Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.10.2013 - 15:14  //  aktualizácia: 16.10.2013 - 15:18  //  zobrazené: 1311

Oázy zelene pri artézskych studniach v Šali - majú šancu stať sa realitou



Oázy zelene pri artézskych studniach v Šali  - majú šancu stať sa realitou

Mesto Šaľa sa uchádzalo v rámci 2. ročníka programu Zlepšime SPPoločne Slovensko v rámci regiónu ZÁPAD v oblasti SPPoločne pre domovinu o získanie finančného príspevku 8000 EUR z Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP na realizáciu projektu s názvom „Oázy zelene pri artézskych studniach v Šali“.

Podporené projekty boli vybraté na základe verejného hlasovania, v ktorom napriek širokej podpore obyvateľov, za čo dodatočne všetkým, ktorí poslali hlas nášmu projektu ďakujeme, sa tento projekt neumiestnil medzí prvými 7 podporenými. Napriek tomu však tento zámer získal mimoriadnu cenu donora vo výške 5000 EUR, preto ho môžeme v zúženom rozsahu realizovať.

Mesto Šaľa so svojimi aktívnymi dobrovoľníkmi zastrešených Občianskou skupinou – Šaľa – Tvoje mesto a OZ P. Bošňáka plánuje v rámci projektu skrášliť a zrevitalizovať okolie 5 funkčných artézskych studní a vytvoriť pri nich oázy trvalej zelene s možnosťou oddychu pre širokú verejnosť. Vysadia sa stromy, kríky a zmes trvaliek, cibuľovín, tráv. V každej lokalite doplnia levanduľu, ktorá je typická pre okolie mesta, kde sa pestuje na poliach, no málokto o tom vie. Okolie studní upravia, osadia lavičky, koše a informačné tabule, kde budú zverejnené výsledky vždy posledných aktuálnych rozborov vody, informácie o studniach, ich histórii a o vysadených rastlinách v okolí artézskych studní. Prechádzka spájajúca jednotlivé studne sa stane trochu netradičným náučno-relaxačným chodníčkom mestom, kde sa mladí aj starší budú môcť nielen rozhýbať a občerstviť sviežou vodou z artézskych studní, ale aj oddýchnuť pri nich a poučiť sa o cenných prírodných zdrojoch, ktorými sú voda a zeleň.

Zmluva o poskytnutí finančného príspevku č. 11/2013 z Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP (ev. č. prijímateľa: 303/2013) bola podpísaná dňa 1.7.2013 a zverejnená 7.8.2013).

Prvé koordinačné stretnutie sa k projektu uskutočnilo v septembri 2013, na ktorom sa rozdelili úlohy. Nakoľko však bola potreba pri AS na Námestí Sv. Trojice pri kostole najprv spod zeme odstrániť betón po bývalej ceste, aktivity projektu sa mierne pozdržali. Zároveň sme zistili nedostatok niektorých navrhnutých druhov cibuľovín na trhu, preto bolo potrebné v spolupráci so záhradnou architektkou pani Evou Teplickou, ktorá sa taktiež na projekte zúčastňuje ako dobrovoľníčka, prepracovať skladbu výsadby, aby bola zabezpečená kompatibilita jednotlivých druhov.

Nakoľko však v súčasnosti sú všetky potrebné trvalky a dreviny objednané, touto cestou pozývame všetkých aktívnych občanov, ktorí majú záujem priložiť ruku k dielu, aby sa zapojili do našich brigád. Konkrétne termíny budeme zverejňovať prostredníctvom facebook-u, predbežný termín prvej brigády je stanovený na 23.10.2013, záujemcovia sa môžu prihlásiť alebo informovať u Ing. Gabriely Braníkovej na tel.  0911500060. Sme radi, že sa do realizácie projektu zapoja aj základné školy, ktoré si rozdelili patronát nad jednotlivými artézskymi studňami. Projekt by mal byť fyzicky realizovaný v mesiacoch október a november, a jeho finančné zúčtovanie bude preložené do 15.12.2013.

Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore
 z Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP

 
Kontakt: Ing. Eliška Vargová, OSaKČ, Mestský úrad Šaľa, e-mail: mesto@sala.sk, tel. 031/770 5985