Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 08.06.2018 - 09:32  //  aktualizácia: 08.06.2018 - 10:12  //  zobrazené: 3227

Šaľa žiarila v žilinskom bazéne

Šaľa žiarila v žilinskom bazéne

Zväz potápačov Slovenska v spolupráci s plaveckým klubom Delfín Žilina usporiadal Majstrovstvá Slovenska v plutvovom plávaní. Štartovala kompletná slovenská plavecká špička (poznámka 10 klubov plutvového plávania), medzi ktorými nechýbali ani zástupcovia šalianskeho plutvového plávania KVŠ Barakuda a Hurrican, ako aj novo založený plavecký klub Vodný svet Zvolena.  
Podobne ako na minulý rok v Šali,  tak aj cez víkend súťažili plavci v 13 individuálnych a v dvoch štafetových disciplínach a v piatich vekových kategóriách. Od seniorskej „A“ kategórie ročník l999 a starší počnúc, po najmladšiu vekovú kategóriu „E“ ročník 2008 a mladší končiac s pekným rezultátom, medailovým ziskom šalianskych reprezentantov vo všetkých vekových kategóriách, na viac prikrášlený novými slovenskými rekordnými zápismi seniorskej majsterky Európy Zuzany Hraškovej  (r. 1999) v disciplíne 50 metrov BF a mladej plavkyni Petry Kissovej (r. 2005) v plaveckom maratóne 1.500 metrov PP v kategórii „D“.  

Barakuda vyplávala 43 kovov   

Šaliansky klub vodných športov Barakuda aj v žilinskom bazéne potvrdil svoje viac ročné elitné postavenie v slovenskom plutvovom plávaní, keď jeho plavci  vybojovali štyridsať tri medailových ziskov z čoho bolo 20 zlatých, jedenásť strieborných a dvanásť bronzových medailí. Do šalianskej zlatej zbierky najviac prispela  dvojnásobná medailistka z európskeho šampionátu 2017 v Poľsku Zuzana Hrašková (r. l999), ktorá nielenže získala päť prvenstiev, ale v disciplíne 50 metrov BF vytvorila časom 22,96 sekundy nový slovenský rekord, keď o dve stotiny sekundy zlepšila svoj rekord vytvorený v šalianskom bazéne Aquasport. Dobrú a stabilnú formu potvrdil najlepší medzi šalianskymi plavcami Jakub Petrák (r. 2003), ktorý všetky štyri  svoje individuálne štarty „pretavil“ do zlata. Veľkým, ale pre šaliansku plaveckú verejnosť aj príjemným prekvapením bolo vystúpenie a výkony mladej plavkyni Petry Kissovej, ktorá nielenže vyhrala všetky tri disciplíny: 400, 800 a 1500 metrov PP, v ktorých štartovala (poznámka: pred rokom by ste ju márne hľadali na stupňoch pre najlepších), ale v poslednej disciplíne, ktorú vyhrala časom 16:20,51 minúty prekonala o viac ako minútu 14 rokov starý rekord, ktorý držala časom 17:42,67 min. Lucia Bohušová z Calypsa Zvolen.  Kissovej výkon a čas bol dokonca lepší, než aký dosiahol víťaz v kategórii chlapcov Richard Horský (Žralok Bratislava), ktorý vyhral časom 17:06,14 minúty!  Ďalšou oporou a to je dobré sa stáva dvojička Jakuba Petráka z „C“ kategórie Jakub Kozmer (r. 2003), ktorý vybojoval na slovenskom šampionáte tri zlaté medaile a má veľký podiel aj na zisku zlata  mužskej štafety na 4 x 200 metrov. Svoje kvality potvrdili aj jediný senior, ešte mladík Samuel Augustín (r. 1999), ktorý vyhral disciplínu 100 metrov RP,  Michaela Babíková (r. 2001) za prvenstvo v disciplíne 800 metrov PP a Tereza  Chovancová (r. 2004) za víťazstvo v disciplíne 200 metrov BF. Netešilo iba jej víťazstvo pred ďalšou výbornou šalianskou plavkyňou: Sara Suba  z PK Hurrican, ale najmä jej zlepšenie osobného rekordu o viac ako päť sekúnd, čo sa nestáva pravidelne a nie je každodennou záležitosťou !  Zbierku zlatých už doplnila spomínaná štafeta chlapcov v kategórii „C“ v zložení: J. Petrák, Gergö Szarka, J. Kozmer (všetci r. 2003), Benjamin Barczi r. 2004, ktorá vyhrala časom 7:10,13 minúty a pred striebornou štafetou SC Senec mala náskok viac ako pol minúty. Na rovnakej trati „zaknihovala“ posledné šalianske zlato štafeta v zložení: Z. Hrašková, Anikó Bertók (r. 2003), P. Kissová a T. Chovancová v seniorskej kategórii „A“, keď napriek tomu, že so skúsenou Hraškovou plávala dievčat, ktoré vyhrala  pre domácim Delfínom Žilina s viac ako 20 sekundovým náskokom, pričom favorizovaný Neptún Bratislava s trojicou skúsených reprezentantiek, na čele s jednou z najlepších slovenských seniorských plavkýň Katarínou Jánoškovou bol diskvalifikovaný. 
Śalianski plavci z KVŠ Barakuda pridali zo žilinskej vody aj jedenásť strieborných kovov, o ktoré sa postarali: Gergö Szarka 3 x, Tereza Chovancová 3 x,  najmladší šalianski plavec Peter Csikós (r. 2007) a Jakub Kozmer, ktorí získali po dve striebra,  a jeden pridala  Z. Hrašková.  Z jedenástky strieborných kovov najviac bolelo druhé miesto, ktoré obsadil Gergö Szarka v disciplíne 400 metrov BF, keď ho v cieli o dve stotiny predstihol domáci plavec Šimon Šoška, čo sú vo vode centimetre.   
Viac ako štyridsiatku medailových umiestnení na slovenskom šampionáte doplnili šalianski plavci ešte o dvanásť bronzov, keď tri vyplával P. Csikós a B. Barczi, dva získala Adela Augustínová (r. 2003). Ďalšie štyri bronzové medaile pridali v súťažiach jednotlivcov: Anikó Bertók, S. Augustín, M. Babíková a G. Szarka. Bilancia šalianskych plavcov mohla byť ešte bohatšia, ale v šiestich prípadoch skončili naši regionálni plutvoví plavci na nelichotivom štvrtom mieste, tesne za stupňom víťazov. Boli medzi nimi aj ďalší mladí plavci šalianskej Barakudy Sofija Hagarová (r. 2008) a Jakub Michna (r. 2005).      

