Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 06.04.2020 - 10:52  //  aktualizácia: 07.04.2020 - 10:53  //  zobrazené: 1560

Plavecké medaile z maďarského Egeru

Plavecké medaile z maďarského Egeru

V maďarskom viac ako 50. tisícovom Egeri sa uskutočnilo úvodné kolo  Svetového pohára v plutvovom a rýchlostnom plávaní, na ktorom  štartovali plutvoví a rýchlostní plavci z 93  plaveckých klubov z troch svetadielov: Afrika, Európa a Amerika. Nechýbali medzi nimi ani popredné slovenské plavecké kluby: Žralok Bratislava, Delfín Žilina, Vodný svet Zvolen, Neptún Bratislava, SC Senec, ale aj zástupcovia šalianskeho plutvového plávania KVŠ Barakuda a ŠK Hurrican (poznámka: susedné Česko reprezentovalo 11 plaveckých klubov). O kvalitnej účasti prvého kola Svetového pohára hovorí aj skutočnosť, že sa tu zišla skvelá konkurencia  vrátane viacerých európskych a svetových rekordérov: Petra Szenánszky (r. l994, Maďarsko), taliansky plavecký veterán Stefano Figini (r. l988), Alena Parschina (r. l999, Rusko), Alexander Odynokov (r. l995, Ukrajina), ale čo regionálnu plaveckú verejnosť teší,  že nechýbal medzi nimi: ani štvornásobný juniorský svetový rekordér Ádám Bukor – r.  l999 (poznámka: od svojich 7. až do 18. rokov trénoval v šalianskej  plavárni Aquasport a súťažil za šalianske kluby Tritón a KVŠ Barakuda v drese, ktorých aj vytvoril svetové rekordy, od 18 rokov však už získal maďarské štátne občianstvo), ale aj  európska a svetová rekordérka Zuzana Hrašková z KVŠ Barakuda, ktorá sa stala pred necelým mesiacom aj najúspešnejšou športovkyňou mesta a okresu Šaľa za rok 2019.  

Barakuda potvrdila kvalitu

Do dejiska Svetového pohára cestovala  pod vedením prezidenta a šéfa KVŠ Barakuda Šaľa Štefana Miku  a členky realizačného kolektívu Dany Duchoslavovej  skúsená štvorica plavcov:  Medzi seniorkami „A“ kategória (r. 2002 a st.) štartovala  Zuzana Hrašková,  Hana Vasiľová (r. 2004), Jakub Kozmer (r 2003) a  Benjamin  Barczi  (r. 2004) plávali v mladších vekových kategóriách B, C a D, na ktorých čakala kvalita  nielen výkonnosťou, ale aj počtom pretekárov, keď  v niektorých disciplínach štartovalo až 50 plavcov. „ Najväčšie nádeje, napriek narušenému tréningovému procesu (poznámka: v Šali sa pripravuje rekonštrukcia plavárne Aquasport)  sme vkladali do víťazky Svetového pohára v kategórii žien Zuzany Hraškovej, ktorá zvíťazila aj v Zlatom finále v poľskej Poznani v závere roka 2019,  povedal Štefan Mika. Zuzana potvrdila aj v Egeri, že napriek svojmu mladému veku (poznámka: súperila s plavkyňami o 4 – 10 rokov staršími)  patrí v ženskej seniorskej kategórii k európskej a svetovej plaveckej špičke, ale spokojnosť môžem vysloviť aj s pôsobením trojice ďalších našich plavcov.                         

Najlepšia slovenská plavkyňa   Zuzana Hrašková aj v Egeri potvrdila dobrú formu, keď vo všetkých troch súťažných disciplínach sa dostala na stupeň víťazov.  V disciplíne 100 metrov BF skončila Hrašková v konkurencii 42 plavkýň časom 48,76 sekundy na treťom mieste (poznámka: vyhrala svetová rekordérka  Petra Szenánszký (r. l994 - 46,16 sek. SC Debrecéni). V disciplíne 400 metrov BF obsadila časom 3:49,67 min. druhé miesto za víťaznou Vargovou (r. l996 - 3:47,84 min, NCM Káposvár). Všetko si však Zuzana vynahradila v poslednej súťažnej  disciplíne na 200 m BF, ktorú vyhrala časom1:46,66 minúty a svoju najväčšiu konkurentku Júliu Grigorievu (r. 2000, Rusko) predstihla o tri sekundy.  Ziskom troch pódiových umiestnení a s počtom 138 získaných bodov (poznámka: podľa medzinárodných tabuliek CMAS sa udeľuje za víťazstvo v disciplíne 50, druhé miesto 46, tretie miesto 42 bodov,... atď.) mohla rátať v individuálnom hodnotení medzi ženami s výborným umiestnením.    

