Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 20.11.2020 - 06:51  //  aktualizácia: 20.11.2020 - 16:56  //  zobrazené: 1685

Śalianska hádzaná so štyrmi bodmi

Śalianska hádzaná so štyrmi bodmi

V priebehu minulých dní sa dostali do hádzanárskeho kolobehu obaja šalianski hádzanárski reprezentanti v najvyšších súťažiach, nakoľko šalianske hádzanárky v priebehu necelých troch dní absolvovali v medzinárodnej hádzanárskej MOL lige dva súťažné testy so zástupcom východného Slovenska (Iuventa Michalovce a ŠŚK Prešov) a mužský zástupca HKM hostil v Extraligovej Slovnaft súťaži na domácej palubovke svojich susedov v tabuľke, ambiciózny kolektív ŠKP Bratislava. Šaliansku hádzanársku verejnosť teší, že napriek zložitej situácii so šírením pandémie a tým aj zákazom vidieť priamo našich zástupcov v akcii,  „pripísali“ si obaja do tabuľky po dvoch bodoch do tabuľky čo teší.

+ + +

HÁDZANÁ ženy – medzinárodná MOL liga

Východoslovenská previerka skončila zmierlivo

Záver minulého víkendu a začiatok tohto týždňa znamenal pre naše hádzanárky dvojnásobný test v podobe zohrania majstrovských duelov so zástupcami východného Slovenska, ktorými boli účastníci aj tohto ročníka  Michalovcami a Prešov, ktoré dokonale preverili fyzické a psychické sily šalianskeho kolektívu.  

+ + +

Na palubovku favorizovanej Iuventy (poznámka: týždeň pred súbojom so Šaľou odvolali pod Vihorlatom trénera Dávida, ktorý pred príchodom z Mostu vybojoval s Baníkom 4 české majstrovské tituly) cestovali Šalianky iba s torzom družstva (pandémia), keď hralo v poli iba 8 hráčok a brankárka Novotna. Napriek tomu podali naše hráčky, najmä pokiaľ im sily stačili vynikajúci výkon dlho vyhrávala o 3 – 4 góly (3:6, 4:7, 11:15, 15:18) a Michalovce rozhodli o svojej „očakávanej“ výhre až v záverečnej štvrtine, keď ešte v 46. minúte viedla Šaľa 20:21. Iuventa so šiestimi legionárkami v zostave a s ďalšími reprezentantkami Slovenska (poznámka: v minulosti Klučková a v súčasnosti Trúnková, Popovcová a Holejová, ktoré v zápase zaznamenali 22 gólov) na palubovke však svoju fyzickú a hráčsku prevahu nakoniec v nerovnom súboji s oslabenou Šaľou zúročili  v zisk ťažko vybojovaných bodov. Titulok na stránkach slovenského denníka Šport: „ Majster sa poriadne zapotil“ bol na mieste, nakoľko naše dievčatá okrem súboja s Michalovcami bojovali aj s ďalším nepríjemným súperom pandémiou koronavírusu.

Iuventa Michalovce - Slovan Duslo Šaľa 30:24 (12:15)

R: Ondogrecula  - Baďura; bez divákov; pokutové hody: 7/7 – 4/3; vylúčené: 6:3.

IUVENTA: Jablonská, Kordowiecka - Klučková 8/7, Čorovič, Popovcová 6, Dmytrenková, Trúnková 5, Trifunovič 4, Dolinová, Holejová 3, Bajčiová 3, Kožuchová,  Godeč 1. Tréner: Ján Beňadik.   

DUSLO: Novotná 1 – Rácková 2, Špendlová, Pócsiková 2, Ščípová 1,  Matušincová 3, Tulipánová 5,  J. Vargová 1, Némethová 9/3. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová.  

