, resp.  družstvo šalianskeho Dusla, keď medailovú žatvu začalo ziskom zlata družstvo: Lukáš Gyurík, Sára Potúčková, Dávid Takáč v kategórii 10. – 12. ročných. O zisk ďalších osem najcennejších kovov sa pričinili jednotlivci v súťažiach kata, kobudo a kumite. Príjemne prekvapila mladá nádej Sára Potúčková (poznámka: v 3. kole v Púchove neštartovala) , ktorá vybojovala prvenstvo v kategórii 11. – 12. ročných v súťaži kata a kumite. V rovnakej vekovej kategórii pri svojich dvoch štartoch v súťažiach kata ju napodobnil oddielový kolega Dávid Takáč. Zahanbiť sa nedali ani najskúsenejší karatisti z tohto klubu slovenskí reprezentanti: junior Filip Bleho a Ľudovít Kocsis, ktorí pred tromi mesiacmi reprezentovali Slovensko na svetovom šampionáte v škótskom Dundee. Dvojnásobný juniorský majster sveta Filip Bleho vyhral v súťažiach kata obe svoje disciplíny, senior Kocsis k prvenstvu v súťaži kata, pridal aj víťazstvo v suťaži kobudo short.

 Šaliansku medailovú zbierku o striebro rozšírili „mládežníci“ Ela Santaiová a Lukáš Gyurík, tretie striebro pridal senior Kocsis v súťaži kobudo long.  V súťažiach kata ešte získali šalianski karatisti v dvoch prípadoch bronz vďaka Ele Santaiovej a Samuela Kukučku. V úspešnej výprave karatistov TJ Slovan Duslo Šaľa však treba pochváliť aj ďalšie mladé šalianske nádeje: Sebastián Laurenčík, Enrique Gyeváth, Roman Hambalko, Kristián Farkas a Martin Mezei (poznámka: prví dvaja v Púchove vybojovali medailové umiestnenie) , ktorí síce v Prievidzi na medailový stupienok nedosiahli, ale postupom do finále splnili výkonnostné predpoklady. 
Bez medailových umiestnení sa z Prievidze nevracali ani zástupcovia ďalšieho šalianskeho karate klubu Banana DOJO. Oproti tretiemu kolu v Púchove získali síce o jednu medailu menej, ale striebro Matúša Hučeka v kategórii 9. – 10. ročných, do 6. kyu a striebro Zuzany Kmotríkovej o jednu vekovú kategóriu vyššie v súťažiach kata je ďalším úspechom jedného z najmladších klubov karate na Slovensku. Šalianske karate ziskom 16 medailových umiestnení v štvrtom kole Pohára Slovenskej federácie karate opäť potvrdilo, že tento populárny biely šport má položené v meste pri Váhu pevné základy, na ktorých sa dá aj v najbližšej budúcnosti budovať.

JOZEF SKLENÁR

Foto: Beáta BLEHOVÁ    

 Z výsledkov KK TJ Slovan Duslo Šaľa v Prievidzi 

kata goju ryu 10. – 12. roční, 1. družstvo (Dávid Takáč, Sára Potúčková, Lukáš Gyurík)                                                                                                                                    

kata goju ryu 11. - 12. rokov, do 5. kyu: 1. Dávid Takáč 
kata goju ryu 11. - 12. rokov, do 5. kyu: 1. Sára Potúčková.
kata goju ryu 11. - 12. rokov, od 4. kyu: 2. Ela Santaiová.
kata goju ryu 13. – 14. rokov do 4 kyu: 3. Samuel Kukučka. 
kata goju ryu 15. – 17. rokov, od 2. kyu: 1. Filip Bleho. 
kata goju ryu, seniori: 1. Ľudovít Kocis.  

kata rengokai do 13 rokov: 1. Dávid Takáč, 2. Lukáš Gyurík.
kata rengokai do 13 rokov: 3. Ela Santaiová
kata rengokai od 14. rokov: 1.  Filip Bleho. 

kobudo short seniori: 1. Ľudovít Kocsis
kobudo long seniori: 2. Ľudovít Kocsis.

kumite 11. – 12. rokov, do 150 cm: 1. Sára Potúčková. 

Z výsledkov KK Banana DOJO Šaľa v Prievidzi: 

kata goju ryu 9. - 10. rokov, do 6. kyu: 3. Matúš Huček
kata goju ryu 11. - 12. rokov, do 5. kyu: 2. Zuzana Kmotríková.

 

  • Lajko Kocsis
  • Filip Bleho
  • Dávid Takáč
  • družstvo:  Dávid Takáč, Lukáš Gyurík, Sára Potúčková
  • Elka Sántaiová
  • Samuel Kukučka