O sebe dal vedieť aj Hurrican 

Druhý najmladší plavecký klub na Slovensku Hurrican Šaľa dal o sebe vedieť už v minulom roku, keď získal na slovenskom šampionáte 15 medailí, z čoho bolo šesť medailí z najjagavejšieho kovu.  Podobne sa im viedlo aj v druhej polovičke mája v Žiline, kde síce získali spolu o dva kovy menej, ale zato bolo medzi nimi až osem zlatých medailí. Plutvoví plavci šalianskeho Hurricanu dosiahli všetky medailové úspechy v mládežníckych kategóriách, čo svedčí neustále o raste talentovanej mladi pri Váhu. Najúspešnejšou plavkyňou tohto klubu sa stala Sara Suba (r.2004), ktorá úspešne štartovala v „C“ kategórii až  v siedmich plaveckých disciplínach. V každej z nich sa totiž dostala na stupeň víťazov, pričom v disciplínach: 50 metrov RP, 50 metrov PP, 100 metrov PP a 200 metrov PP nenašla žiadneho premožiteľa. V ďalších troch disciplínach skončila na druhom mieste (poznámka: pred rokom ešte vôbec neštartovala na slovenskom šampionáte).    
Druhou najúspešnejšou klubovou reprezentantkou bola Alexandra Slišková (r. 2006), ktorá štartovala v šiestich plaveckých disciplínach v „D“ kategórii. Štyri disciplíny: 50, 100 a 200 metrov PP a 50 metrov BF vyhrala), k čomu na viac ešte pridala bronzovú medailu na 100 metrov BF. Jedinou disciplínou, v ktorej nezískala medailové umiestnenie bolo 400 metrov, kde skončila štvrtá. Poslednú bronzovú medailu získala pre klubové farby Hurricanu  Katarína Zlatošová (r. 2005) v rovnakej vekovej kategórii ako Slišková.  Medailové umiestnenie v Žiline nezostalo na už skúseného pretekára Csongora Toka (r. (r. 2002), ktorý obsadil až v troch disciplínach nelichotivé štvrté miesto.     

Šalianske plutvové plávanie dokázalo vybojovať v žilinskom bazéne 56 medailových umiestnení (poznámka: KVŠ Barakuda 43 a Hurrican ďalších trinásť medailí), z čoho bola presne polovička kovov najcennejších, čo jasne potvrdilo pripravenosť plavcov od šalianskeho Váhu na vrcholové podujatie, akým bezo sporu žilinské majstrovstvá Slovenska v plutvovom plávaní boli. Pre viacerých plavcov šalianskeho Klubu vodných športov Barakuda, ktorí aj touto cestou ďakujú Vedeniu mesta Šaľa za poskytnutú finančnú dotáciu a pomoc, to bol vynikajúci test pred blížiacimi sa medzinárodnými majstrovstvami Rakúska vo Viedni, kde vzhľadom k dobrým dlho ročným osobným kontaktom budú tento mesiac opäť štartovať a veríme, že tak ako v minulosti aj úspešne reprezentovať, k čomu im drží plavecká verejnosť v regióne palce.      
                                                                                                                                                                                    JOZEF SKLENÁR


Foto: 3 x Dana Duchoslavová, popis pri foto. Poznámka: tretie foto medailisti z disciplíny 200 metrov PP, kde obsadili šalianski plavci všetky tri medailové umiestnenia.

Foto: 2 x archív PK Hurrican Šaľa.
č. 1:  medailistky z tohto plaveckého klubu z MSR v Žiline, zľava: Katarína Zlatošová, Sara Suba, Alexandra Slišková.
č. 2:  plavkyne  PK Hurrican Šaľa v Žiline.