+ + +

O necelých 48 hodín prišla na šalianskej palubovke ďalšia previerka s reprezentantom Šariša, hádzanárkami ŠŠK Prešov, s  ktorými sa v súbojoch v Šali pomerne darí. V minulom ročníku MOL ligy prehrala Šaľa doma v  19. kole s ŠŠK Prešov 27:31 (15:15). Prešov hlavne v úvode zápasu trochu hneval v ofenzíve, keď viedol  (2:4, 4:7), ale od tohto momentu sa v bránke „chytila“ Furgaláková (reprezentantka Česka Novotná  „oddychovala), ktorá chytila aj sedmičku Vargovej.  Šaľa nastúpila  na duel so všetkým, čo bolo zdravé, hrala aj omladina (poznámka: Pálová so Zlatinskou zaznamenali aj po góle) a už do polčasu získala už 4 – gólový náskok. Keď sa po obrátke pridali k druhej najlepšej strelkyni Dusla Pócsikovej aj ďalšie hráčky Matušincová, ale aj mladá Ščípová  s Némethovou (poznámka: chodila iba na 7 metrové hody) nebolo o víťazstve šalianskeho Dusla pochýb.                                 

Slovan Duslo Šaľa – ŠŠK Prešov 31:21 (17:13)

R: Bočáková – Klieštiková; bez divákov; pokutové hody 7/5 – 3/2; vylúčení: 7:4; ČK: 58. min. Ščípová (Šaľa) po troch vylúčeniach.

DUSLO: Furgaláková, Novotná, Kusyová  – Takáčová 1,  Rácková 3,  A. Obstová 3, Špendlová 2, Pócsiková 6, Ščípová 3,  Matušincová 4/1,  Pálová 1, Tulipánová,  J. Vargová 3, Némethová 4/4, Zlatinská 1, Varjássiová. Tréner:  Peter Pčola, asistent:  Andrea Šalatová.  

ŠŠK góly:  D. M. Vargová 5/1,  Ratvajská, Šutranová  a Ščerbáková po 3, Vagaská a Dvorščáková po 2, Pustá 1, Haňová 1/1. Tréner Maroš Vikartovský.     

Priebežná tabuľka MOL ligy: 1. Most  198:109 – 12 bodov; 2. Slávia Praha 197:163 – 10 bodov; 3. Michalovce 148:140 – 10 bodov;.... 6. Dunajská Streda 114:92 – 5 bodov (5 zápasov); 7. ŠAĽA 154:155 – 5 bodov (6 zápasov)!;...  11. Plzeň 86:119 – 0 bodov (4 zápasy); 12. Hodonín 81:130 – 0 bodov (4 zápasy).  

+ Najbližší program: sobota 21.11.2020 o 16.00 hod. Slovan Duslo Šaľa – DAC Dunajská Streda.

                                                                                                                                               JOZEF SKLENÁR    Foto:M.Pospiš                 

+ + + + +

HÁDZANÁ muži – Extraliga Slovnaft

9. kolo: HKM ŠAĽA – ŠKP Bratislava 28:23 (10:13) 

R: Haščík  – Zubo, bez divákov; pokutové hody: 3/3 – 2/1; vylúčení: 3:8, vylúčený 52. min. Mikuš – ŠKP za 3 vylúčenia.

HKM: Mi. Kosák, Sopka, Bako – Meľnyk 7, Lužica, Michniewicz 5, Moravec, Magdolen 2, Bogár 4,  A. Lukačin, Kováč, Polák 9/3, Percze, Ollári, Petro 1. Tréner: Michal Lukačin.

ŠKP góly:  Birhadič 8, Kysel 5/1, Mikéci 4, Rešovský a Kišš po 2, Modrovský, Budinský  po 1. Tréner: Václav Straka.

Najbližší program: sobota 21.11.2020 o 19 hod. HKM Šaľa – CROWS Košice. 

