Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.10.2020 - 11:35  //  aktualizácia: 27.10.2020 - 12:19  //  zobrazené: 8326

Príprava na celoplošné testovanie v meste Šaľa

Mesto Šaľa intenzívne pracuje na tom, aby celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v našom meste prebehlo čo najbezpečnejšie. V týchto dňoch mesto rieši možnosti interiérových a exteriérových priestorov, v ktorých by testovanie malo prebiehať. Keďže volebné miestnosti sa v našom meste nachádzajú hlavne na školách, mesto Šaľa preferuje exteriérové priestory, ktoré by bolo možné využiť na vykonanie celoplošného testovania. Ihneď ako už bude úplne zrejmé, kde sa budú môcť obyvatelia Šale otestovať, budeme o tom verejnosť včas informovať.

Mesto Šaľa začalo s prípravou na celoplošné testovanie ihneď ako Vláda SR pristúpila k tejto možnosti na zamedzenie šírenia koronavírusu. Primátor Šale Jozef Belický spolu s prednostkou Mestského úradu v Šali a so starostami okolitých obcí nášho okresu, sa v stredu 21. októbra 2020 zúčastnili rokovania na Okresnom úrade v Šali, ktorého hlavnou témou bolo práve celoplošné testovanie. Vzhľadom k neustále sa meniacim situáciám sa dnes 23. októbra 2020 uskutočnilo opäť rokovanie k tejto téme aj na Mestskom úrade v Šali.

Súčasťou rokovania bol scenár o tom, ako by celoplošné testovanie malo vyzerať v našom meste. Pred testovaním je potrebné zabezpečiť niekoľko dôležitých úloh, ktoré so sebou nesú súčinnosť nás všetkých. Okrem zabezpečenia testovacích priestorov, je potrebné zabezpečiť v týchto priestoroch aj dezinfekčné prostriedky, dezinfekciu priestorov večianskymi dobrovoľnými hasičmi, ochranné pomôcky a zabezpečenie stravy pre pracovníkov, ktorí budú pri testovaní pomáhať, ochranu testovacích priestorov cez deň aj v noci, zabezpečenie administratívnych pracovníkov a pomoc dobrovoľníkov. Súčinná v tomto prípade bude aj Mestská polícia v Šali, Dobrovoľný hasičský zbor Šaľa – Veča a riaditelia šalianskych škôl.

V Šali sa celoplošné testovanie uskutoční v stanovených termínoch Ústredného krízového štábu, čiže od 30. októbra 2020 do 1. novembra 2020od 6. novembra 2020 do 8. novembra 2020. Mesto Šaľa v súčasnosti dáva dokopy aj tím pracovníkov, ktorí zabezpečia administratívne činnosti pri testovaní. Ako prvý sa k administratívnym činnostiam už prihlásil primátor Šale Jozef Belický, náčelník mestskej polície Peter Krokavec, niektorí šalianski poslanci a zamestnanci Mestského úradu v Šali. Samozrejme aj naše mesto v tomto prípade potrebuje pomoc dobrovoľníkov z verejnosti. Veríme, že aj vďaka dobrovoľníkom sa nám podarí pretestovať čo najväčší počet ľudí a tým pomôžeme spomaliť pandémiu COVID-19. Dobrovoľníci sa musia registrovať cez formulár prostredníctvom webovej stránky korona.gov.sk a zároveň môžu napísať aj mestu Šaľa, aby malo mesto prehľad o tom, kto má záujem pomôcť. Nahlásiť sa môžete mestu na email prednosta@sala.sk. Aby testovanie prebehlo bez zbytočných problémov a aby sme boli na všetko pripravení, dobrovoľníkov určite bude potrebné zaobstarať aj pri organizačných záležitostiach v exteriéri. Bližšie budeme verejnosť o všetkom postupne informovať.

Čakajú nás veľmi ťažké týždne, pretože okrem zabezpečovania pravidelných aktivít a projektov, ktoré rieši samospráva, je potrebné aj zabezpečiť celoplošné testovanie tak, aby sme ochránili obyvateľov, ktorí si prídu urobiť test na COVID-19 a ostatných účastníkov, ktorí budú pri testovaní pomáhať. Pevne veríme, že len spoločnými silami zvládneme všetko zabezpečiť a bojovať proti tomu, aby sme zamedzili šírenie koronavírusu, nielen v našom meste a okrese, ale na celom Slovensku.

Link na formulár pre dobrovoľníkov:

https://korona.gov.sk/spolocna-zodpovednost

Ďalšie informácie o celoplošnom testovaní: https://www.somzodpovedny.sk/

(DH)