V egerskej vode si dobre počínala aj jej oddielová kolegyňa Hana Vasiľová.  Najviac  sa jej darilo v disciplíne na 100 metrov IM, kde v osobnom rekorde 0:45,56 obsadila siedme miesto v 8. – člennom finále a získala do bodového hodnotenia 24 bodov. Ďalších 8 bodov pridala za 17. miesto / 42 plavkýň v disciplíne 50 metrov BF a päť  bodov  v disciplíne 100 metrov BF (poznámka: 20.  miesto / 46 plavkýň). Zisk 37 bodov, osobný rekord,  veľké finále a 7. miesto však boli výbornou reprezentáciou plaveckého klubu Barakuda.                                                                 

Vynikajúcu formu potvrdil v prvom kole SP Jakub Kozmer, keď sa vo všetkých troch súťažných disciplínach  prebojoval do veľkého finále. Najbližšie k medaile mal v šprinte 50 metrov AP, keď pri osobnom rekorde 0:16,07 sekundy skončil štvrtý – zisk 39 bodov (poznámka: vyhral ruský plavec Oleg Ivanov (r. 2003, 0:15,67 sekundy). V ďalšej disciplíne 50 m BF skončil časom 0:21,32 sekundy piaty - 36 bodov a bolo zrejmé, že v disciplíne  50 metrov SF bude atakovať pri súčte bodov zisk 100 bodovú hranicu, čo sa mu nakoniec aj podarilo. Jakub výkonom 0:17,97 sekundy obsadil 8. miesto v konkurencii 47 plavcov a 26 bodový zisk mu stačil na prekonanie magickej 100 bodovej hranici !                                                                                                

Napriek tomu, že Benjamín Barczi bol najmladším členom  výpravy (r. 2004)  výkonmi v priebehu troch dní prekvapil nielen seba, ale aj vedenie výpravy.  Vo všetkých troch súťažných disciplínach  (poznámka: a jednej mimo súťažnej)  zaplával osobné rekordy!  Na 200 metrov PP skončil siedmy a 30 bodov v konkurencii 37  plavcov bolo exportných.  V šprinte na 50  metrov PP skončil na 8. mieste s 27 bodmi, ale na dvojnásobnej trati, opäť s novým osobným rekordom 0:39,62 sekundy skončil siedmy a s ďalším 30 bodovým prírastkom. Cítiac pohodu a dobrú formu štartoval aj v disciplíne na 50 m AP, kde si vytvoril osobný rekord a obsadil 12. miesto.    
 
ŠK Hurrican dobre kontroval

Do Egeru odcestovala pod vedením bývalého slovenského reprezentanta a šéfa klubu Patrika Ščasného taktiež štvor členná výprava plavkýň druhého šalianskeho klubu ŠK Hurrican na čele s kandidátkou na medailu, ktorou bola Sára Suba r. 2004 (poznámka: strieborná  medailistka z juniorských MS 2019 v Egypte a štvor násobná majsterka Slovenska). Ďalšími vo výprave boli mladé plavkyne ŠK: Tereza Chovancová (r. 2004), Katarína Zlatošová (r. 2005) a Alexandra Slišková (r. 2006), ktoré štartovali v spoločnej kategórii plavcov B, C, D.