Priebežná tabuľka Extraligy: 1. Prešov 244:140 – 12 bodov (6 zápasov); 2. Považská Bystrica 223:175 – 12 bodov (8 zápasov); 3. CROWS Košice 166:169 – 8 bodov; 4. ŠAĽA 220:226 – 8 bodov (8 zápasov);... 8. Nové Zámky 145:167 – 4 body (6 zápasov); 9. Hlohovec 129:146 – 2 body (5 zápasov); 10. Topoľčany  138:202 – 2 body (5 zápasov).                                                                                                                                                                                 Bratislavským policajtom sa už viac rokov v Šali darí, keď si v r. 2015/2016 hádzanárskej Extraligy odniesli po výhre 23:25 (11:12) 2 body, v ročníku 2017/2018 zasa bod za remízu 26:26 (11:17) a rovnaký výsledok 26:26 (13:11) dosiahli aj v ďalšom ročníku Extraligy (v oboch prípadoch vyrovnala Šaľa v posledných sekundách zápasov.   
Pred víkendovým duelom bol ŠKP v tabuľke pred šalianskym kolektívom a pre domácich mal šokujúci najmä priebeh I. polčasu.  
Hostia začali odvážne a zásluhou gólov skúseného hráča Bosny Hercegoviny viac ako dvoj metrového Birdahiča a Kysela viedli v 7. minúte už 0:5. Strely domácich hráčov stroskotali buď na vysokej a nekompromisnej obrane hostí, alebo na výbornom brankárovi veteránovi Dúhovi. Prvý gól do siete hostí zaznamenal mladý Magdolen až v 8. minúte, čo sa už v šalianskej športovej hale dávnejšie nestalo. V pohode hrajúci hostia však pridali ďalšie dva a keď Šaľa dala svoj druhý gól až v 14. 28 minúte reprezentantom Polákom vyzeralo to s Lukačinovcami zle – nedobre. Zmena herného systému a nasadenie mladučkého Baka do bránky, samozrejme aj zlepšenie v ofenzíve začalo prinášať ovocie v podobe ukrajovania z náskoku hostí. Najlepší strelec domácich Meľnyk svojim prvým gólom až v 26. minúte síce znížil na 8:10, ale hostia, ktorí mali v svojom strede osem hráčov ročník 2000 a mladší mali stále navrch - 10:13.
                                                                                                          Po prestávka však HKM aj vďaka výbornému Bakovi v bránke a streleckej explózii Poláka s Meľnykom postupne znožoval náskok policajtov a v 42. minúte po góle Bogára už bolo vyrovnané 16:16. O minútu neskôr po najkrajšej akcii zápasu, keď Polák strieľal z výskoku po biliardovej kombinácii do prázdnej brány sa dostala Šaľa do vedenia, ktoré už nepustila z rúk. Gólovo sa pridali aj ďalší skúsení hráči Petro s Michniewiczom a hostia stihli už iba korigovať šaliansky náskok (poznámka: brankár Bako chytil aj sedmičku ex reprezentantovi Mikécimu). Vo výbornom zápase plného zvratov, škoda že bez diváckej kulisy sa pod vedením skúsených 3 – 4 opôr na každej strane predstavilo spolu 15 hráčov mladších ako 20 rokov, čo by mohlo byť veľkou devízou do budúcna pre slovenskú hádzanú. Šaliansky HKM sa opäť posunul v tabuľke do najlepšej štvorky v tabuľke.      
                                                                                                            + Povedali po stretnutí:
 

Tréner Michal Lukačin: „ Nepríjemný súper, ktorý je príjemným oživením súťaže prišiel veľmi dobre pripravený a najmä v úvodnej desať minutovke mu všetko vychádzalo. Zmenou herného systému a niekoľkými zmenami v zostave sa nám postupne darilo narušiť hernú pohodu a koncepciu a pred odchodom do kabín sme mali už iba troj gólové manko. Po obrátke chlapci aj zásluhou dobrej streľby z krídiel už začali praktizovať, to čo som od nich očakával. Aj zásluhou dobrej pohody v mužstve, kde sa podarilo skĺbiť skúsenosti našich starejších  s mladíckym elánom som veril, že keď sme sa dostali po dvoch tretinách zápasu do vedenia, tak ho už dotiahneme do víťazného konca, čo sa aj podarilo, za čo patrí chlapcom veľká vďaka. Myslím si, že v záverečnej tretine zápasu sme nadviazali s mladým kolektívom na naše nedávne dobré výkony proti favoritom súťaže Prešovu a Považskej Bystrici“  

hráč Martin Lužica (r. 2001):  Som veľmi rád, že môžem pôsobiť v kolektíve, kde „sedmička“ mladíkov (vekový priemer mužstva je 20,8 roka) od zápasu k zápasu získavame nezaplatiteľné skúsenosti od kolegov,  akými bezo sporu sú hádzanárski matadori Petro, Meľnyk, či Michniewicz. Sila nášho kolektívu a hlavne dobrá partia sa ukázala aj v tomto dôležitom dueli, kde mal väčšinou zápasu  navrch súper, ale výborné koučovanie trénerom, enormné nasadenie našich chlapcov až do konca zápasu a výborný, kolektívny výkon nakoniec priniesli naše víťazstvo a zisk cenných bodov do  tabuľky, čo nás teší.“                                                                                                                                 JOZEF SKLENÁR