Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.07.2020 - 13:00  //  aktualizácia: 10.07.2020 - 13:10  //  zobrazené: 3183

Šalianska spoločnosť začala s výstavbou protihlukovej steny

Mnoho Šaľanov počas celého roka navštevuje šaliansky areál Zimného štadióna, ktorý ponúka zimné aj letné aktivity pre svojich návštevníkov. Okrem klziska sa tu nachádza i minigolf a od minulého roka aj tematické ihrisko, ktoré predstavuje repliku historického kláštorného komplexu v našom partnerskom meste Oroszlány. Ihrisko je momentálne zatvorené z dôvodu, že tam je vydané stavebné povolenie a realizuje sa v tomto priestore protihluková stena.

Mesto Šaľa má ambíciu vybudovať v celom tomto areáli rekreačno-oddychovú zónu, ktorá je už zahrnutá aj v územnom pláne. Predstavou mesta je, že tu v budúcnosti vyrastie kúpalisko, krytý zimný štadión a tento priestor bude určený aj na rôzne iné vonkajšie aktivity.

Súčasťou športových a kultúrnych aktivít je aj zvýšený počet návštevníkov v celom areáli a väčšia intenzita hluku. Už teraz bola v tomto priestore urobená hluková štúdia, ktorá preukázala vyššie hodnoty, nielen kvôli ihrisku, ale aj preto, že boli odstránené aj unimobunky, ktoré slúžili ako sklady a v prípade výstavby zimného štadióna napr. bude odstránená aj budova slúžiaca dnes ako šatne a zázemie ľadovej plochy. Realizáciou ďalších aktivít  sa bude hluk v tomto priestore naďalej zintenzívňovať. Šalianska spoločnosť Martech, s.r.o. preto ponúkla mestu, že v tomto areáli postaví protihlukovú bariéru. Táto spoločnosť sa rozhodla, že nielenže stenu zafinancuje, ale aj vybuduje. Spoločnosť požiadala o súčinnosť a podiel mesta aj na financovaní v takmer štvrtinovom náklade z celého diela. Návrh zmluvy o spoluprácu ale na poslednom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali neprešiel. V rozpočte tieto finančné prostriedky vôbec neboli zahrnuté a vykazuje to aj návrh rozpočtu, ktorý bol taktiež predstavený na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali. Najprv by poslanci museli schváliť zmluvu a až potom by sa riešili prípadné financie. ,,Nepodložené informácie vyvolali na sociálnej sieti zbytočné vášne. Mesto pri posudzovaní vychádzalo z toho, že tam chceme protihlukovú bariéru, ktorá bude slúžiť pre celú ulicu a ktorá bude postupne pri ďalších vznikajúcich aktivitách dobudovaná až po Mestskú športovú halu v Šali. Chceli sme preto v súčasnosti využiť ponuku šalianskej spoločnosti, ktorá má záujem na túto výstavbu prispieť finančnými prostriedkami,“ hovorí primátor Šale Jozef Belický.

Spoločnosť Martech, s.r.o. chce prispieť na protihlukovú stenu sumou viac ako 130 tis. eur. Takáto ponuka prišla mestu veľmi zaujímavá, keďže má mesto možnosť získať majetok, ktorého hodnota bude predstavovať sumu viac ako 180 000 eur. ,,Cena protihlukovej bariéry je stanovená tak, aby naozaj odhlučnila tento priestor a aby išlo o kvalitnú protihlukovú stenu. Keďže mesto v tomto areáli plánuje vybudovať ďalšie aktivity, výsadba stromčekov by v tomto prípade nepomohla,“ uviedla spoločnosť Martech, s.r.o.

Momentálne sú k dispozícii dve možnosti, a to, že buď dielo vybuduje spoločnosť sama a v budúcnosti sa mesto bude musieť vysporiadať s prevodom vlastníctva, alebo sa dohodne nejaké iné riešenie. Vedenie mesta navrhuje, aby sa o tomto diele ešte diskutovalo aj v mestskom zastupiteľstve a aby o tom diskutovala aj verejnosť, ale na základe primeraných informácií. Spoločnosť na základe stavebného povolenia začala už v týchto dňoch s výstavbou protihlukovej steny. Jej výstavba sa predpokladá len na pár týždňov a potom sa ihrisko opäť otvorí verejnosti.

(DH)