Najúspešnejšou sa stala Sára Suba, ktorá v disciplíne 50 m AP časom 0:17,22 sekundy, pri vytvorení osobného rekordu obsadila v konkurencii 45 plavkýň tretie miesto (poznámka: vyhrala ruská plavkyňa Vlada Markina).   Rovnako si viedla aj v disciplíne na 100 m PP, keď zaplávala čas 0:41,78 sekundy (zvíťazila Sofia Grechko, r. 2005, Ukrajina). Na 50 m. PP skončila Sára Suba v konkurencii 49 plavkýň štvrtá v osobnom rekorde 0:18,79 sekundy. Zisk dvoch bronzov a jedno 4. miesto znamenali zisk 123 bodov a šancu byť medzi najlepšími v „C“ kategórii.                                                                              

Druhou najúspešnejšou plavkyňou bola Tereza Chovancová, ktorá bodovala v troch súťažných disciplínach. Vynikajúce siedme miesto (31 plavkýň)  v disciplíne 200 metrov PP (1:54,94 minúty) jej priniesol zisk 30 bodov, na polovičnej trati skončila deviata (26 plavkýň) so  ziskom  24 bodov a ďalších 12 bodov pridala na polovičnej trati, keď obsadila medzi 42 súperkami na 15. mieste. Zisk 66 bodov bol však príjemným prekvapením.

Cenných 25 bodov si pripísala do svojej bilancie z prvého kola Svetového pohára najmladšia plavkyňa Hurricanu Šaľa v Egeri Alexandra Slišková.  Dvanásť bodov získala v disciplíne 50 metrov BF, kde  obsadila 15. miesto z pomedzi 41 plavkýň. Ďalších trinásť bodov získala za umiestnenia v disciplíne 100 m PP a 100 m BF. Pri svojim prvom štarte vybojovala 5 bodov do hodnotenia aj Katarína Zlatošová, ktorá si na viac vytvorila aj  „osobák“ na 200 m PP.                                                                                                                                                              
Šalianska Barakuda s Hurricanom v prvej tretine

Pri pohľade na výsledky a bodové zisky  plavcov šalianskych plaveckých klubov KVŠ Barakuda a Hurricanu v jednotlivých disciplínach  bolo zrejmé, že aj v medailovom a bodovom hodnotení plaveckých klubov budú  vysoko, čo sa aj potvrdilo.  Suverénne najúspešnejším klubom prvého kola XV. ročníka CMAS WORDL Cup – Minaret Cup sa stali plavci regiónu Tomsk (Rusko), ktorí získali 10 zlatých, 4 strieborné a 5 bronzových medailí, pred ukrajinským plaveckým klubom Aqualeader  CSTK (5 x zlato, 3 x striebro a 5 x bronz). Na treťom mieste sa umiestnil  KP Saint Petersburg z Ruska (4, 3, 1). Štvrté miesto obsadil známy nemecký klub DHFK Lipsko (4, 3, 0) a až piaty skončil prvý maďarský plavecký klub Buvárklub Debrecéni (4, 2, 2).                                                                                                                                                                                                               Zaujímavý je pohľad na umiestnenie  18 – stky Česko – Slovenských plaveckých klubov, ktoré  v maďarskom Egeri štartovali. Liberecký Aqua klub vďaka dvom zlatým medailám európskeho medailistu Matyáša Kubíčka (r. 2003) a jedného striebra obsadil v konečnom hodnotení 10. miesto, šaliansky Klub vodných športov Barakuda zásluhou troch medailí (zlato, striebro, bronz) Zuzany Hraškovej skončil v konkurencii 93 plaveckých klubov  na vynikajúcom 18. mieste !  Z pomedzi zostávajúcich plaveckých klubov z bývalej spoločnej republiky sa do rebríčka 32 plaveckých klubov, ktorých plavci získali medailu sa tým môže ešte pochváliť ďalší šaliansky klub ŠK Hurrican, ktorý získal vďaka Sára Sube dve  bronzové medaily a výborné 28. miesto. Do 32 – ky plaveckých klubov, ktoré sa tešili z medailového umiestnenia sa zaradil na 22 mieste plavecký klub NYC Finswimming (USA – 0, 2, 1) a český PK Pardubice, ktorý za jedno striebro skončil na 25. mieste. O vynikajúcom úspechu šalianskeho plutvového plávania hovorí skutočnosť, že ďalších 5 slovenských plaveckých klubov a medzi nimi aj zástupcovia KŠP Žralok Bratislava s Vodným svetpm Zvolena (poznámka: posledné tri roky najlepšie kluby na Slovensku v SPLM a Slovenskom pohári) a ďalších deväť českých plaveckých klubov pri početnejšom zastúpení plavcov sa vracali z Maďarska s dlhým nosom a samozrejme naprázdno.

Štyria šalianski plavci medzi naj...

Vynikajúce výsledky šalianskych plavcov potvrdzujú aj ich umiestnenia v bodovom hodnotení jednotlivcov. Škoda že organizátori do celkového bodového hodnotenia u jednotlivcov vo všetkých kategóriách povolili a zarátali body zo štyroch súťažných disciplín.  Medzi ženami – kategória „A“ r. 2002 a staršie na prvom mieste skončila so 161 bodmi Dora Bassi (r. l993, Rolanački PC Chorvátsko), pred ruskými plavkyňami Karina Belyaeva (r. 2002, región Yaroslavľ) a Alena Parschina, ktoré získali po 150 bodov (r. l999, Saint Petersburg). Majsterka Európy Zuzana Hrašková zo 138 bodmi (poznámka:  tri súťažné disciplíny) skončila na vynikajúcom 9. mieste, druhá najlepšia žena z českých a slovenských plaveckých klubov bola Adela Svozilová (r. 2002, Žďár nad Sázavou) s 92 bodmi zo štyroch disciplín medzi 103 bodujúcimi pretekárkami. V kategórii chlapcov (B, C, D – r. 2003 – 2007) vyhral Paul Kerbellec – 177 bodov (r. 2003, Neptune Club, Francúzsko), pred Péterom Tóthom – 164 bodov (Elöre Békescaba, Maďarsko) a tretí skončil Volodimyr Suschenko – 160 bodov (r. 2003, výber Ukrajiny). Piaty skončil český plavec Matyáš Kubíček – 146 bodov (AK Liberec), 17. miesto – 102 bodov patrí Jakubovi Kozmerovi a prvú 20. - tku uzatváral Benjamín Barczi – 98 bodov (poznámka: všetci traja bodovali v 3 disciplínach).  V kategórii dievčat (B, C, D) bola suverénkou maďarská plavkyňa Dorotya Pénzesz – 200 bodov  (r. 2005, Erömu Mátrai).  Druhá skončila Vlada Markina – 183 bodov (r. 2003, Rusko)  a tretie miesto obsadila Sofya Grechko – 181 bodov (poznámka: všetky štartovali v 4 disciplínach). Šalianka Sára Suba so ziskom 123 bodov obsadila 12. miesto, na 34. mieste skončila jej kolegyňa Tereza Chovancová a 52 miesto s 37 bodmi patrilo ďalšej šalianke Hane Vasiľovej. V konkurencii 123 plavkýň, ktoré v Egeri bodovali skončila tretia plavkyňa ŠK Hurrican Alexandra Slišková na 85. mieste s 25 bodmi.  
                                                                                              Výborné výsledky šalianskych plutvových plavcov v prvom kole Svetového pohára sú dobrou predzvesťou pred ďalšími plaveckými pretekmi v rámci Slovenskej plaveckej ligy mládeže a Slovenského pohára, ako aj ďalších kôl (poznámka: pokiaľ to umožní súčasná pandémia koronavírusu)  odštartovaného XIV. ročníka Svetového pohára.                                                                                                                               JOZEF SKLENÁR 

Foto:

č.1:  takto sa vie pred štartom povzbudiť najlepší šaliansky plavec Jakub Kozmer.

č. 2.:  príjemným prekvapením na Svetovom pohári boli výkony a umiestnenie Benjamína Barcziho.

č. 3. : viac násobná  medailistka so slovenského šampionátu Hana Vasiľová získala dôležité body do hodnotenia Svetového pohára.

č. 4.: Najúspešnejšia šalianska účastníčka a trojnásobná medailistka z Egeru Zuzana Hrašková na stupni víťazov po prvenstve na 200 metrov BF.   

Foto: Dana Duchoslavová (KVŠ Barakuda Šaľa)

č. 5: trojica plavkýň ŠK Hurrican Šaľa zľava:  Tereza Chovancová, v strede Sára Suba, dvojnásobná medailistka z Egeru, vpravo  ďalšia úspešná reprezentantka Alexandra Slišková.

Foto: Patrik Ščasný (ŠK Hurrican).